Annonsørinnhold

Visit Sweden

12 familieparker – finn din favoritt

Liker du ville dyr, Western-action, Pippi-Magi eller berg-og-dal-baner? Sverige har mye moro å by på!

MAGISKE OPPLEVELSER: Ingen tvil om at svenskene kan familieparker. Her har vi samlet ti av de aller beste. Foto: Leksand Sommarland
MAGISKE OPPLEVELSER: Ingen tvil om at svenskene kan familieparker. Her har vi samlet ti av de aller beste. Foto: Leksand Sommarland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

1. Astrid Lindgrens Värld: Pippi-Magi

Astrid Lindgren (1907–2002) har skapt noen virkelig magiske verdener for flere generasjoner av barn i sine bøker. Astrid Lindgrens Värld ivaretar denne magien.

I temaparken, som ligger i Astrids egen fødeby Vimmerby i Øst-Sverige, møter du Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberget, Ronja Røverdatter, Karlsson på taket og alle de andre heltene i rolige og avslappende omgivelser.

Forfatteren selv satte strenge retningslinjer da parken åpnet i 1981. Dette er ikke fornøyelsesparken hvor du propper deg med sukkerspinn og står i endeløse køer for å vrenge magen i de drøyeste berg-og-dal-banene.

Her serveres ekte smålandsk husmannskost, du kan også spise egen niste, og familiens voksne kan senke skuldrene mens barna hopper i høyet. Alle forestillinger er inkludert in inngangsprisen, det samme er turen ut til Saltkråkan. Overnatte kan du gjøre midt i «Den lilla staden», på hytteområdet eller campingen.

Les mer om Astrid Lindgrens Värld

MAGISKE SHOW: I Astrid Lindgrens Värld kommer du tett på heltene du kjenner fra de magiske fortellingene om Pippi, Tommy, Annika og alle de andre. Foto: Astrid Lindgrens Värld
MAGISKE SHOW: I Astrid Lindgrens Värld kommer du tett på heltene du kjenner fra de magiske fortellingene om Pippi, Tommy, Annika og alle de andre. Foto: Astrid Lindgrens Värld Vis mer

2. Skara Sommarland: Vann-eldorado

I Skandinavias største vannland kan du boltre deg i utrolige 4 millioner liter vann og 45 spennende attraksjoner.

De tøffeste kan prøve seg på Big Drop, som har Europas høyeste frie fall i vann med en fallhøyde på 21 meter!

En ting er sikkert: Her kommer ingen til å kjede seg. Sommerlandet har også en tivolidel med berg-og-dal-baner, og årets store nyhet er Waka Waka, en 210 meter lang vannsklie, som er den første i sitt slag i Europa. Et skikkelig fartsylt adrenalinkick!

For dere som ønsker flere dager i parken, har Skara Sommarland sin helt egen camping med 500 plasser til campingvogner og telt, i tillegg til 300 hytter og leiligheter til utleie. Har du ikke vogn, men lyst til å prøve deg på campingferie? I Skara Sommarland kan du leie. Og kjører du elbil hit, får du lade den gratis.

Les mer om Skara Sommarland

FULL FART: I Skara Sommarland får du ellevill bademoro for hele familien. Foto: Jesper Anhede
FULL FART: I Skara Sommarland får du ellevill bademoro for hele familien. Foto: Jesper Anhede Vis mer

3. Orsa Djurpark: Isbjørn og tiger

I Europas største rovdyrspark lever dyrene i sitt naturlige miljø. Fra parkens gangveier og strategisk plasserte utsiktsramper kan du få oppleve bjørner, ulver, gauper, bergugle og jerv.

Ta med kikkert, hvis du har. Hvis ikke, kan du selvsagt leie en her.

Bli med når dyrepasserne mater dyrene, eller følg med på guidede turer. Besøk også Leopard Center, og se de mektige og utrydningstruede Amurtigrene på Tiger Mountain.

Gå for all del ikke glipp av Polar World – verdens største isbjørnanlegg.

Dette er ikke en dyrepark hvor dyrene plages for din underholdning. Her er fokus på bevaring truede arter, forskning og informasjon.

I tillegg finnes masse moro for barna, som lekeplasser, hinderløper og lek-og-lær-stasjoner. Medbrakt mat er selvsagt lov, men det er også flere kafeer, der du får kjøpt «smörgåsar», pizza og hamburgere.

Overnatting? Bestill hytte, leilighet eller camping på Orsa Grönklitt.

Les mer om Orsa Djurpark

BAMSE BRAKAR: I Orsa Rovdjurspark møter du dyrene i sitt naturlige miljø. Foto: Orsa Rovdjurspark
BAMSE BRAKAR: I Orsa Rovdjurspark møter du dyrene i sitt naturlige miljø. Foto: Orsa Rovdjurspark Vis mer

4. Sunne Sommarland: 4 stjerners camping

Her har du et ekte värmlandsk sommerparadis – med kort avstand til Sunne sentrum og et stort tilbud av aktiviteter for store og små.

Du kan bo i telt, på en av de 400 campingtomtene eller i en av de 33 koselig hyttene som er til leie. Inne på campingområdet ligger en langgrunn sandstrand, Frykens strand, og rett ved er et herlig vann- og sommerland. Flyt med og slapp av i Floden, eller kast deg ut i Fritt Fall om du er mer våghals-typen.

Prøv elbil for de små, utforsk lekeparken, minigolfbanen, tennis, turstier, mountainbike-løyper, lei Segway eller sykkelbil. De voksne i familien setter kanskje også pris på mulighetene for både shopping og spa?

Kolsnäsrestaurangen er en populær sommerrestaurant som ligger inne i parken Kolsnäs, rett ved siden av campingen. Her finnes en stor uteservering med herlig utsikt utover sjøen. Restauranten har alle rettigheter og serverer à la carte, buffeer og grillkvelder.

Les mer om Sunne Camping og Sommarland

HERLIG BOLTREPLASS: Med vannsklier for barn i alle aldre kan familien virkelig kose seg i Sunne. Foto: Sunne Sommarland
HERLIG BOLTREPLASS: Med vannsklier for barn i alle aldre kan familien virkelig kose seg i Sunne. Foto: Sunne Sommarland Vis mer

5. Nordens Ark: Ekte naturopplevelse

Nordens Ark, som ikke ligger langt fra grensa til Norge, er en zoologisk opplevelse helt utenom det vanlige.

Nordens Ark bedriver avl, fôring, forskning og utdanning for å spre kunnskap om biologisk mangfold og bevare utrydningstruede dyrearter. Se jerv, gaupe, ulv, rein og til og med eksotiske arter som snøleoparden, eller verdens største kattedyr, amurtigeren. I tillegg er det duket for nærkontakt med vanlige, nordiske gårdsdyr.

«I en perfekt verden skulle vi ikke ha dyreparker i det hele tatt», skriver Nordens Ark på sine hjemmesider, men her ligger fokus på å sikre artenes overlevelse og at dyrene i parken får leve så naturlig som mulig.

Tilbring natta på Hotell Nordens Ark, eller for en virkelig unik overnatting, sjekk ut «Eremitaget». Hytta ligger høyt oppå et berg med utsikt over Ekoparken, midt inne i skogen. Dere tar selv med dere soveposer og lommelykter, og hytta er uten elektrisitet og innlagt vann.

Les mer om Nordens Ark

TAR VARE PÅ DYRENE: I Nordens Ark gjør de alt de kan for å sikre artenes overlevelse. Og barna får sett både isbjørner, leoparder og tigere. Foto: Tom Svensson
TAR VARE PÅ DYRENE: I Nordens Ark gjør de alt de kan for å sikre artenes overlevelse. Og barna får sett både isbjørner, leoparder og tigere. Foto: Tom Svensson Vis mer

6. Liseberg: Klassikeren

Nordens største fornøyelsespark er et fast innslag i mange nordmenns sommerferie, og har tre millioner besøkende hvert år.

Opplev klassikere som Flumeride, Lisebergsbanan og Farfars bil. Akkurat passe mengde fart og spenning for alle aldersgrupper.

Liseberg har også et godt utvalg spisesteder – og til og med sin egen vegetarrestaurant.

Det finnes en camping i nærheten, og siden parken ligger midt i Göteborg sentrum, selvsagt et utall andre overnattingsmuligheter.

Les mer om Liseberg

KILER I MAGEN: Liseberg er Nordens største familiepark, proppfull av moro for store og små. Foto: Liseberg
KILER I MAGEN: Liseberg er Nordens største familiepark, proppfull av moro for store og små. Foto: Liseberg Vis mer

7. Lost City: Det store badeeventyret

Bare ti minutter fra Örebro sentrum ligger et av Nordens største badeland.

Her kan du utforske mystiske ruiner og kaste deg ut i noen av Sveriges heftigste vannsklier, blant andre den 200 meter lange Treasure Hunter.

Svøm blant bølgene i det store bassenget med bølgemaskin eller utfordre dine venner i klatreveggen. Eller du kan nyte en stille stund i noen av de varme boblebassengene, for så å la deg friste av alle de deilige rettene på den asiatiske restaurantens store buffé.

For de voksne finnes det en relaxavdeling, med boblebad, massasjeavdeling og lounge. For de minste barna finnes det også et nytt bade-lekeland med morsomme minisklier og varme, herlige basseng.

Det finnes en egen hytteby tilknyttet vannlandet, ellers tilbyr mange av hotellene i nærheten overnattingspakker med inngang til Lost City.

Les mer om Lost City

JUNGELMAGI: Lost City er virkelig gjennomført, som badeland og temapark. Foto: Örebro Lost City
JUNGELMAGI: Lost City er virkelig gjennomført, som badeland og temapark. Foto: Örebro Lost City Vis mer

8. High Chaparral: Det Ville Vesten

Dette er et populært tilholdssted for ridende cowboyer og indianere, dusørjegere, og gullgravere.

Parken ligger rundt 50 km sør for Jönköping. Utforsk livet i tipien, opplev westernshow i verdensklasse, grav etter gull, ri på ponni, bli med på rituell regndans og fekteskole med Zorro.

Har dere behov for å trekke dere tilbake til litt rolige omgivelser, ta en rolig ettermiddagstur med hjuldamperen Natchez, eller hopp på toget som kjører fra stasjonen i røyk og damp. Men som alle reisende i Det Ville Vesten vet, så må man ikke legge seg til å sove på en togtur, for togrøverne kan slå til når som helst …

High Chaparral er hele fem ganger blitt kåret til Nordens beste temapark av barnsemester.se.

Ønsker dere god tid til å leke dere gjennom hele parken, finnes flere gode overnattingsalternativer på hotell, hytte eller på campingplassen, som alle sammen er like i nærheten av parken.

Les mer om High Chaparral

KRUTTRØYK: I High Chaparral får du actionfylte dager. Foto: High Chaparral
KRUTTRØYK: I High Chaparral får du actionfylte dager. Foto: High Chaparral Vis mer

9. Leksand Sommarland og Leksand Strand – Sveriges kuleste familieresort

Hvert år lokker midtsommer-helgen i Leksand over 20 000 besøkende til en stor folkefest med folkedrakter (bunader), kirkebåter, taler, leker og dans. Det er som 17. mai og St. Hansaften i ett, og er det noe svenskene kan, så er det «Midsommar».

Med naturskjønn beliggenhet i skråningen ned mot sjøen Siljan tilbyr anlegget her hytter, camping, butikk, badestrand, eventyrgolf, utendørs basseng med vannsklier, restaurant og lekeplasser.

I Leksand Sommarland får du et digert temperert vannland, karuseller, 310 meter lang zipline, gokart og masse mer. Rundt piratskipet i den lille sjøen tilbys padling i kano, tråbåt og taubane.

Årets nyhet er den klassiske attraksjonen radiobiler - morsomt og trygt for hele familien!

Du kan også utfordre deg selv med klatring i høydebanen som finnes både for barn og voksne? Eller i Jump Park, med trampoliner, kjempeputer, høye tårn og ballbinger? Efter bading i Sommarland fortsetter moroa på Leksand Strand med mini-disco med Billy Bäver, familieshow och en omfattende grillbuffet.

Les mer om Leksand Sommarland

SVEVENDE SOMMERMAGI: Leksand Sommarland er et fantastisk bade- og leke-eldorado. Opplev det ovenfra i zipline. Foto: Leksand Sommarland
SVEVENDE SOMMERMAGI: Leksand Sommarland er et fantastisk bade- og leke-eldorado. Opplev det ovenfra i zipline. Foto: Leksand Sommarland Vis mer

10. Kokpunkten - Sveriges første actionbad

I Västerås, mellom Örebro og Stockholm ligger Sveriges første actionbad.

Her får du noen av de aller bratteste og tøffeste vannskliene i Sverige.

Du kan også gå på vannkino, klatre i klatreveggen, og ta det helt med ro i en egen avslapningsavdeling. Anlegget er på hele åtte etasjer.

Kokpunkten ligger i en gammel Dampkraft-fabrikk og har plass til over 1200 besøkende samtidig. Vegg i vegg ligger The Steam Hotel, med 18 etasjer, spa-fasiliteter og utsikt over innsjøen Mäleren.

Les mer om Kokpunkten

Vis mer Vis mer

11.Kolmården - dyreparken med Europas beste berg-og-dalbane

Kolmården utenfor Norrköping er en dyrepark der du får møte både antiloper, bjørner, delfiner, elefanter, gorillaer, løver, rød panda, snøleopard, tapir, tiger, sebra og elg. Og mange flere, så klart. Men det er også mye mer enn en dyrepark.

Her er også en mengde fornøyelsesattraksjoner, som blant annet Europas beste berg-og-dal-bane, Wildfire. Her får du en topphastighet på 115 kilometer i timen, tre inversjoner, en fallvinkel på 83 grader og høydeforskjell på 57 meter. Et to minutters langt intenst adrenalinkick! Om du våger å holde øynene åpne, får du også med deg en magisk utsikt over Bråviken, fra 142 meter over havet.

I Bamses Värld kan barna møte Lille Hopp, Skallmann og alle de andre favorittene. I år er det to store nyheter på Kolmården: Høydeattraksjonen Mini-Hopp og selshowet Seals.

Les mer om Kolmården

MAGISK: Delfinshowet er bare en av mange spektakulære opplevelser på Kolmården.
MAGISK: Delfinshowet er bare en av mange spektakulære opplevelser på Kolmården. Vis mer

12. Gröna Lund - Sveriges eldste

Stockholms egen fornøyelsespark har holdt det gående siden 1883. Hvert år har mange kjente artister konserter i parken og i parken finner du 30 attraksjoner. Hver

Den mest kjente av dem er Fritt fall, som tar deg 80 meter opp i lufta, hvor du får en nydelig utsikt over Stockholm i et aldri så lite øyeblikk før du slippes ned i en voldsom fart.

Hvert år har parken nesten 1,5 millioner besøkende, og er du på ferie i nærheten av den svenske hovedstaden om sommeren med barn eller tenåringer, er Gröna Lund obligatorisk. Et tips for å unngå kø ved inngangen er å forhåndsbestille billettene på parkens hjemmeside.

Les mer om Gröna Lund

SIDEN 1883: På Djurgården i Stockholm ligger Gröna Lund, som er en klassiker av en familiepark!
SIDEN 1883: På Djurgården i Stockholm ligger Gröna Lund, som er en klassiker av en familiepark! Vis mer

Les mer om familieparker i Sverige

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer