Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vil ikke til Bergen

Knutsen & Ludvigsen gir barna angst for Bergen.

Meninger

Opplevelser i bardommen kan sitte i. Kanskje uten at vi selv

egentlig husker dem så godt selv. En fobi eller antipati kan kanskje være formet i unge år, men sitter så dypt i underbevisstheten at du selv ikke er klar over hvordan det oppsto.

En sterk redsel for byen Bergen, for eksempel. Hvor kan den komme fra?

I disse dager ruller filmen «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» over norske kinoer, over 40 000 så den nå i premierehelga og var den mest sette filmen

i landet. En godmodig mimre-

fortelling, perfekt for å lokke det attraktive barnefamiliepublikummet til kinosalene. Men det som er nostalgi for oss, er harde samtidsopplevelser for barna.

Uten å røpe for mye av handlingen kan vi fortelle at filmskaperne baserer mye av fortellingens dramaturgi på trønderduoen Knutsen & Ludvigsens harselas med Bergen. Den er blåst opp ganske kraftig, også. Byen blir framstilt som et mørkt regnhøl, med en despotisk lederskikkelse og en brekende befolkning som viljeløst drives rundt i byen med Brann-skjorter og paraply på hodet. Det lyner og tordner.

Min yngste sønn (4) fikk en hylende angstreaksjon av dette Bergens-portrettet (og av en del andre ting i filmen, bare så det er sagt. Vi klandrer ingen). Vi måtte holde ham for øynene, så han ikke skulle se Bergen. Kona bøyde seg mot han for å snakke og berolige.

«Finnes den byen på ordentlig», spurte sønnen vår, og kona svarte «ja, har du lyst til å reise dit?»

Svaret kom umiddelbart, og skrekkslagent: «NEEEII!»

Kjære bergensere, dere må jo bare le selvironisk av denne filmen, dere har jo ikke noe annet valg. Særlig når filmens plot de siste ukene, med korrupsjonssiktelsen mot ordfører Drevland, har vist seg å passe mer med virkeligheten enn det man kanskje liker å tenke på.

Da skal dere vite dette, og det er ikke noen trøst, at mens vi voksne kan humre og le av parodien - gjør den dypt inntrykk på den oppvoksende generasjon. I negativ forstand.

Og alle kommer til å se den.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling