Engler til besvær

Når engleskoler og påstått snakking med de døde er i ferd med å bli big business er det ikke den velstående prinsessen som er offeret.

Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund reagerer på å bli kalt mobber.
FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD
Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund reagerer på å bli kalt mobber. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTADVis mer
Meninger

Skribenten og tanketenkeren Anlov P. Matheisen anklager både meg og andre for mobbing av landets prinsesse i dagbladet 20. september. Årsaken er at jeg ved en anledning har påpekt det faktum at Martha profitterer på ukritisk tenkning.

Det er et grovt misbruk av mobbebegrepet og det vitner om en manglende forståelse av kongehusets posisjon i samfunnet. Det er lett å ville ha noe å tro på når man er i en fortvilt situasjon. Hvis man har en uhelbredelig sykdom, hvis man har mistet noen man elsker eller rett og slett frykter døden. Det er både menneskelig og forståelig.

Det å utnytte den type menneskelig sårbarhet til kommersielle vinning er verdier som burde holdes langt unna det offisielle Norge. Mathiesen hevder at det bør være en privatsak hva folk bruker penger på. Det er jeg helt enig i. Det som derimot ikke er en privatsak er hva representanter for kongehuset bruker som alternative inntektskilder.

Kongefamilien er ikke en hvilken som helst familie. De er derimot norsk offentlighets mest fremtredende representanter. Det bør ikke være for mye forlangt å kreve en viss refleksjon over hvilke verdier de velger å fronte i offentligheten.

Å peke på at kristendommen står for et større pengesluk enn prinsesse Martha er et blindspor. Vi er helt enige i at ingen religion bør ha noen særstilling i offentligheten og man skulle tro at Mathiesen hadde fått med seg at Human-Etisk Forbund også er kritikere av kristendommens privilegerte posisjon her i landet. Allikevel tillater vi oss altså å ta to tanker i hodet på en gang. Det er mulig å ville skille kirke og stat og samtidig mene at representanter fra kongehuset ikke burde profittere på å lure folk til å tro at de kan snakke med døde mennesker. Det har en helt annen tyngde når det er en representant fra kongehuset og ikke det omreisende sirkuset som lefler med englesnakk og åndeverden.

Når så profilerte personer som prinsesse Martha så åpent velger å forlede sårbare mennesker er det ikke bare riktig å si imot. Jeg vil si at det også er en viktig samfunnsoppgave å stå imot den overtroen som prinsessen promoterer. Det er ikke prinsessen som er offeret i denne saken. Det er sårbare mennesker som blir stående igjen med slankere lommebøker og falskt håp.

Når landets prinsesse kritiseres for å ta seg godt betalt for å drive engleskoler og snakke med de døde er det ikke mobbing. Det er sunn fornuft.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.