Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi politikere har skapt et skille mellom barn født før og etter 1. september

Noen foreslår to opptak i året, men det gir ikke flere plasser. Først og fremst trenger vi nok plasser for i det hele tatt å ha et tilbud til barna.

Trenger flere plasser: De aller fleste foreldre ønsker en barnehageplass til sine barn høsten de er eller fyller ett år, skriver Tommy Skjervold. Foto: Privat.
Trenger flere plasser: De aller fleste foreldre ønsker en barnehageplass til sine barn høsten de er eller fyller ett år, skriver Tommy Skjervold. Foto: Privat. Vis mer
Meninger

Da er 1. september forbi og barnehagedebatten raser, og det med rette. Alle barn i Oslo født før 1. september har lovfestet rett til barnehageplass. Hva med resten?

Vi politikere har med god vilje skapt et skille mellom barn født før og etter 1. september. Intensjonen er god. Vi ønsket å sikre flere barn barnehageplass og sikre at foreldre får mulighet til jobb og studier. Allikevel er baksiden stor. Foreldre planlegger fødsler, og noen er «uheldige» og bommer med dager eller uker på tidsfristen. Rettigheter skal være et gode, men blir en murvegg for de som ikke har dem.

Hva kan vi gjøre? Jo, vi må sørge for at det bygges flere barnehageplasser! De aller fleste foreldre ønsker en barnehageplass til sine barn høsten de er eller fyller ett år. Oslo kommune opplever i disse dager en enorm befolkningsvekst. I valgkampen har det vært stort fokus på boligbygging for våre nye innbyggere, som anses som en berikelse. Når veksten går i så raskt tempo er det for meg tydelig at veksten i barnehageplasser ikke nødvendigvis følger med og helst går enda raskere. Politikerne er reguleringsmyndighet og kan styre utviklingen.

Det er vel og bra at Oslo kommune totalt sett kanskje har nok barnehageplasser, men vi må også ha plasser der behovet er. Småbarnsforeldre har tøff hverdagslogistikk, det vet jeg av egen erfaring. Da må barnehagen være lett tilgjengelig.

Personlig er jeg tilhenger av at nye barnehageplasser bygges i privat regi for å sikre et mangfold i barnehagetilbudet - som vi også har og behøver i eldreomsorgen - og vi skal satse på kvalitet og gode pedagoger. Noen foreslår også to opptak i året, men det gir ikke flere plasser og vi har allerede rullerende opptak i dag. Først og fremst trenger vi nok plasser for i det hele tatt å ha et tilbud til barna.

Barnehager er samfunnsøkonomisk fornuftig da det gir foreldre og foresatte mulighet til å jobbe og bidra med skatteinntekter til kommunen. Jeg er heller ikke redd for overkapasitet. Da kan vi heller legge ned de eldste, slitne kommunale barnehagene, hvis vi noen gang kommer i den situasjonen. I dag er det slik at foreldre bekymrer seg. Den frykten og usikkerheten bør vi minimere, for barna og samfunnet som helhet sin skyld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media