ANNONSØRINNHOLD

FRANSK SPESIALITET: Disse får du på patisserier i Paris, de heter macarons og er lokale spesialiteter flere steder i Frankrike.
FRANSK SPESIALITET: Disse får du på patisserier i Paris, de heter macarons og er lokale spesialiteter flere steder i Frankrike.Vis mer

48 timer i Paris: Dette er stedene foodiene besøker

Nye direkterute fra Bergen gjør veien til en av verdens mat-hovedsted kortere enn noensinne.

Paris er kjent som både lysets by og kjærlighetens by. Den franske hovedstaden er også verdens hjem for mote og ikke minst gastronomiske delikatesser.

Det franske kjøkken er et eget begrep, de fleste har hørt om «haute cuisine». Det betyr kokkekunst av ypperste klasse, og uttrykket oppsto allerede på 1600-tallet i Paris – selvsagt.

I 2018 er Paris fortsatt et opplagt førstevalg for mennesker som har matopplevelser som hobby, såkalte foodies.

Daglige avganger

Bare nevn «Paris» og de fleste unge menneskers øyne glitrer i forventning. Og i høst er det er blitt enda lettere å komme seg til et av verdens mest attraktive reisemål for storbyhelger eller ovale weekender.

Nå går det nemlig daglige avganger fra Bergen direkte til Paris med Joon, Air Frances flyselskap for en ny generasjon reisende.

Vel framme i den ikoniske storbyen, etter bare drøyt to timer i lufta, vil mange reisende stille nøkkelspørsmålet: Byen har et enormt utvalg av faste og flytende fristelser, hva bare vi få med oss på 48 timer?

Her er noen «må gjøre»-forslag for deg som har en stor interesse for mat- og drikke-opplevelser:

Nyskapende kokkekunst

At Paris kan mat er har aldri vært en hemmelighet, men nå er fransk cuisine igjen innovativ og nyskapende – ikke bare klassisk og tradisjonell. I front finnes blant annet de unge Paris-kokkene Grégory Marchand og Cyril Lignac, ifølge matnettstedet Lexos.

Førstnevnte omtales som «Frenchie» av velkjente Jamie Oliver, og som sin britiske kompis har han påvirkningskraft langt utenfor kjøkkenveggene. Marchand har gått læren i London, New York og Asia og har bygd opp sin såkalte neo-bistro «Frenchie» siden 2009.

Hos «Frenchie» serveres rikelige, smakfulle franske retter med en spesiell vri, mens vinbar-delen gir deg mindre tallerkener med lekkerbiskener. Skal du ha bord her må du kjappe på, det er lange ventelister.

Cyril Lignac er en annen ung kjøkkensjef som driver en svært ettertraktet bistro, Le Quinzième, med store, gode porsjoner av Michelin-mat. Han fikk sin stjerne i 2012 og har utvidet imperiet med ytterligere to spisesteder.

SEPTIM: Et av stedene anbefalt av Paris-eksperten Helle Øder Valebrokk er neobistroen Septime, som styres av kokken Bertrand Grébaut.
SEPTIM: Et av stedene anbefalt av Paris-eksperten Helle Øder Valebrokk er neobistroen Septime, som styres av kokken Bertrand Grébaut. Vis mer

Paris-favoritt

Lignacs egen stjerne står også meget høyt hos de lokale, etter at han fikk hovedrollen i et franske TV-program. Den norske matbloggeren Helle Øder Valebrokk nevner nettopp Lignacs Le Chardenoux som som en Paris-favoritt.

– Oppsøk en av Paris' mange neobistroer og spis lekker gourmet-bistromat laget av lokale råvarer i sesong – til en litt billigere penge. Gode steder er Saturne, Clown bar, Septime og Le Chateaubriand. Ta også et glass ved Seinen. Les quais de Paris var tidligere motorvei og er nå stengt for trafikk. Langs hele elven ligger nye og spennede serveringsteder. Maison Maison ved Pont Neuf er min favoritt, sier Helle Øder Valebrokk som har bloggen HellesKitchen.

Andre fremadstormende kokker som er verdt å merke seg, hvis du vil ha trendsettende kokkekunst, er David Toutai, Akrame Benallal, David Bizet og Bertrand Grébaut. Er du for eksempel en eventyrlysten type, må du besøke Benallals restaurant. Der finnes det ingen meny, du må bare stole på kokkens utmerkede dømmekraft.

Søtsaker

Et Paris-besøk innebærer gjerne mye tid til fots, og slikt må belønnes med stopp hos et konditori – det franskmennene kaller et patisserie – gjerne flere ganger i løpet av en helg. Et patisserie krever en spesiell lisens og de beste har fantastiske utvalg av utsøkte bakervarer og søtsaker, i Frankrike tas også denne type matlagning på dypeste alvor.

Visit Paris har plukket ut fem ikoniske steder du kan stikke innom, på jakten etter for eksempel en perfekt Paris-Brest, en saftig Opéra-kake eller de luftigste Puits d’Amour.

BLOMSTERHAV: På Rungis-markedet kan du gå på en oppdagelsesferd som avsluttes i blomstermarkedet. Foto: Semmaris
BLOMSTERHAV: På Rungis-markedet kan du gå på en oppdagelsesferd som avsluttes i blomstermarkedet. Foto: Semmaris Vis mer

Verdens beste skalldyr

Når du har 48 timer i Paris rekker du også å besøke det berømte Rungis-markedet, der selv kjendiskokkene handler inn sine eksklusive råvarer. Det anbefales å bestille en omvisning med guide, som starter grytidlig i Pavillon de la Marée. Rungis-markedet sies å være utstillingsplass for verdens beste skalldyr og fisk, hele 97 000 tonn omsettes per år.

Omvisningen inkluderer brunsj og transport fra sentrum, og turen går via kjøtthallen til ostehimmelen – der markedet byr på 400 forskjellige sorter. Avslutningen på Rungis-touren er velduftende, den skjer på blomstermarkedet der oppsatser og buketter blir til før frokosten inntas.

Andre utflukter som virkelig er spennende er kongens kjøkkenhage i Château de Versailles og Notre Dame-markedet.

En kveld på museet?

Dersom du liker bedre å være sent oppe enn å stå tidlig opp, er Paris midt i blinken for deg. Visit Paris har lagd en liste over sju uforglemmelige opplevelser på kveldstid. Blant forslagene finnes et besøk på samtidsmuseet Palais de Tokyo, som ikke stenger før midnatt.

For matglade folk som har en aversjon mot turistfeller, men som likevel ønsker å se alt, er Bustronome et høyaktuell kveldsaktivitet. Bustronome er navnet på en spesialinnredet dobbeltdekkerbuss som kjører deg rundt i den parisiske natta.

Den romantiske reisen går forbi de klassiske severdighetene som Champs-Élysées, Eiffeltårnet, Triumfbuen, Louvre-museet, Paris-operaen og Notre-Dame, mens du selv inntar et bedre måltid med hvite duker og smekre vinglass.

Cocktailer og natteliv

Paris og god vin går selvsagt hånd i hånd, men for ti år siden sørget én helt spesiell cocktail-bar for at det endelig finnes ypperlige drinker å få i Paris. Stedet heter «Experimental Cocktail Club» og er et must å stikke innom når du og reisefølget gjort opp regningen på bistroen.

«Experimental Cocktail Club» ligger i Montorgueil-strøket, byr på originale oppskrifter og var et revolusjonerende konsept for lokalbefolkningen da det åpnet. Nye drinkmenyer for hver årstid holder baren fresh og nyskapende.

KULTURSCENE: Point Éphémère ligger idyllisk ut mot Canal Saint-Martin.
KULTURSCENE: Point Éphémère ligger idyllisk ut mot Canal Saint-Martin. Vis mer

Musikk og kunst

Er du ute er etter mer enn mat og drikke utover kvelden, kan et besøk hos legendariske Point Éphémère være full klaff. Her finnes et kunstnermiljø og alternativ musikk, tidvis framført live, i et gammelt lager ved Canal Saint-Martin.

Når du ankommer, se gjerne opp etter et flagg på taket – det betyr at takbaren er åpen for kvelden og at solstolene er satt fram.

God Paris-reise!

Advertisement

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.