Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nei, Norge blir ikke en islamsk stat

Men økt takt i innvandringen kan føre til et oppsving for ekstreme islamistgrupper.

NEPPE STATSMINISTER: Den kjente norske islamisten Ubaydullah Hussein støtter Sharia-lovgivingen, men artikkelforfatteren mener det er liten grunn til å tro at muslimer vil kunne bli i flertall i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NEPPE STATSMINISTER: Den kjente norske islamisten Ubaydullah Hussein støtter Sharia-lovgivingen, men artikkelforfatteren mener det er liten grunn til å tro at muslimer vil kunne bli i flertall i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Meninger

Mange frykter at flyktningkrisen vil åpne døren til Europa for radikale muslimer. På kort sikt er det imidlertid liten grunn til å være redd.

Nei, faren for at Islamsk Stat (IS) eller al-Qaida smugler inn terrorister som flyktninger til Norge er lav. Slike grupper har for lengst lært seg passforfalskningens (u)edle kunst.

Selvsagt kan det komme personer med radikale islamistiske holdninger til Norge nå, på samme måte som kurdiske og algeriske islamister fikk opphold i Norge på 90-tallet.

Forhåpentlig er det norske samfunnet bedre rustet til å avdekke slike personer nå, enn vi var i årene før 11. september.

Som forfatter og samfunnsdebattant møter jeg ofte mennesker som er bekymret for en muslimsk maktovertakelse, at Norge skal bli et islamsk land. Men det er liten grunn til å tro at muslimer vil kunne bli i flertall i Norge. Selv om antallet muslimer skulle flerdoble seg, er det langt igjen til folkeflertall. Det er ingen grunn til å underdrive farene for gettodannelser og parallellsamfunn, men liten grunn til å frykte noen kommende borgerkrig.

En viktig grunn til det er at selv om det bor flere hundre tusen muslimer i Norge, er det langt ifra alle disse som er aktive i organiserte religiøse miljøer.

Det er rundt 50.000 medlemmer av organisasjonene som er tilsluttet Islamsk Råd. Så finnes det selvsagt flere muslimske trossamfunn, men tallene indikerer at et flertall muslimer ikke er spesielt religiøse.

Det sekulære samfunnet vil alltid ha en sterk tiltrekningskraft. Vi vet også at andre og tredje generasjon innvandrere generelt blir bedre integrert, det er den første generasjonen innvandrere som i størst grad har tilpasningsproblemer.

Det er likevel grunn til bekymring. Selv om Norge ikke er i ferd med å bli en islamsk stat og selv om det store flertallet muslimer blir mindre religiøse, gjelder det ikke alle.

Etter 11. september har den samme tendensen vært observerbar i alle vestlige land. Et stort mindretall, så mange at det dreier seg om mange tusen bare i Norge, søker i retning en ultrakonservativ, bokstavtro og antivestlig tolkning av islam.

Noen legger vekt på at man som muslim ikke må bli for vestlig, ikke må ha for mye å gjøre med de vantro og velger å isolere seg fra storsamfunnet. Det er ille nok. Andre går lenger, og støtter også grupper som bruker terror og vold for å oppnå sine mål om islamsk verdensherredømme.

Det dreier seg ikke om flyktninger, men personer vokst opp i Norge. De føler på et utenforskap, de opplever ikke tilhørighet, verken i storsamfunnet eller tradisjonelle religiøse miljøer. Som et resultat av opplevd utenforskap søker de seg til bokstavtro og radikale islamtolkninger.

Det er grunnen til at over 140 har reist fra Norge for å slutte seg til radikale islamistgrupper i Syria og Irak. Flere titalls personer har også reist til terrorgrupper i Afghanistan, Tsjetsjenia og Somalia. I Norge finnes det flere tusen som sympatiserer med ekstremistene.

Med dagens ankomster av flyktninger og migranter fra muslimske land er det naivt å tro at problemene vil forsvinne av seg selv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling