Facebook-sjef gikk fra ingenting til 1,5 mrd. dollar. Nå hyller hun Bjørgen og Johaug: - Ekstremt eksempel

Sandberg ber kvinner lære av langrennsduoen.

HAR HJULPET HVERANDRE: Marit Bjørgen og Therese Johaug får fram det beste i hverandre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HAR HJULPET HVERANDRE: Marit Bjørgen og Therese Johaug får fram det beste i hverandre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Historien om Sheryl Sandberg (46) er historien som forteller at det meste er mulig bare man jobber hardt nok for det. Det er historien om en jente som ble født inn i en jødisk arbeiderklassefamilie i USA på slutten av 1960-tallet og i voksen alder ble en av verdens mektigste personer.

Nå håper Facebooks daglige leder, god for rundt 1,5 milliarder dollar, at flere kvinner skal lykkes i arbeidslivet. Hun bruker samarbeidet mellom Marit Bjørgen og Therese Johaug som et eksempel på hvordan man kan klare det.

SKRYTER AV BJØRGEN OG JOHAUG: Daglig leder i Facebook Sheryl Sandberg bruker den norske langrennsduoen som eksempler i en New York Times-kronikk. Foto: Scanpix
SKRYTER AV BJØRGEN OG JOHAUG: Daglig leder i Facebook Sheryl Sandberg bruker den norske langrennsduoen som eksempler i en New York Times-kronikk. Foto: Scanpix Vis mer

- De to nordmennene er de to beste kvinnelige langrennsløperne i verden, og de er beinharde konkurrenter. Men i stedet for å være bitre rivaler, er de bestevenner, skriver Sandberg i The New York Times-kronikken «Myth of the Catty Woman».

- Ekstremt eksempel

I kronikken refererer Sandberg til flere undersøkelser som blant annet viser at kvinner i lederstillinger avler flere kvinner i lederstillinger enn tilfellet er når menn innehar dem.

Hun oppfordrer også kvinner til å støtte hverandre, på samme måte som Bjørgen og Johaug. Sandberg mener de fantastiske resultatene til den norske langrennsduoen forteller om hvor viktig det er.

- Bjørgen har vært regjerende lagrennsdronning i over et tiår. Da Johaug slo gjennom, som et åtte år yngre vidunderbarn som truet med å detronisere henne, tok Bjørgen henne inn under vingene. Når kvinner feirer hverandres prestasjoner, gir det oss alle et løft, skriver Sandberg i et forsøk på å avlive en myte:

- Dette er et ekstremt eksempel på noe som skjer hver dag - kvinner som hjelper hverandre, både profesjonelt og personlig. Likevel er den populære idéen at kvinner ikke støtter hverandre. På skolen kaller vi dem for «mean girls» og seinere i livet for «catty» eller «queen bees (Hva er det tilsvarende for menn? Det eksisterer ikke.).»

Vil avkrefte myte

Sandberg tar for seg det som er en rådende konsesus blant mange: At kvinner ikke er villige til å hjelpe hverandre i like stor grad som menn.

Facebook-sjefen mener det er en myte uten rot i virkeligheten.

- En kvinnes største fiende, er en mektig kvinne. Det er det vi blir advart om. «Queen bees» nekter å hjelpe andre kvinner. Hvis du spør en annen kvinne om råd, vil hun lukke døra før du får satt foten innenfor - i stedet for å åpne den for deg. Vi blir ofte fortalt at kvinner senker stemmen og innrømmer at det smerter dem å si det, men at den verste sjefen de har hatt var en kvinne.

- Men statistisk er ikke dette sant, mener Sandberg.