Brev til en pensjonstaper

Siv Jensen har blitt den nye pensjonsraneren.

PENSJONSTAPER: Irene Kristiansen ble i onsdagens Dagbladet intervjuet om pensjon. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PENSJONSTAPER: Irene Kristiansen ble i onsdagens Dagbladet intervjuet om pensjon. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Jeg kjenner deg ikke, Irene Kristiansen, men jeg fikk lyst til å skrive til deg da jeg leste hva du sa til Dagbladet om pensjon 27. august. Avisa spurte hva du vet om pensjonen din og du svarte:

«For å være helt ærlig orker jeg ikke å ta innover meg hva som skal skje om 30 år. Når jeg ser reklame om pensjon, blir jeg redd for at jeg som gammel dame ikke skal klare å ta vare på meg selv. Jeg har knapt økonomi til å klare meg fra måned til måned, så hvordan skal jeg klare å spare? Så jeg skygger heller unna, jeg har ikke lyst til å høre at jeg får utbetalt 3000 kr i måneden når jeg blir 70!»

Det er så sant! Pensjonssystemet har blitt altfor innviklet. En gang hadde vi et oversiktlig system der målet var klart: Som pensjonist skulle vanlige folk minst sitte igjen med 2/3 av hva man hadde i lønn. Det var ikke perfekt, mange fikk fortsatt lav pensjon, men du visste hva du fikk, og kanskje viktigst: Vi omfordelte fra pengesterke til sliterne. Så gikk Høyre og Arbeiderpartiet sammen og presset gjennom pensjonsreformen.

Jeg forstår at du ikke orker å sette deg inn i det, men hadde du gjort det tror jeg du ville blitt skremt. Pensjonen nedjusteres nå litt hvert år, slik at en minstepensjonist vil ha mindre å rutte med om 20 år enn i dag. Landet skal bli rikere, men minstepensjonistene skal bli fattigere. Forstå det den som kan.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Og må du gå av som 62-åring fordi du er utslitt, kan du få 30 prosent lavere pensjon som straff for at du ikke klarte å stå i jobb til du var 67 år. De som vinner på det nye systemet er akademikere og kontorister som har lettere for å stå i jobb til de er 70.

Forsikringsbransjen er den største vinneren. Hør bare hva utviklingsdirektøren i Vital sa før reformen ble vedtatt: «Pensjonsreformen kan gi oss større markedspotensial. Volumet i det private markedet vil gå opp. En del av pensjonssparinga i samfunnet blir privatisert.» Effekten viste seg rett etter at reformen ble innført. Forsikringsbransjen tjener fett på at folk bekymrer seg for pensjonen sin.

Politikerne har dyttet ansvaret for å spare pensjon over på hver enkelt. Det er noe unorsk og hjerterått over det. Dette er et system hvor mange vil falle utenfor og bli mye fattigere enn de er forberedt på. Jeg mener stortingspolitikerne må svare på hvorfor de har lagd et slikt system. Hittil er det ingen som har prøvd å få rettet opp i skeivhetene. Den rødgrønne regjeringa innførte pensjonsreformen, og Høyre og Frp viderefører den. Siv Jensen gjør ingen ting med urettferdigheten, selv om hun i valget i fjor lovte å stoppe «pensjonsranet». Ett år etter har ingenting skjedd. Siv Jensen har blitt den nye pensjonsraneren.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.