Terroristene skal ikke vinne

Vi skal, sterkere enn noen gang, stå opp for de verdiene vi tror på: demokrati, ytringsfrihet, toleranse og menneskeverd.

PARIS SØRGER: Sørgende samlet seg flere steder i Paris i går, som her utenfor konsertstedet Bataclan, for å minnes det verste anslaget mot Frankrike i etterkrigstida. I Oslo la statsminister Erna Solberg (H) ned blomster utenfor den franske ambassaden. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PARIS SØRGER: Sørgende samlet seg flere steder i Paris i går, som her utenfor konsertstedet Bataclan, for å minnes det verste anslaget mot Frankrike i etterkrigstida. I Oslo la statsminister Erna Solberg (H) ned blomster utenfor den franske ambassaden. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Meninger

Et par døgn har gått siden terroren rammet Paris, men bildene og beretningene derfra er fremdeles like levende og like grusomme. Tallrike uskyldige mennesker ble ofre for terroristers barbariske handlinger. Helt vanlige mennesker - mange unge, som dro ut for å hygge seg, kom aldri hjem.

En alminnelig fredag kveld forvandlet seg til et mareritt og et blodbad. Våre tanker er hos ofrenes familier og nærmeste, hos de skadede - hos alle dem som ble rammet.

Angrepet er svært alvorlig. Hendelsene i Paris på fredag er det verste anslaget mot Frankrike i etterkrigstiden.

Norge fordømmer anslaget på det sterkeste.

Det er et angrep på den franske hovedstaden og uskyldige sivile mennesker. Men det er også et angrep på våre felles demokratiske verdier. Et angrep på vår frihet og vårt demokrati. Et angrep på verdier som er ukrenkelige.

Ekstremistgruppen ISIL har tatt på seg ansvaret for de blodige angrepene. Terrorisme kan ikke tolereres i noen av sine former. Det er en simpel og feig uttrykksform som ikke kan rettferdiggjøres.

Vi må være forsiktige med å trekke alle konklusjoner nå. Vi avventer fremdeles mer informasjon.

Men vi kan med sikkerhet si: Terroristene snakker ikke samme språk som oss. Der vi bruker ord, bruker de våpen. Der vi vil forene, vil de ødelegge, spre frykt og splitte.

Bare måneder etter Charlie Hebdo, er det forferdelig at Frankrike igjen skal bli hjemsøkt av en slik udåd. Igjen har terroristenes mål utvilsomt vært å ramme så mange uskyldige mennesker som mulig. Igjen minnes vi brutalt på at kampen mot terrorisme på ingen måte er over.

Den pågår i våre egne samfunn hver eneste dag.

Men vi skal stå samlet og oppreist. Vi lar oss ikke bringe ut av fatning. Vi lar oss ikke skremme. Vi skal forsvare og hegne om våre verdier, vårt levesett. Og det franske folk skal vite: Vi står skulder ved skulder med dere.

Frankrike er en nær samarbeidspartner. Når en venn rammes av ulykke, rekker vi ut en hånd.

Verken skudd eller bomber kan knuse vårt samhold.

Anslaget i Paris var rettet mot det gledelige livet i en verdensmetropol en fredag kveld. Men terrorister og ekstremister skal ikke få endre vår hverdags spilleregler. De skal ikke få hindre oss i å gå på kafé, på konsert eller på fotballkamp. De skal ikke la mørket få senke seg over lysets by.

Nå skal vi stå sammen i arbeidet for et samfunn hvor vi møter hverandre med respekt og samtale - og ikke forakt og vold.

I et omfang vi ikke har sett siden 2. verdenskrig legger voksne og barn denne høsten ut på farlige reiser med håp om å få en bedre fremtid i Europa. Det er viktig å huske at det nettopp er vold og brutalitet som den i Paris på fredag mange av disse menneskene flykter fra. De flykter fra ISILs terrorvelde i Syria og Irak.

Vi skal også huske at terroren rammer sivilbefolkningen i mange muslimske land hardt. Bare de siste dagene har befolkningen i Beirut og Bagdad blitt utsatt for blodige og meningsløse angrep som har krevet mange titalls menneskeliv, og såret enda flere. I Beirut var ett av ofrene norsk statsborger. Norge fordømmer disse handlingene sterkt, slik vi fordømmer anslagene i Paris.

Terroristene har som mål å spre frykt. De har som mål å splitte. Mennesker og folkegrupper. De skal ikke lykkes. Terroren skal ikke vinne.

Terrorisme og ekstremisme må møtes med sterk og koordinert politi- og etterretningsinnsats på tvers av landegrenser.

Vi skal ikke være naive i møte med kyniske og brutale nettverk som ISIL. Men fremfor alt må terroren møtes med fasthet om våre grunnleggende verdier.

Vi skal, sterkere enn noen gang, stå opp for de verdiene vi tror på: demokrati, ytringsfrihet, toleranse og menneskeverd.

Og vi skal stå fast i troen på et samfunn som er bygget på at vi har tillit til hverandre. Etter terrorangrepene i Norge 22. juli 2011 var det disse verdiene vi samlet oss om.

Fremdeles er de vårt aller mest kraftfulle våpen i kampen mot terrorismen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.