Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sanner i rute med reform

Ingress

Meninger

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er i rute med sin bebudede og ambisiøse kommunereform. I går mottok han den andre delrapporten fra ekspertutvalget som er nedsatt for å vurdere kart og terreng. På samme måte som første del, er den andre rapporten et godt knippe argumenter for færre og større kommuner. Formålet med reformen er å gjøre kommunene bedre i stand til å tilby sine innbyggere tjenester i henhold til lov og rikspolitiske ambisjoner uten å måtte etablere interkommunalt samarbeid på tvers av kommunegrensene. Som en følge av dette vil angivelig lokaldemokratiet styrkes. I vår anbefalte utvalget at det bør bo om lag 15- 20000 mennesker i hver kommune. Det innebærer at svært mange mindre kommuner må slås sammen med større. Men regjeringen og Sanner har ikke tenkt å se så bokstavelig på tallstørrelsen. Det gjør regjeringen klokt i. Noen steder vil fortsatt små kommuner være mest hensiktsmessig, avhengig av geografi og næringsgrunnlag.

Alt før sommerferien i år vedtok Stortinget med stort flertall å fortsette prosessen. Regjeringspartiene vil i mange spørsmål knyttet til reformen ha støtte fra det største opposisjonspartiet, Ap, som flere ganger i den relativt nære historie har sett behovet for å gjøre noe med kommunestrukturen. Men det er ikke gitt at Ap støtter alt. På borgerlig side har både Venstre og KrF ferske landsmøtevedtak som støtter en kommunereform.

En side ved reformen som nesten ikke er kommunisert, og muligens går inn under kategorien «mumling», er at større kommuner også blir mer velfungerende markeder for tjenester. Det er for eksempel i større bykommuner forekomsten av private skoler og privatdrevne sykehjem er størst. På spørsmål om ikke en kommunereform også vil påskynde privatisering av tjenester, svarte Sanner i går at det blir opp til lokaldemokratiet å avgjøre. Skal vi dømme etter utviklingen i kommunene de siste 20 år, er det en annen måte å si: «Ja, sannsynligvis». I kommunene, store som små, er det svært ofte flertall for den mest effektive økonomiske drift av ulike tjenester.

Denne siden av saken kan skape sand i Sanners maskineri. Med tanke på Fagforbundets store makt innad i LO, kan det også skape kraftige diskusjoner i Ap og i opposisjonen for øvrig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media