Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjære Erna!

Mener du at jeg i rullestol skal flytte ut i telt med min to år gamle sønn?

GÅR IKKE OVER Jeg har et medfødt handicap med funksjonsnedsettelse i beina. Jeg kan ikke gå! Det går ikke plutselig over! skriver Stensletten. Foto: privat
GÅR IKKE OVER Jeg har et medfødt handicap med funksjonsnedsettelse i beina. Jeg kan ikke gå! Det går ikke plutselig over! skriver Stensletten. Foto: privat Vis mer
Meninger

For det blir nesten det jeg må om du ska kutte flere tusen i barnetillegget i måneden? Som rullestolbruker er boligmarkedet enda vanskelig fordi vi må ha nyere boligere med livsløpsstandard, og de koster også mer. Eller jeg har jo forstått at du mener jeg bare skal ut og få meg en jobb for å dekke dette tapet.

Jeg, Erna, har vært avhengig av rullestol hele livet. Jeg har et medfødt handicap med funksjonsnedsettelse i beina. Jeg kan ikke gå! Det går ikke plutselig over!

Men jeg har faktisk aldri klaget på mitt liv på grunn av mitt handicap. Jeg prøver så godt jeg kan og jeg har klart det. Jeg gjør alt i livet mitt selv, uten hjelp fra assistent eller noen.

Jeg flyttet ut da jeg var 19 år og har klart meg selv siden. Jeg har også fått en sønn som jeg er utrolig stolt av, og som jeg tar meg av alene.

Men jeg bruker mer enn dobbelt så mye energi på alt jeg gjør, enn hva du gjør! Har du prøvd å legge på sengetøy på senga di sittende Erna? Det har jeg, og jeg får det til. Men det tar lenger tid, ifølge legen fem ganger så mye energi og krefter enn du ville brukt.

Jeg kunne jo sikkert valgt å ha en personlig brukerstyrtassistent som hjalp meg å handle, vaske huset, hente gutten min i barnehage.  Men for MEG er det viktigere at jeg kan klare disse tingene selv, og det hadde kostet dere mye mer om jeg skulle hatt en assistent.

Jeg føler likevel jeg kunne ha jobbet litt, så der har du rett Erna. Jeg kunne nok bidratt litt i arbeidslivet samtidig som jeg gjør alt i hverdagen selv.

Men er det noen som kommer til å velge å ha meg på en arbeidsplass 20 prosent, framfor en som er funksjonsfrisk? Da jeg mest sannsynlig vil trenge tilrettelegging for rullestol? Står jeg først i køen tror du?

Jeg har søkt skoler og jobber jeg, Erna, før jeg ble ung ufør. Det er for det første mange skoler som ikke er tilrettelagt for det. Gamle bygg, og rustende heiser som står oftere enn de går.

Og jeg har søkt butikkjobber jeg, Erna, for jeg klarer å dra varer like godt gjennom kassa som hvem som helst annen. Men nei. Det blir for mye styr. De kan ikke ha en som bare sitter i kassen, man må kunne sette på plass varer i høyeste hylle også. Det har jeg fått til svar gang på gang.

Så det er altså ikke sånn, kjære Erna, at arbeidsplasser står i kø for å ansette meg.

I tillegg må arbeidsgiveren kunne godta at de gangen den elektriske rullestolen eller NAV-bilen min, som aldri har fungert som den skal, må på reparasjon i flere dager, så kan jeg ikke komme på jobb. For det har jo dere politikere bestemt at man kan jo ikke ha to like rullestoler som dekker samme behov.

Men det er det JEG trenger Erna. Har jeg min elektriske rullestol, så klarer jeg meg fint, jeg får gutten min til å fra barnehagen tre dager i uka. (Jeg har ikke råd til å ha han der mer enn tre dager da, siden dere har bestemt at det er bare aleneforsørgere som er i jobb, som får dekket mye av barnehageutgifter, men ikke jeg, fordi jeg er jo hjemme likevel, så da mener dere at det skal gå utover sønnen min og at han egentlig ikke trenger å være i barnehage i det hele tatt. I hvert fall er dette svaret jeg fikk av NAV.)

Jeg klarer å handle selv, komme meg ut i naturen, ha et sosialt liv, men jeg MÅ ha rullestolen, som er BEINA mine, med meg OVERALT!

Erna, om du likevel etter dette mener at jeg bare må skjerpe meg og få meg en jobb, kan du være så snill å finne en jobb til meg?

Og vet du Erna, at hvis du kutter barnetillegget så er det min sønn det går utover? Fortjener ikke han å få gå i barnehage og treffe andre barn?

Og ikke minst et godt sted å bo?

Kommentarfeltet er nå stengt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling