Høyre vil kvitte seg med Thorbjørn Jagland

Neida, Nobelkomiteen er helt uavhengig.

 UØNSKET:  Høyre vil bytte ut Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen. Gode, men ubekreftete rykter sier det er av hensyn til Kina. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UØNSKET: Høyre vil bytte ut Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen. Gode, men ubekreftete rykter sier det er av hensyn til Kina. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Kommentar

Om en drøy uke er han der igjen. Thorbjørn Jagland skal enda en gang ta mikrofonen og annonsere for all verden hvem den norske Nobelkomiteen har funnet verdig en fredspris. Regjeringen holder pusten. Næringslivet stålsetter seg. Stormakter skjelver i frykt.

Han er den mest uavhengige mannen i Europa. Ifølge ham selv. Jagland har aldri stilt sitt lys under en skjeppe, men stukket kjepper i hjulene rett som det er. Og det er nok nå, mener Høyre, som vil ha en ny leder av Nobelkomiteen.

Neida, det er ikke på grunn av Kina. Langt i fra. Selv om gode, men ubekreftete rykter sier at det var Jagland som inviterte Dalai Lama for å sette regjeringen i forlegenhet, klarte den det helt på egen hånd.

Neida, det er ikke fordi han er fra feil parti og gir fredsprisen til hvem som helst, slik Barack Obama påstår. Det er fordi han er generalsekretær i Europarådet, og det er uforenlig med å gi ut fredspriser. Den må Høyre lenger ut på landet med. Og noen av dem vil helt til utlandet. De mener komiteen bør være partipolitisk uavhengig og har derfor foreslått Carl Bildt som en mulig kandidat. Svensker er som kjent nøytrale.

En ny lederkandidat som nevnes, er Kjell Magne Bondevik. Han sendte riktignok Norge i krig da han var statsminister, vinket bombeflyene av gårde på flyplassen til og med, men nå leder han et fredssenter. Ingenting sier fred som å ha ditt eget fredssenter. Dessuten vil det glede KrF. Noe må de få når statsbudsjettet legges fram.
Et alternativ kan være Valgerd Svarstad Haugland, som selv som aktiv politiker erklærte at hun ikke liker bomber.
Men synd for Jan Petersen som må nøye seg med årsabonnement i Operaen istedet for Nobelkonsert med Kylie Minogue.

Da gjenstår bare et lite problem. Dette med at Nobelkomiteen skal være uavhengig av Stortinget. Men det er det jo ingen som tror på likevel. Kineserne bare ler når Børge Brende forsikrer at verken storting eller regjering har kontroll over Jagland. Når Jagland i neste uke, ifølge gode, men ubekreftete rykter, gir fredsprisen til en russisk dissident, tror noen Putin vil la det passere uten å bli pottesur? Kanskje nekter han å snakke med NATO så lenge en tidligere norsk statsminister er sjef.
Så uavhengig er Jagland at selv ikke det vil stoppe ham. Bare Høyre kan.

Det blir ikke enkelt. Som Gerhard Heiberg sa om hvorfor han trakk seg unna offentligheten; alt jeg sa ble vrengt på. Folk vil tro at det handler om Kina uansett. Folk vil si at Høyre truer Nobelkomiteens uavhengighet. Uansett. La dem, tenker de i Høyre. Så får vi se om de ler når Jagland gir fredsprisen til IOC.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.