Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nobelkomiteen lyser fred over barndommen

Med en halv overraskelse høster Nobelkomiteen i år lovord fra alle hold for å gi fredsprisen til to forkjempere for barnas rettigheter i strøk hvor dette er dødsens alvorlig.

BARNAS FREDSPRIS: Thorbjørn Jagland, leder av Nobelkomiteen, kunngjorde pakistanske Malala Yousafzai (til høyre) og indiske Kailash Satyarthi som vinnere av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo fredag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BARNAS FREDSPRIS: Thorbjørn Jagland, leder av Nobelkomiteen, kunngjorde pakistanske Malala Yousafzai (til høyre) og indiske Kailash Satyarthi som vinnere av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo fredag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

La de små barna få gå på skolen! Hindre dem ikke! For framtida er deres, og de kan bringe fred på jorda.
 
Dette er det, nesten bibelske, budskapet som Nobelkomiteen sender ut ved å gi Nobels Fredspris for 2014 til 17 år gamle Malala Yousafzai fra Pakistan og 60 år gamle Kailash Satyarthi fra India. Men det ligger også flere budskap i årets tildeling.

Den halve overraskelsen gjelder Satyarthi, som ikke er like godt kjent utenfor hjemlandet som Yousafzai. Han har heller ikke vært nevnt i de mange gjettelekene på forhånd.

Det er ei ung jente, den yngste som har fått fredsprisen noensinne, som bare så vidt har begynt sin kamp. Og det er en godt voksen mann som har flere tiårs kamp bak seg. Prisen til henne er oppmuntring til å fortsette, prisen til ham er en hylles for utført gjerning.

Hun har kjempet for jenters rett til å gå på skolen, i sin barndoms dal, Swat i Pakistan. Dalen var erobret av «hellige krigere» fra Taliban, som ville holde jentebarna hjemme. På grunn av sin kamp ble den unge jenta skutt og forsøkt drept i skolebussen i Mingora, dalens største by. Men drapsforsøket utløste raseri i Pakistan, med demonstrasjoner til støtte for henne i landets store byer.

Malala har ennå ikke fullført den skolegangen som hun kjemper for alle barns rett til å kunne få. Men hun har rukket å delta den verdensomspennende kampanjen for å få løslatt de jentene som er tatt som gisler av de ytterliggående islamistene i bevegelsen Boko Haram i Nigeria, hvor hun har vært på besøk for å vise støtte. Og hun har allerede talt til FNs hovedforsamling.

Han har reddet titusener fra barnearbeid i India fra han i 1980 grunnla organisasjonen Bachpan Bachao Andolan. I Gandhis ånd, sier Nobelkomiteen, har han med fredelige marsjer kjempet mot grov økonomisk utnyttelse av barn. Det er en kamp for barn som lider under tvangsarbeid, slaveri og menneskehandel. I India har han fått gjennom reformer i lovverket. Internasjonalt han han bidratt til å utforme internasjonale konvensjoner om barns rettigheter.

Verden har i dag 168 millioner barnearbeidere, viser beregninger som Nobelkomiteen nevner. Det er 78 millioner mindre enn i 2000. Det går rett vei, men denne kampen blir lang.

Han kjemper også for å gi barna skolegang og en trygg oppvekst, fri for utbytting og undertrykking. De to kjenner hverandre personlig, og han ber henne om at de kan slå seg sammen i kampen.

Hjemlandenes regjeringer har mottatt prisen med glede. Pakistans ststaminister, Nawaz Sharif, sier «Malala er Pakistans stolthet». Indias statsminister, Narendra Modi, gratulerer begge prisvinnerne og hyller Satyarthi «for hans besluttsomme innsats».

Dette er en fredspris til verdens fattige land. Skole og utdanning er et virkemiddel for økonomisk og sosial utvikling. Det er et virkemiddel for frigjøring av jenter og for likestilling, det er et virkemiddel for demokrati og fred og det et virkemiddel for toleranse og mot misbruk av religion fra ytterliggående og tilbakeskuende politiske krefter. Fredsprisen i år rommer alt dette, og mer.

Prisen deles mellom en muslim og en hindu, mellom erkefiendene Pakistan og India. De to landene har utkjempet tre kriger fra de skilte seg i 1947, med et forferdelig antall ofre, og forholdet mellom dem er ennå svært spent. Denne uka har 17 sivile mistet livet i kraftige kamper mellom pakistanske og indiske styrker i det omstridte området Kashmir. Barn der og ellers i verden får ødelagt både skolegang og liv i krig.

Nobelkomiteen lyser fred over barndommen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling