Lyrisk duell med Ibsen

Kammerpoetene lufter sin Ibsen. Spenstig.

FESTIVAL-HENRIK: Ibsenfestivalen byr på et stort spekter av oppsetninger fra den ganske verden, og fem norske poeter våger seg også i dialog med Henrik den store af Ibsen i kveld. Foto: Agnete Brun
FESTIVAL-HENRIK: Ibsenfestivalen byr på et stort spekter av oppsetninger fra den ganske verden, og fem norske poeter våger seg også i dialog med Henrik den store af Ibsen i kveld. Foto: Agnete BrunVis mer
Kommentar

Hvem er samtidens folkefiende nummer 1. Er det meg, deg eller alle de som sitter på gata?

Er det ham ja. Nettopp. De som ser annerledes ut? Ja vel.

Eller er det hun som mener noe om alt og alle fra helt andre land og kulturer? Du bestemmer. Nei, Lille Eyolf gjør det, som vanlig.

Forresten, lørdag startet årets Ibsenfestival opp som varer fram til 22. september. Den første festivalen ble arrangert i 1990.

Landets storstue for mennesker som sminker seg, kler seg ut og lærer manus utenat, Nationaltheatret, er selvsagt hovedsetet for Ibsenfestivalen med et vell av spennende oppsetninger fra inn - og utland, og som det sies - om igjen og om igjen - Ibsen er stadig like aktuell. For pokker!

I et delikat ly av de store og små oppsetningene på National er det kanskje også OK, for dem som er i hovedstaden (bosatt fast eller på besøk) å stikke innom Ibsen-museet i kveld der de som kaller seg Kammerpoetene ror ut i et særs vågalt litterært havgap.

Kammerpoetene har nemlig utfordret seg selv til å gå i duell med Den store åndshøvding, Henrik Ibsen.

Fem diktere, som fant hverandre på denne avisas nettforum for lyrikere, Diktkammeret, har valgt ut et skuespill, lyrisk verk, karakterer eller tematikk som de ønsker å utforske gjennom diktning eller musikalsk komposisjon.

Ifølge den ene av de fem, poet Hilde Susan Jægtnes, er tanken å la Ibsen strømme gjennom poetenes kreative prosess og se hva som oppstår i møtet mellom stemmer fra samtida og Norges største, men høyst døde dikter, hvis siste ord var «Tvert imot!».

Det hører visst også til historien at Kammerpoetene er mestere i å gripe det berømte øyeblikket, foredle det, og deretter forsøke å skape noe som kan gi gjenklang hos andre.

Musikken er også sentral i Kammerpoetenes univers som nå altså goes den store mester Ibsen.

Vi kan fortelle at Kammergjengen består av følgende skrivende fanter:

SIMEN KJÆRSDALEN som deltar med musikalsk møte med de geniale kvinnekarakterene Solveig, Åse og Anitra fra «Peer Gynt».

KJELL IVAR SANDVIK med urframføring av poesi med link til Ibsen.

CECILIE COTTIS ØSTRENG med variasjoner over det berømte og fantastiske «Et dukkehjem».

HILDE SUSAN JÆGTNES med gjendiktning av «Lille Eyolf» fra Rottejomfruens perspektiv.

ØYVIND RANGØY - med en lyrisk dialog med selveste «Terje Vigen».

Da ønskes verden god bedring med sitatet: Den sterkeste mann, er han som står alene

Minoriteten har alltid rett.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.