Et talerør for de gale

NRK gir like mye tid til alternativfolk, konspirasjonsteoretikere og bløffmakere som til seriøse fagfolk.

Hans Kristian Gaarder er en av lederskikkelsene i Oslo Chemtrails. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Hans Kristian Gaarder er en av lederskikkelsene i Oslo Chemtrails. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Meninger

En morgen da jeg var liten, min mor anslår jeg må ha vært 6—7 år gammel, satt jeg ved frokostbordet. Jeg hadde stirret på juiceglasset mitt en god stund, og min mor spurte meg hva jeg drev med. Jeg svarte "Jeg studerer jus!"

Jeg får inntrykk av at denne anekdoten, samt at jeg et par ganger har besøkt Lovdata, vil kvalifisere meg til å stille til debatt i NRK P1 som "uavhengig matvarejurist."

La meg starte fra starten: Jeg ble både spent og forundret da jeg hørte at Her & Nå på NRK P1 hadde invitert konspirasjonsteoretikeren og nettkverulanten Hans Kristian Gaarder for å debattere HPV-vaksinen Gardasil med den anerkjente HPV-eksperten og overlegen Sveinung Wergeland Sørbye. "Dette skal bli sirkus!" tenkte jeg. Men så kom introduksjonen, hvor Hans Kristian Gaarder ble presentert som en "uavhengig helseforsker". Hans Kristian Gaarder, som har holdt foredraget "Overlevde Hitler andre verdenskrig?" og skriver artikler om chemtrailsusynlige fienderCIA-paranoiaromvesenerBilderberg og 22. juli-konspirasjoner, er en "uavhengig helseforsker". Jeg ble sittende og gape.

Var dette en spøk? Hans motdebattant er en lege. En sånn type lege som forholder seg til fakta, vitenskap og sannhet. En lege som jobber med forskning på HPV, livmorhalskreft, og sammenhengen mellom disse to. I de fleste miljøer vil han kalles en autoritet i dette feltet. Rett og slett en ekspert på temaet som var oppe til debatt. At disse to ikke var sidestilt i ekspertise, bakgrunn og kunnskap var absolutt ikke presisert i Her & Nå sin minidebatt. Hans Kristian Gaarders utsagn ble presentert med lik vekt som Sveinung Sørbyes, om ikke tyngre. Det ble ikke satt spørsmålstegn ved hvilken bakgrunn Gaarder hadde (økonom), eller om man kan stole på "fakta" fra en som tror han kan snakke med romvesener. Det ble ikke nevnt med et ord at Hans Kristian Gaarder er tungt involvert i vaksineaksjon.no. Var det rett og slett ikke tid til research? Eller var kontrast viktigere enn integritet? Det tar noen få øyeblikk å finne informasjon om bakgrunnen til Hans Kristian Gaarder. Jeg synes det er ufattelig at ingen i NRK på noe tidspunkt satte ned foten.

Falsk balanse, heter det. Dette er kanskje verste tilfellet til nå, men det er ikke første gang NRK gir like mye tid til alternativfolk, konspirasjonsteoretikere og bløffmakere som til seriøse fagfolk. Er det virkelig nødvendig å formidle idéer som er beviselig feil, teorier som ikke har noe hold i vitenskap eller virkelighet? Vi lever i en irriterende tid, hvor "alle" skal bli hørt. Regnskapsførere skriver artikler om farene ved genmanipulert mat, interiørdesignere debatterer klimaendring, og webdesignere sprer "fakta" om barnevaksiner, og felles for alle er at kildekritikken er nær ikke-eksisterende.

Jeg forventer bedre fra NRK. Som så mange andre nordmenn elsket jeg Folkeopplysningen. Jeg er så glad for at vi har en statsfinansiert kringkaster som kan produsere noe så rasjonelt og fornuftig. "Endelig", tenkte jeg. Endelig setter NRK fokus på mangelen på kildekritikk i det norske folk. Endelig skal sannheten om alt humbugget avsløres. Men når NRK samtidig forherliger Märthas englebedrift, og utviser farlig uforsvarlig presentasjon av paranoide løgner, så får jeg følelsen av at de ikke har lært noe som helst av sine egne TV-programmer. HPV-vaksinen, som de fleste medisiner, kommer med noen potensielle bivirkninger. Ingen har påstått noe annet. Men bivirkningene er forsvinnende små i forhold til potensialet for livredning. Dette vet jeg ikke fordi jeg er forsker eller ekspert på temaet, men fordi jeg har lest litteratur fra folk som er det. HPV-ekspert Sveinung Wergeland Sørbye kunne fortalt det norske folk dette i Her & Nå, i stedet for å bli overkjørt av en selverklært "forsker" som ikke har noe grunnlag for å uttale seg vitenskapelig om denne vaksinen.

Så kjære NRK: kan dere vennligst være mer kritiske til deres kilder i fremtiden? Det norske folk forventer bedre kildekontroll fra dere enn fra Facebook-veggen sin.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.