Ukraina gir full gass mot EU

Og velgerne vil ha en tøffere linje mot Russland.

STØRRE ENN DE FLESTE: Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk er valgets vinner. Den store taperen er Julia Tymosjenko, i bakgrunnen.  AFP PHOTO / YURKO DYACHYSHYN Scanpix
STØRRE ENN DE FLESTE: Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk er valgets vinner. Den store taperen er Julia Tymosjenko, i bakgrunnen. AFP PHOTO / YURKO DYACHYSHYN ScanpixVis mer
Kommentar

SØNDAGENS UKRAINSKE parlamentsvalg ga som ventet en avklaring. Velgerne omfavner Europa og EU, og de tre største partiene i Radaen er entusiastiske EU-venner. Samtidig gjorde statsminister Arsenij Jatsenjuks parti, Folkets front, et kjempevalg, og ser ut til å få like mange stemmer som president Petro Porosjenkos parti, Blokk Porosjenko, 21. 5 prosent.

I FORHOLD TIL meningsmålingene fra før valget betyr det at den interne maktbalansen i den styrende koalisjonen er sterkt forrykket. Jatsenjuk fikk rundt ti prosent flere stemmer enn han lå an til på meningsmålingene og er valgets store vinner, mens Porosjenko fikk rundt ti prosent færre stemmer enn på meningsmålingene. Det interessante med Jatsenjuks store framgang er at han hele tida har uttrykt skepsis til Porosjenkos våpenhvile med de pro-russiske opprørerne som har tatt militær kontroll over deler av Øst-Ukraina.

VI KAN SNAKKE om Porosjenkos «freds-parti», og Jatsenjuks «krigs-parti». Valget vil føre til et press på Porosjenko for ikke å være for kompromissvillig med de pro-russiske opprørerne og med Russlands president Vladimir Putin. Presset ligger i velgernes dom, med blant annet mange aktivister fra demonstrasjonene på Maidan-plassen i vinter, som førte til at den sittende presidenten Viktor Janukovitsj til slutt mårre rømme hovedstaden Kiev.

PETRO POROSJENKOS første reaksjon, etter at han har måttet svelge de dårlige tallene for sin egen del, er å invitere Jatsenjuk til samtaler om å danne en ny regjering. Partiet Samopomish - som betyr selv-hjelp - kommer overraskende på 3. plass, med en oppslutning på litt over 11 prosent, etter at 50 prosent av stemmene er talt opp. Partiet har sin base i Vest-Ukraina, er sterkt EU-orientert, og ledes av borgermesteren i Lviv, Andriy Sadovji, valgets andre store seierherre. Han hadde før valget så dårlig tro på det parlamentariske prosjektet at han selv ikke var kandidat til Radaen. Nå er han i steden borgermester i Lviv, og sjef for en stor gruppe i Radaen.

DEN STORE TAPEREN er kommunistpartiet, som ikke kom over sperregrensa på fem prosent, og for første gang etter selvstendigheten i 1991. Den stridbare og omstridte tidligere statsministeren Julia Tymosjenko er også valgets store taper, som bare så vidt kom over sperregrensa. Det er et nytt politisk landskap i Ukraina, med arvtakeren til Janukovitsj parti, Opposisjonsblokken, fikk under ti prosent av stemmene. De tradisjonelt «russisk-vennlige», som tradisjonelt har vært hver tredje velger, er nesten radert ut av ukrainsk politikk, mens resten av velgerne vil ha rask marsj mot EU.

 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.