Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fallen engel

Overgrepsanklager og skinnhellighet biter Bill Cosby (77) i rumpa. Eller skal vi si skrittet.

FAR GODHJERTA: Hvem er egentlig Bill Cosby? Godhjertet komiker eller serieovergriper? Eller begge deler? Foto: AP
FAR GODHJERTA: Hvem er egentlig Bill Cosby? Godhjertet komiker eller serieovergriper? Eller begge deler? Foto: AP Vis mer
Kommentar

I hylla hjemme hos svigerfar står boka «Fatherhood», av og med Bill Cosby. Utgitt i 1987, på høyden av karrieren mens «The Cosby Show» var det største tv-showet i USA. Boka er som et erkeeksempel på det blankpolerte, offentlige imaget han har dyrket: godhjerta familiefar med sunne verdier, som likevel er hylende morsom.

Han var en helt, fordi han fylte en rolle i offentligheten som det amerikanske samfunnet gjerne ville se: den vellykkede, familieorienterte afroamerikaneren med alt på stell og appell i alle deler av samfunnet. Som for et øyeblikk å glemme gjenstridige problemer med rasediskriminering og sosioøkonomiske forskjeller mellom svarte og hvite.

En rolle han selv dyrket og brukte til å angripe det han så som uanstendig eller ufin oppførsel blant andre afroamerikanere. Særlig (meningsløse) angrep på kulturelle markører som sæggebukser, capsen bak-fram og banning blant svarte komikere.

Alt dette, og mer til, har nå slått tilbake ham og biter ham i rumpa. Eller skal vi si skrittet.

Overgrepsanklagene mot Cosby har hengt ved ham lenge. Han inngikk et forlik i en overgrepssak i 2005, men denne siste bølgen er den mest alvorlige. Det startet interessant nok med en svart komiker som var lei av Cosbys skinnhellighet.

Et videoklipp med Hannibal Buress' utfall mot Cosby under en standup («Nei da, Cosby. Du banner ikke på scenen. Men du er en voldtektsmann») spredte seg som en gressbrann på Internett forrige måned. Siden har flere kvinner stått fram i store mediekanaler og fortalt om hvordan Cosby forgrep seg på dem.

Mønsteret er det samme: neddoping og overgrep i forsvarsløs tilstand. Regelrett rovdyr-atferd, hvis anklagene stemmer. Cosby nekter å kommentere sakene, men har sendt en uttalelse som avvise alt sammen som blank løgn.

Totalt er det nå 15 kvinner som har rettet anklager mot ham, men ingen av forholdene vil kunne tas opp i en rettssak fordi de ligger for langt tilbake i tid. Det får skribenten Hanna Rosen i amerikanske Slate.com til å skrive: «Publicly shaming Bill Cosby is the best we can do». Hun mener saken ikke kan sammenliknes med anklagene mot for eksempel Woody Allen, fordi det her er snakk om så mange, uavhengige tilfeller.

Cosby er virkelig i trøbbel, og Netflix har allerede innfridd Rosens første ønske: om at strømmetjenesten dropper sin forestående Thanksgiving-spesial med «Bill Cosby 77», selv om den allerede er spilt inn og betalt for. Det vil si: Netflix har sagt at den er foreløpig er utsatt.

Hun ber også om at NBC dropper en ny, planlagt sitcom-serie med Cosby. Og hvis de ikke gjør det, «shame on anyone who watches them».

Forbrukermakten blir en slags folkedomstol, men anklagene er brede og omfattende - og står i absurd kontrast til Cosbys «family values». Den aldrende komikerens store comeback har forvandlet seg til en endelig, og ganske fælt punktum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media