Annonsørinnhold

10 grunner til å reise til Cádiz

Rik historie, behagelige temperatur og lange strender er stikkord for provinsen på Spanias sørspiss.

BY OG STRAND: Provinsen Cádiz kan by på en rekke opplevelser, for både de store og små i familien.
BY OG STRAND: Provinsen Cádiz kan by på en rekke opplevelser, for både de store og små i familien. Vis mer

I Cádiz venter spektakulære naturlandskap, behagelige temperaturer med mer enn 300 soldager i året og nærmere 140 km med strender hvor du kan nyte en dukkert året rundt.

Her er 10 gode grunner til å reise til provinsen og den enestående havnebyen.

STORSLAGEN: Cadiz ble regnet som verdens ende i gresk mytologi. Foto: cadizturismo.com
STORSLAGEN: Cadiz ble regnet som verdens ende i gresk mytologi. Foto: cadizturismo.com Vis mer

1. Den eldste byen i Vesten

Visste du at Cádiz regnes som én av Europas eldste byer? Fønikerne anla denne sjøfartsbyen i år 1100 f.Kr. og ga den navnet Gadir. Cádiz er én av 8 provinser som utgjør regionen Andalucia i Sør-Spania, og denne provinsen ligger helt sør i Europa, omringet av Atlanterhavet og Middelhavet

På bymuseet i Cádiz (Museo de Cádiz) kan du lære mer om byens opprinnelse og hvordan romerne, visegoterne, maurerne og de kristne har etterlatt sine spor i historien, kulturen, gastronomien og i de lokale tradisjonene.

Les mer om provinsen Cádiz

KYSTLINJE: Provinsen Cádiz består av mye kystlinje, hele 260 km. Foto: cadizturismo.com
KYSTLINJE: Provinsen Cádiz består av mye kystlinje, hele 260 km. Foto: cadizturismo.com Vis mer

2. En provins med mange kontraster

Du trenger nesten ikke å se på kartet for å forestille deg de store kontrastene som kjennetegner Cádiz. Her venter blant annet mer enn 260 km med kystlinje. Foretrekker du klipper og bølger? Da er området rundt naturparken El Estrecho midt i blinken. Eller trives du best i det våte element? I naturparkene El Estrecho og La Breña kan du dykke og kanskje observere både delfiner og hval.

Naturparkene kjennetegnes av fantastisk utsikt, klipper og spennende marine farvann. Kort sagt, en skjønnhet som tatt ut av filmens verden og som faktisk gjenspeiles i «Empire of the Sun» (spilt inn i Trebujena), «Die Another Day» (spilt inn i Cádiz) og «Che Guerrilla» (spilt inn i Jimena de La Frontera).

OPPVISNING: Andalusiske hester står for gispende dressurnumre. Foto: cadizturismo.com
OPPVISNING: Andalusiske hester står for gispende dressurnumre. Foto: cadizturismo.com Vis mer

3. Dansende hester

Lyst til å se dressurkunst av ypperste klasse? Da bør du ikke gå glipp av danseoppvisningen til de andalusiske hestene i Jerez de la Frontera. I det krevende nummeret El Levade får rytteren på bakken hesten til å satse – og hopper så å si rett opp i luften.

Psst, har du kameraet klart? Cádiz har alltid vært tett knyttet til hestekulturen. Og i Jerez de la Frontera finner vi én av de viktigste reservatene til den rene hesterasen Pura Raza Español, verdenskjent for sin holdning, fornemhet og lærevillighet. Og som du faktisk kan se opptre med egne øyne i forestillingen «Hvordan danser de andalusiske hestene».

EN HIMMEL AV SAND: Rundt omkring i provinsen finnes det 76 strender du kan velge mellom, flere er så å si helt urørte. Foto: cadizturismo.com
EN HIMMEL AV SAND: Rundt omkring i provinsen finnes det 76 strender du kan velge mellom, flere er så å si helt urørte. Foto: cadizturismo.com Vis mer

4. Strender for enhver smak, året rundt

Drømmer du om langstrakte, finkornete strender, krystallklart vann og vakre solnedganger? Dette, og enda mer, venter på deg i provinsen Cádiz.

Det er ikke lett å velge én favorittstrand blant de 76 strendene langs Costa de la Luz, Lyskysten. Og kystlinjen har fått dette navnet på grunn av solen som skinner 300 dager i året, i tillegg til temperaturen og gjestfriheten til de lokale.

Visste du at det finnes 138 km med alt fra bystrender til de mest urørte strendene hvor du garantert ikke møter naboen? Gjennomsnitts-temperaturen i vannet spenner fra 17 grader om vinteren til 22 om sommeren.

På tur med familien? Da er strendene i El Puerto de Santa María, San Fernando, Chipiona, Chiclana og Rota midt i blinken. Foretrekker du mer vind i håret? Strendene i Tarifa er ideelle for deg som liker surfing..

HAVETS DELIKATESSER: På menyen i Cádiz står gjerne tunfisk, som regnes som blant Europas beste. Foto: cadizturismo.com
HAVETS DELIKATESSER: På menyen i Cádiz står gjerne tunfisk, som regnes som blant Europas beste. Foto: cadizturismo.com Vis mer

5. En smak av Cádiz

Hvis du liker å smake på lokale produkter, da har du funnet ditt paradis i Cádiz. Gastronomien i provinsen er tett knyttet sammen med det som plukkes på markene og i havet.

Her er en liten sjekkliste til hva du bør smake på neste gang du er i Cádiz: Olivenolje med kvalitetsmerket D.O. Sierra de Cádiz, stuinger (guisos) fra Sanlúcar de Barrameda og Conil de la Frontera og økologisk ost fra Villaluenga del Rosario, El Bosque, Alcalá de Los Gazules og Grazalema.

Gi matrettene ekstra smak med virgen salt fra de naturlige saltlagrene i Bahía de Cádiz og eddik fra Jerez. Tilsett en søt smak til dessertene med biehonning fra Prado de Rey. Og ikke minst, nyt lokale delikatesser akkompagnert av Jerez-Sherry, Manzanilla og vin fra Tierra de Cádiz.

SPEKTAKULÆRT: I denne byen er husene bygd under steinmassene, og det gir øyeblikk mange vil forevige på mobilen eller kamera. Foto: cadizturismo.com
SPEKTAKULÆRT: I denne byen er husene bygd under steinmassene, og det gir øyeblikk mange vil forevige på mobilen eller kamera. Foto: cadizturismo.com Vis mer

6. Bo under en stein i Setenil de las Bodegas

Denne landsbyen er kjent for sin unike byplanløsning og er et av de fremste rurale reisemålene i Spania. Hva synes du om husene som er gravd ut i fjellet, hvor steinene utgjør taket?

Landsbyen 150 km fra byen Cadiz er erklært minneverdig, og vil garantert gjøre inntrykk på grunn av den rustikke skjønnheten og ikke minst på grunn av de unike grottegatene.

Vi anbefaler en tur innom kirken som ligger på det høyeste punktet i gamlebyen, og som kan sees fra ethvert sted i Setenil. I Setenil kan du fremdeles se spor etter det mauriske festningsverket.

KRITTHVITT: Husene i fjellkjeden ser ikke bare strålende ut, hvitfargen har også en funksjon. Foto: cadizturismo.com
KRITTHVITT: Husene i fjellkjeden ser ikke bare strålende ut, hvitfargen har også en funksjon. Foto: cadizturismo.com Vis mer

7. De hvite landsbyene i Cádiz

Ved fjellkjedene nord i provinsen Cádiz venter de hvite kalksteins-fasadene i landsbyene som ligger som et hvitt teppe blant de grønne omgivelsene. Visste du at det er innbyggernes tradisjon med å male fasadene som har gitt ruten dets navn?

Dette er den perfekte mulighet til å bli bedre kjent med den mauriske arven. Et av kjennetegnene er de mange arkeologiske restene som er mer enn 25 000 år gamle. Kjenner du den intense duften av jasmin i gatene?

Lave og hvite hus er typisk for landsbyene i innlandet i Andalucia. På denne måten forblir husene svale når temperaturene er på det høyeste.

Langs ruten til de hvite landsbyene venter mange overraskelser, som festningsverkene eller grønne sykkel- og fotturer.

VIN-ELDORADO: Provinsen bugner av sherry og vin av alle mulige typer. Foto: cadizturismo.com
VIN-ELDORADO: Provinsen bugner av sherry og vin av alle mulige typer. Foto: cadizturismo.com Vis mer

8. De edle dråpene fra Jerez

Få steder i Spania nyter samme internasjonale anerkjennelse som Jerez de la Frontera når det gjelder vin. Jerez (sherry) er hjertet i produksjonsområdet til vin, sherry og eddik. Vi befinner oss i vinruten kjent som Marco de Jerez.

Kvalitetsmerket D.O. gis til lokale produkter (alt fra grønnsaker til ost, spekemat og vin). Marco de Jerez-vinene kan være alt fra finos, amontillados, olorosos, palo cortado, pedro ximénez, moscatel…

Dette er kun en smakebit, vi må selvfølgelig ikke glemme å smake på de edle dråpene, gjerne med lokale delikatesser. Husk at du også kan overnatte på flere av de flotte vingårdene, såkalte bodegas.

MÅ OPPLEVES: I Tavira-tårnet kan du oppleve Camera Oscura. Foto: cadizturismo.com
MÅ OPPLEVES: I Tavira-tårnet kan du oppleve Camera Oscura. Foto: cadizturismo.com Vis mer

9. Den skjulte perlen

Et av de mest symbolske severdighetene i byen Cádiz er tett forbundet med Leonardo da Vinci. Vi tar turen tilbake til det 18. århundre da byen opplevde sin økonomiske storhetstid, og det ble bygget flere palasshus med vakttårn.

I dag er det bevart et hundretalls vakttårn i Cádiz. Tavira-tårnet er et av dem, der du kan ta inn den fantastiske panoramautsikten.

Men det er ikke alt! I dag huser det Camera Oscura (latinsk for «mørkt rom»), og ideen er basert på studiene til da Vinci som lot seg fascinere av dette underfundige fenomenet.

ORIGINALT: Karnevalet i Cádiz er av internasjonal turistinteresse. Foto: cadizturismo.com
ORIGINALT: Karnevalet i Cádiz er av internasjonal turistinteresse. Foto: cadizturismo.com Vis mer

10. Fiestas

Kanskje det henger sammen med det gode klimaet, de edle dråpene (vin) og delikatessene, men det som er sikkert og visst er at det finnes en rekke fiestas i Cádiz.

Som karnevalet i Cádiz som er erklært av internasjonal turistinteresse å grunn av dens originalitet, samt Feria del Caballo de Jerez der fargerike flamenco-drakter, fino (sherry) og andalusiske hester spiller hovedrollen.

Og vi kan heller ikke glemme skytshelgenfiestaene, da nesten alle landsbyene arrangerer en fiesta til ære for sin skytshelgen. Har du sett en levende julekrybbe? Det er en lang tradisjon i provinsen Cádiz.

Les mer om provinsen Cádiz

OPPLEVELSER: I Cádiz finnes det aktiviteter og moro for hele familien. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer