Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

HJEMMEFERIE: Det er massevis av gøyale ting å finne på hjemme på sommeren.
HJEMMEFERIE: Det er massevis av gøyale ting å finne på hjemme på sommeren. Vis mer

10 geniale tips til en perfekt hjemmeferie

Hjemmeferie i sommer? Her er våre beste tips til hele familien.

Staycation, altså å ha ferie hjemme, kan være både koselig og spennende for hele familien. På sommeren er det nemlig flust med aktiviteter man kan finne på både inne og ute. Her er våre beste tips!

1. Telttur i skogen (eller i hagen – eller på balkongen)

Å dra på telttur er både spennende og morsomt. Hvis det er første gang ungene skal sove i telt, trenger man strengt tatt ikke dra lenger enn ut i hagen. Det kan være minst like spennende for de litt yngre! Sovepose og liggeunderlag, myggspray, hodelykt eller en lommelykt kommer godt med.

Og om uhellet skulle skje, er kjølegel en kjekk ting å ha i sekken.

Dersom du ikke har hage, går det også an å lage et «telt» av pledd og puter på balkongen. Lag lun stemning med en praktisk campinglykt eller solcellelykter i forskjellige former og fasonger, og vips har du et superkoselig krypinn rett utenfor balkongdøra.

LIGGEUNDERLAG OG SOVEPOSE: De fleste barn syns det er spennende å sove ute i telt, men det er lurt å gjøre opplevelsen behagelig så man får lyst til å gjenta den.
LIGGEUNDERLAG OG SOVEPOSE: De fleste barn syns det er spennende å sove ute i telt, men det er lurt å gjøre opplevelsen behagelig så man får lyst til å gjenta den. Vis mer

Drar dere ut i skogen, er det massevis av ting man kan finne på. Er dere ved vannet kan dere bade eller dra på fisketur. En tredelt fiskestang er perfekt å ta med seg på tur. Å styre litt med stormkjøkken syns også barna er gøy. En ferdig pannekakerøre på flaske er et godt tips, det kan du sprite opp med selvplukkede blåbær, for eksempel. Bacon er også lett i sekken, billig og enkelt å tilberede.

Det går også an å ta med seg en oppblåsbar båt for en padletur på vannet – bare husk redningsvest!

BÆRPLUKKER: Plukk bær effektivt med en bærplukker.
BÆRPLUKKER: Plukk bær effektivt med en bærplukker. Vis mer

2. Plukk bær og lage noe godt

Bærsesongen er i gang, så hvorfor ikke dra til skogs og plukke bær? Jordbærene har vært i sesong siden juni, og blåbær og bringebær modner i midten av juli. Solbær og stikkelsbær er også rett rundt hjørnet.

Bærene kan selvsagt spises som de er, men kan også med fordel spises sammen med iskrem, kjeks eller hva det måtte være. Rørte bær på brødskiva er heller ikke å forakte, eller hva med å tørke dem? Godt blir det uansett!

3. Skattejakt i hagen

For ungene kan sommeren bli lang, og da er det fint å ha noen spennende aktiviteter på lager. Hva med å stelle i stand skattejakt i hagen eller nabolaget? Gjem en skatt, og gjerne grav den ned i en i en vanntett «skattekiste». Det kan være for eksempel en leke, et blad eller noe annet gøy – og tegn et kart på pirat-aktig papir som ungene må følge for å finne skatten.

SKATTEKART: Tegn veien til skatten på et pirat-aktig silkepapir.
SKATTEKART: Tegn veien til skatten på et pirat-aktig silkepapir. Vis mer

For å gjøre det ekstra morsomt kan du gjemme massevis av lapper med hint på, der hver lapp leder til en ny lapp – som til slutt leder til skatten. Det er både gøy og slår ihjel masse tid på late sommerdager.

4. Utendørsspill

Det finnes flere typer utendørsspill som passer like godt i hagen som på hytta eller på stranda. Kubb og hagebowling er både morsomt og kan få fram konkurranseinstinktet - eller hva med utendørsyatzy eller frisbee?

image: 10 geniale tips til en perfekt hjemmeferie

Når det er strålende vær, er god gammeldags slåball noe som aldri går av moten. I tillegg er det morsomt for både store og små. Og om været skulle snu, passer det bra å leke seg med glittermaling inne.

SPILL: Kubb kan spilles i hagen, på stranda eller hvor som helst.
SPILL: Kubb kan spilles i hagen, på stranda eller hvor som helst. Vis mer

Alt av årets morsomste sommerleker finner du her.

5. Lag din egen is

Sommeren består dessverre ikke kun av fint vær. Det hender at regnet bøtter ned, og da trenger man ting å gjøre inne. Å lage egen saftis kan være forfriskende og ikke minst spennende for de litt yngre. Og best av alt – du kan lage akkurat den isen du vil.

Fyll saftisformer med juice, frukt, bær eller saft, og la stå i fryseren i et par timer. Det er avkjølende og deilig på sommeren.

SAFTIS: Fyll saftisformene med saft, frukt eller bær og lag din egen avkjølende is på varme dager.
SAFTIS: Fyll saftisformene med saft, frukt eller bær og lag din egen avkjølende is på varme dager. Vis mer

6. Piknik i hagen eller på verandaen

Å stelle i stand en piknik trenger ikke være en heidundrandes affære – piknik i hagen eller på verandaen er ofte mer enn tilstrekkelig for å bryte opp litt og bli moro. Fyll kjølebaggen med kald drikke, rull ut et pledd, pakk piknikkurven med rundstykker, deilig pålegg og frukt, og nyt lunsjen eller frokosten i det fri.

PIKNIK I DET FRI: Å spise ute i det fri er herlig på sommeren. Putt noe godt i piknikkurven, rull ut pleddet og nyt lunsjen eller frokosten i friluft.
PIKNIK I DET FRI: Å spise ute i det fri er herlig på sommeren. Putt noe godt i piknikkurven, rull ut pleddet og nyt lunsjen eller frokosten i friluft. Vis mer

7. Lag hjemmekino

Å se en film hjemme er vel og greit, men det kan være enda mer gøy å gjøre en skikkelig «kinoopplevelse» ut av det. Gjør det så mørkt som mulig, for eksempel med rullegardiner.

Er det varmt nok ute på kvelden, går det også an å lage utekino med en prosjektor og et solseil, eller en hvit vegg. Legg ned puter til å sitte på, og ha et pledd i bakhånd i tilfelle det blir kjølig.

UTEKINO: Det er lite som slår en koselig utekino en sen sommerkveld. Foto: Instagramprofil @sonja_ols
UTEKINO: Det er lite som slår en koselig utekino en sen sommerkveld. Foto: Instagramprofil @sonja_ols Vis mer

For en ekstra koselig atmosfære kan du dekorere med stemningsfulle lysslynger og LED-kubbelys. Fyll opp en blomstervogn med forfriskninger og sett fram et passende «filmkveld»-skilt. Kanskje kan naboene inviteres også?

8. Plukke, tørke og spise blomster

Det er alltid hyggelig å plukke blomster. I tillegg til å sette en pen bukett i en vase eller flaske, kan du flette blomsterkranser. Blomster kan også tørkes og presses til pynt året rundt. Bare legg dem flatt med noe tungt oppå, for eksempel en bunke bøker, og la det ligge i et par uker.

SOMMERSTEMNING: Plukk blomster og sett dem i en vase.
SOMMERSTEMNING: Plukk blomster og sett dem i en vase. Vis mer

For en mer effektiv tørkejobb, kan du bruke en egnet tørker til dette. Da går tørkingen mye raskere, og resultatet blir perfekte, tørkede blomster.

Visste du at mange norske blomster faktisk kan spises? Fioler er et godt eksempel på det, og her finner du blant annet skogsfiol og stemorsblomster. Blomstene kan brukes i salat, fruktsalat, på ost eller til pynt på kaker.

TØRKER: En sopp- og frukttørker fungerer også perfekt til tørking av blomster.
TØRKER: En sopp- og frukttørker fungerer også perfekt til tørking av blomster. Vis mer

Tidligere på året kan du også spise løvetann. Plukk knoppene før de åpner seg, og stek dem i smør eller olje - gjerne med sesamfrø. I tillegg til at det er sunt, er det veldig moro for barna!

9. Bade- og vannleker i hagen

En klassiker – å bade i sprederen går aldri av moten. Deilig avkjøling på varme sommerdager når man ikke orker eller har tid til å dra på stranda. Vannkrig med vannballonger og vannpistoler hører også sommeren til.

Du kan også fylle opp et oppblåsbart basseng i hagen for en behagelig dukkert for store og små. Og slenger ut en vannsklie på gresset, har du plutselig laget ditt eget lille badeland!

HVEM SKLIR LENGST?: Prøv en heftig vannsklie for varme sommerdager.
HVEM SKLIR LENGST?: Prøv en heftig vannsklie for varme sommerdager. Vis mer

10. Sparke- eller sykkeltur

En gyllen mulighet for litt sommertrim er å ta fram sykkelen eller sparkesykkelen og oppdage nye steder i nabolaget (husk hjelm). Turen trenger slett ikke være så lang!

For de aller minste er en balansesykkel tingen. Den gjør det enklere for mini å lære å sykle.

God sommer!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson