Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lei av å skjule at jeg er jøde

Jeg er lei av folk på bussen som stirrer olmt på den lille davidsstjernen som henger på armbåndet mitt.

 ANTISEMITTISME:  Jeg har blitt pekt på og latterliggjort på gaten. Jeg har opplevd å bli oppringt av folk som har sett at jeg heter Salomon. De vil vite om jeg er jøde. De liker det ikke, skriver kronikkforfatteren.  

Foto: Linda Næsfeldt/Dagbladet
ANTISEMITTISME: Jeg har blitt pekt på og latterliggjort på gaten. Jeg har opplevd å bli oppringt av folk som har sett at jeg heter Salomon. De vil vite om jeg er jøde. De liker det ikke, skriver kronikkforfatteren. Foto: Linda Næsfeldt/Dagbladet Vis mer
Meninger

Jeg vokste opp på østkanten. Der florerte jødehatet. Muslimer snakket åpenlyst på skolen om at de hatet jøder, at alle jøder burde dø.

Og midt opp dette gikk jeg og tiet. På byen kunne jeg bli spurt av etniske, godt voksne nordmenn om jeg var jøde. De så det på nesen min, og de likte det ikke. Jeg måtte svare for meg.

Jeg har også blitt pekt på og latterliggjort på gaten. «Se, han der er jøde!». I tillegg har jeg opplevd å bli oppringt av folk som har sett at jeg heter Salomon. De vil vite om jeg er jøde. De liker det ikke.

Også min mor har opplevd det samme i hele sitt liv. For eksempel var hun på et middagsselskap en gang, hvor en norsk sjøseiler fortalte at Hitler skulle ha fått mulighet til å fullføre det han startet. Heldigvis tok onkelen min henne i forsvar, men det opplevdes nok som en ydmykelse.

I mange år har jeg skjult at jeg er jøde. «Jøde» var et skjellsord på barneskolen. På ungdomsskolen. På videregående. På arbeidsplassen.

I dag er jeg lei av å skjule mitt opphav. Jeg er også lei av folk på bussen som stirrer olmt på den lille davidsstjernen som henger på armbåndet mitt.

Tror dere at jeg synes at det som skjer i Israel er ok? Tror dere at jeg tror at jeg er bedre enn andre på grunn av mitt jødiske opphav? Jøder har alltid blitt forfulgt. For å bli akseptert har man måttet bevise at man er god til noe. Også det har blitt dårlig tatt imot.

Men reaksjonene på hatet kunne vært verre. I stedet for å ty til terror og hat, har jøder simpelthen tatt imot. Man tar imot, med blødende hjerte.

I dag er jeg lei av å skjule at jeg er jøde. Jeg er en helt vanlig fyr med et stort hjerte. Jeg tror på at alle mennesker av alle folkeslag skal leve side om side og elske hverandre og respektere hverandre hver dag. Måtte den dagen endelig komme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media