Annonsørinnhold

7 grunner til at du flasser

Problemet er ekstra vanlig om vinteren – slik blir du kvitt det!

VANLIG: En femtedel av nordmenn har problemer med flass – og på vinterhalvåret rammes ekstra mange. Sjekk ekspertens tips til hvordan du kan forebygge det. FOTO: Scanpix
VANLIG: En femtedel av nordmenn har problemer med flass – og på vinterhalvåret rammes ekstra mange. Sjekk ekspertens tips til hvordan du kan forebygge det. FOTO: Scanpix Vis mer

Flass er et mye vanligere problem enn hva du tror. Faktisk opplever en femtedel av oss å få flass i en eller annen grad. Ekstra mange rammes av det irriterende problemet nå i vinterhalvåret, og det er faktisk ikke så veldig merkelig.

Den tørre og kalde luften er hovedårsaken til problemet, rett og slett fordi det bidrar til å tørke ut hår og hodebunn. I tillegg bruker vi hodeplagg mye mer. Luer skaper nemlig et varmt, fuktig miljø i hodebunnen, og gjør den dermed ekstra utsatt for soppinfeksjoner – som igjen kan føre til flass.

En annen veldig vanlig årsak er bruk av hårprodukter. Når håret blir tørt om vinteren blir det samtidig flatt. Dermed tyr vi til enda større mengder stylingprodukter som gir en midlertidig effekt.

FLASSER DU?: Dét er slett ikke uvanlig, og kald og tørr vinterluft gjør sitt for å forverre problemet for mange. FOTO: NTB
FLASSER DU?: Dét er slett ikke uvanlig, og kald og tørr vinterluft gjør sitt for å forverre problemet for mange. FOTO: NTB Vis mer
7 grunner til at du flasser


Det er gjærsoppen malassezia som er den viktigste årsaken til flassing.

Soppen finnes på huden hos de fleste voksne mennesker, men hos personer med flass forekommer den enten i unormalt stort antall i hodebunnen – for eksempel som følge av økt talgproduksjon – eller så er man rett og slett ekstra følsom for den.

Så, hvilke grep kan man ta for å unngå flass? Og hvis man allerede flasser – hvordan blir man kvitt det?

Så hva kan man gjøre?

Først og fremst er de viktig å huske på at det finnes to typer flass, tørr og fet, og at man må handle deretter.

- Mens tørr flass kjennetegnes av lett, hvitt dryss på skuldrene, blir fet flass gjerne sittende i hodebunnen og er typisk større, fetere og gulaktige flak, forklarer Sunena Bashir.

Bashir er spesialist for det farmasøytiske selskapet Karo Pharma. Hun har bakgrunn som hudpleier, og har lang erfaring med rådgivning innen problemhud, både i apotek og faghandel.

3 forebyggende råd

Ekspertens første råd er å velge riktige produkter tilpasset tørr hodebunn. Velg ut ifra om du har du tørr eller fet flass. Fungobase Anti-Dandruff eller Fungobase Dry & Sensitive Scalp er gode produkter.

Vær nøye med å massere sjampoen godt inn i hodebunnen og la den sitte i noen minutter før vask. Da får de aktive ingrediensene tid til å virke. Avslutt alltid med balsamen.

Balsamen pleier ikke bare håret, men også hodebunnen. Det er også lurt å massere balsamen i hodebunnen utenom bare etter vask. Det vil pleie og berolige hodebunnen, styrke håret, samt forebygge tilbakefall av flass.

EKSPERT: Sunena Bashir er spesialist i for det farmasøytiske selskapet Karo Pharma.
EKSPERT: Sunena Bashir er spesialist i for det farmasøytiske selskapet Karo Pharma. Vis mer

Bruk Fungobase-produktene i kombinasjon med medisinsk flassbehandling, men også regelmessig i gode perioder hvor du ikke er veldig plaget med flass og irritert hodebunn.

Et tredje råd er å redusere bruken av styling- og hårprodukter som kan føre til irritasjon eller en forverring av tilstanden. Unngå også å føne håret med varme eller overbelaste håret med varme stylingverktøy.


– Ellers har sol, frisk luft og sunt kosthold gunstig påvirkning på flass, legger Bashir til.

Slik blir du kvitt flassingen

Dersom det «bare» er tørr hodebunn man sliter med, finnes det mange tiltak som kan dempe problemet.

Ta en pause fra uttørkende mat og drikke (som kaffe og alkohol for eksempel), bruk mild sjampo og balsam, unngå å føne håret med varme, ikke overdriv hyppigheten av hårvask... Listen er lang!

Med flass er dog eneste utvei riktige produkter og riktig behandling.

– Hvis man først er blitt plaget med moderat til kraftig flass, og vanlig flassjampo ikke fungerer, så kan man benytte seg av en spesialsjampo som angriper gjærsoppen. Spesialsjampoene i dette tilfellet er reseptfrie legemidler som fås kjøpt på apotek, sier Solerød.

ENESTE UTVEI: Tørr hodebunn kan man få bukt med på flere måter, men med flass er eneste utvei riktige produkter og riktig behandling. FOTO: NTB
ENESTE UTVEI: Tørr hodebunn kan man få bukt med på flere måter, men med flass er eneste utvei riktige produkter og riktig behandling. FOTO: NTB Vis mer


Pssst: Man skal sjamponere håret før behandling med spesialsjampo, så her er et godt tips benytte seg av Fungobase sjampo før behandling, gjerne etterfulgt av Fungobase balsam.

Produktserien fungerer også ideelt mellom behandlingsperiodene for å forebygge tilbakefall av flass.

Fungobase selges hos Vitusapotek – finn din nærmeste filial her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer