Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Større kommuner best for innbyggerne

Størst er ikke best, men små kommuner er sårbare.

ÅNA SIRA: Bygda Åna Sira er delt mellom Sokndal kommune i Rogaland og Flekkefjord kommune i Vest-Agder. Under kommune og fylkesvalget må de omlag 200 innbyggerene stemme avhengig av hvor de bor i kommunen, som er delt på midten av elva Åna. Et resultat av små kommuner?
ÅNA SIRA: Bygda Åna Sira er delt mellom Sokndal kommune i Rogaland og Flekkefjord kommune i Vest-Agder. Under kommune og fylkesvalget må de omlag 200 innbyggerene stemme avhengig av hvor de bor i kommunen, som er delt på midten av elva Åna. Et resultat av små kommuner? Vis mer
Meninger

På kommentarplass i Dagbladet 28. august tar Anne Marte Blindheim for seg kommunereformen.

Blindheim trekker opp mange gode poenger om hvorfor det er behov for reform, men et av hennes hovedpoenger er at størst ikke alltid er best.

Det har hun for så vidt rett i, men det er noen momenter hun glemmer som er viktig å ha med seg når vi vet at halvparten av landets kommuner har under 5000 innbyggere.

For det første er det mange små kommuner som er altfor sårbare innenfor viktige tjenester.

Eksempelvis, dersom en kommune har bare to ansatte innenfor plan- og byggesaker og en av disse blir sykemeldt eller slutter, vil det kunne få store konsekvenser for utviklingsprosesser.

For det andre øker kompleksiteten i oppgavene.

Utviklingen har ført til at kommunene trenger flere ansatte med hver sin spesialisering for å dekke ett fagområde.

Et eksempel er utviklingen i omsorgssektoren som krever sykepleiere med ulik spisskompetanse.

For det tredje handler det om å møte morgendagens utfordringer.

Noen kommuner sliter med stor fraflytting og økende andel eldre, mens andre har stor tilflytting og vekstproblemer. Kommunene må sette seg i stand til å møte disse utfordringene.

For det fjerde handler det om demokratisk kontroll med oppgaver. Mange små kommuner er avhengig av interkommunale samarbeid med sine naboer.

Det betyr at vi har fått et nytt forvaltningsnivå som innbyggerne ikke har direkte innflytelse til gjennom valg.

Kommunereformen handler om bedre tjenester til innbyggerne og sterkere lokaldemokrati med mindre statlig overstyring. Høyre vil at kommunene selv skal finne ut om de er best tjent med å stå alene eller om det er nødvendig å slå seg sammen med naboen for å gi et best mulig tilbud til innbyggerne sine.

Nabopraten er i full gang i hele landet, og de har fram til sommeren 2016 på å finne ut av det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling