Bare katten er rød nok

Det spiller ingen rolle om katten er svart eller hvit, bare den fanger mus.

KINESISK SATIRE:  Tegneren Rebel Peppers vri på Deng Xiaopings tese om svarte og hvite katter.
KINESISK SATIRE: Tegneren Rebel Peppers vri på Deng Xiaopings tese om svarte og hvite katter.Vis mer
Kommentar

Det berømte sitatet om kattens farge stammer fra Deng Xiaoping, den kinesiske lederen som troner på nest øverste plass i det kinesiske heltegalleriet. I dag mener mange at Deng er større enn Mao, fordi det var Deng som åpnet landet for utenlandske impulser, investeringer og markedsøkonomi. Om Deng var en liten mann, bare 1,50 på strømpelesten, kunne han i hvert fall fange mus. I Dengs ånd er Kina i dag verdens nest største økonomi.

I disse dager feires Deng Xiaoping stort over hele Kina. Foranledningen er at han ville fylt 110 år 22. august. Det statlige kinesiske tv-selskapet CCTV feirer jubileet med en dramaserie i 48 episoder som det har tatt tre år å produsere og som angivelig har kostet tilsvarende 120 millioner kroner. «Deng Xiaoping ved historiens korsvei», heter mastodonten.

Meldinger fra lokale propagandakontorer i Kina kan tyde på at tv-serien ikke akkurat er blitt noen seermagnet. «Vær snill å organisere det slik at kadre kan se tv-serien sammen. Media på alle nivåer må produsere propaganda for anledningen», heter det i rundskriv til skoler og offentlig ansatte.

Den satiriske tegneren som kaller seg Rebel Pepper har laget ovenstående tegning av Deng Xiaoping og publisert den på sosiale media, «... for å minnes ham, hans store ?svart katt, hvit katt-teori? og den mektige småens innflytelse over Kina», skriver han i billedteksten. Her er den hvite katten rik og glad, mens den svarte er en djevel med hoggtenner, ljå og tanks som knuser mennesker.

I TV-serien er katten bare rød, i den forstand at Dengs historie er vasket og rengjort i Kommunistpartiets sensurorganer. På tross av sine 48 episoder går serien bare fram til 1984. Dermed ble det ikke nødvendig å dramatisere begivenhetene fra våren og sommeren 1989, som endte med at Deng Xiaoping sendte soldater og tanks mot demonstrerende studenter i det som er kalt massakren på Den himmelske freds plass. Dengs svarte renommé er med andre ord retusjert bort fra historien.

Meldinger på Sina Weibo, Kinas versjon av Twitter, som kombinerer ordene Deng Xiaoping og tanks, er blitt slettet den siste uka.

Profesjonelle historikere, også innad i Kina, påpeker andre «skjønnhetsfeil» i tv-serien. Blant annet viser serien at Mao allerede før sin død i 1976 hadde planer om å knuse Firerbanden. Det er positivt feil, påpekes det.

Men andre, som Kinas nåværende leder Xi Jinping, liker åpenbart det de ser. Ifølge et referat i The NewYork Times skal Xi Jinping ha brukt ordet «stor» hele 23 ganger i en minnetale om den minste av sine forgjengere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.