Bydelsordføreren

Noen lokalpolitikere er mer borgermester enn andre.

FRU RØA: Elin Horn Galtung (Høyre) har gått av som BU-leder i Vestre Aker og inntatt bystyresalen. Foto: NTB Scanpix / Olav Urdahl / Aftenposten
FRU RØA: Elin Horn Galtung (Høyre) har gått av som BU-leder i Vestre Aker og inntatt bystyresalen. Foto: NTB Scanpix / Olav Urdahl / AftenpostenVis mer
Kommentar

Etter 28 år i bydelsutvalget er det nå slutt. Elin Horn Galtung ble takket av med blomster, jeg håper hun også fikk kake. I 24 år har hun vært leder av bydelsutvalget: bydel Røa før bydelsreformen, Vestre Aker etterpå. Med blå øyenskygge, skjærende bergensdialekt og enormt engasjement har hun gjort bydelsutvalgsmøtene «sine» morsommere enn de fleste andre. Det vet jeg fordi jeg i en periode som lokalavisjournalist dekket nettopp mange slike møter i Oslos bydeler.

På tilskuerbenken satt typisk også representanter fra den lokale velforeningen, barnehagen, frivillighetssentralen og seniorsenteret. BU-møter er politikk for spesielt interesserte. Lokalpolitikk i bydelene handler mye om hvor det skal kuttes, men også om å legge til rette for de virkelig nære ting som betyr mye for deg der du bor. Lokalpolitikerne bestemmer hvor du parkerer, hvem som sitter i driftsstyret på skolen og hvem skal få salgsbevilling i butikken på hjørnet.

Rammene bestemmes i Rådhuset, der Raymond Johansen har flyttet inn. Han kaller mannskapet sitt for byregjering og ikke byråd. Det lyder pretensiøst, men er også veldig praktisk. Tross alt er det nesten bare vi som jobber med politikk til daglig som har lært oss forskjellen på byråd og bystyre, kanskje vil det politiske systemet i Oslo nå bli litt mer forståelig for folk flest.

Johansen vil også døpe om bydelsutvalgsledere, vanligvis kalt BU-ledere, til bydelsordførere. Navnet klinger litt rart, og minner lite om trauste årsberetninger tatt til orientering. Skal de klippe snorer og lede møter, eller drive faktisk politikk? De er møteledere, men med ordet ordfører i navnet tenker vi kanskje litt på markante personligheter og høye glass også.

Kanskje er det nettopp dét som er bra med forslaget. Det anonyme BU-leder høres minst like traust ut som det er. Bydelsordfører gir assosiasjoner til litt glamour, kanskje inspirerer det til å invitere bydelspolitikerne til å klippe noen flere snorer og dele ut noen flere blomster.

Da jeg først hørte forslaget, syntes jeg det var latterlig. Så tenkte jeg på Fru Røa.

Elin Horn Galtung har de siste 24 år stått fremst i lokalpolitikkens frontlinje. Hun har kjempet for midler, blitt kjent med ungdommen og ivret for en best mulig eldreomsorg. Da kommunen ikke tok seg råd til utedo på parkeringsplassen i Sørkedalen, betalte BU-lederen en selv for å få slutt på griseriet i skogen rundt det som var blitt en populær overnattingsplass.

Fru Røa har abdisert og gitt fra seg klubba til fordel for fast plass i bystyret. Men om noen har gjort seg fortjent til tittelen bydelsordfører, er det sånne som henne. Hun hadde dessuten kledd et bydelsordførerkjede.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.