Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

ORDEN I BODEN: Én av mange ting du enkelt kan fikse i sommer, er å få orden i boden.
ORDEN I BODEN: Én av mange ting du enkelt kan fikse i sommer, er å få orden i boden. Vis mer

7 ting du enkelt kan fikse hjemme i sommer

Har du en bod du vil freshe opp, eller en gammel sykkel som trenger kjærlighet? Her er tipsene for en fikse-sommer.

Sommeren i år blir annerledes for mange, og de fleste av oss vil nok tilbringe mye tid hjemme. Dette gir en gyllen anledning til å få gjort praktiske ting vi vanligvis har utsatt.

Hva med å fikse den gamle gyngestolen fra mormor, få orden i boden eller rydde opp i den rotete kjøkkenskuffen? Vi tror disse tipsene kan være med på å inspirere.

NYTT LIV TIL GAMLE TING: Det skal ikke mye til for å gjøre en gammel gyngestol som ny.
NYTT LIV TIL GAMLE TING: Det skal ikke mye til for å gjøre en gammel gyngestol som ny. Vis mer

1. Freshe opp møbler

Det er fort gjort å gi slitne og gamle møbler et ansiktsløft. Kanskje du har en stol som kunne trengt et nytt setetrekk? Det eneste du trenger er et par meter stoff og en stiftepistol. Selve jobben tar kun noen minutter.

En boks interiørmaling kan gjøre underverker for det gamle terrassebordet, og nye knotter eller håndtak er med på å gi skapdørene på kjøkkenet eller soverommet nytt liv.

Kanskje du samtidig vil benytte anledningen til å tapetsere veggen bak senga? Det er jo en veldig enkel måte å oppnå stor forandring på, og med liten innsats.

TAPET: Gi nytt liv på soverommet med en stilig tapet.
TAPET: Gi nytt liv på soverommet med en stilig tapet. Vis mer

2. Fikse flekker og nupper

Er skapet fullt av nuppete plagg? Legg ned noen minutter på stell av klærne, og de blir som nye. En nuppefjerner barberer enkelt bort nupper og lo fra strikkede plagg. Den fungerer også utmerket på andre tekstiler som møbler og tepper.

NUPPEFJERNER: Med denne slipper du irriterende nupper på klærne.
NUPPEFJERNER: Med denne slipper du irriterende nupper på klærne. Vis mer

For fjerning av de verste flekkene på sofaen og stueteppet, bør du bruke en sterk flekkfjerner. Den tar til og med flekker etter rødvin, kaffe og sjokolade. For ovnen og platetoppen vil en kokeplaterens gjøre susen.

Vi kan ikke snakke om flekkfjerning uten å nevne flekkfjernings-
svampen
! Perfekt for fjerning av merker etter tusj, kritt og skomerker. Brukes med vann, og trenger ikke rengjøringsmiddel.

GENIAL: Det eneste du trenger er litt vann. Flekkfjerningssvampen fikser resten.Vis mer Vis mer

Gallesåpen er også verdt å nevne, og den kan faktisk brukes til alt som trenger rengjøring. Ja, du leste riktig - den kan brukes på alt!

3. Fikse i boden

Du kjenner deg sikkert igjen: Ting du ikke vet hvor du skal få plass til blir dytta inn i boden, og plutselig er det så fullt at du ikke finner igjen noe.

For å få orden i boden bør du starte med blanke ark. Tøm boden fullstendig, sorter alt, og så gå gjennom alt med et kritisk blikk. Lag deretter et smart hyllesystem hvor alt får en fast plass. Hyller av stål er velegnet for boden.

SORTER ETTER TYPE: Legg ting av samme type i samme boks, så vet du alltid hva som befinner seg hvor. Foto: Siv Runi Gammelsæter / @osloleiligheten
SORTER ETTER TYPE: Legg ting av samme type i samme boks, så vet du alltid hva som befinner seg hvor. Foto: Siv Runi Gammelsæter / @osloleiligheten Vis mer

Bruker du i tillegg gjennomsiktige bokser, er det enkelt å se hva som ligger i hvilken boks. For enda bedre oversikt, merker du boksene med en merkemaskin.

Trappestigen og andre redskaper er enkelt å henge på veggen med kraftige redskapskroker. Mindre ting som skruer og smådeler finner du lett igjen med et kabinett med plukkbakker. Et sortimentskap med 40 skuffer fungerer også utmerket.

SMÅSAKER: Et kabinett med småskuffer gir deg god oversikt på små duppeditter. Foto: Siv Runi Gammelsæter / @osloleiligheten
SMÅSAKER: Et kabinett med småskuffer gir deg god oversikt på små duppeditter. Foto: Siv Runi Gammelsæter / @osloleiligheten Vis mer

For enkel tilgang til alle verktøyene, vil en verktøytavle være midt i blinken. Med den finner du riktig verktøy når du trenger det! Alternativt kan du bruke en verktøyvogn med hjul.

Om du trenger et sted å reparere ting, kan en arbeidsbenk og verktøytavle i ett være løsningen. Den henges på veggen, og når benken ikke brukes, kan platen felles ned så den ikke opptar gulvflate.

ALT I ETT: Med denne kan du henge verktøy på tavla i tillegg til å ha en praktisk arbeidsbenk.
ALT I ETT: Med denne kan du henge verktøy på tavla i tillegg til å ha en praktisk arbeidsbenk. Vis mer

4. Sortere i kjøleskapet og kjøkkenskuffen

Med orden og oversikt i kjøleskapet unngår du at maten blir ødelagt og må kastes. Riktig oppbevaring av mat i kjøleskapet er nemlig viktig for holdbarheten.

Som med boden, start med blanke ark. Tøm kjøleskap og kjøkkenskuffer helt. Deretter vasker du hele innsiden.

Hvis du er av den systematiske typen, kan du sortere mest mulig i gjennomsiktige bokser i ulike størrelser. Da får du mest orden og full oversikt. Frukt og grønt bør ligge adskilt i kjøleskapskurver.

SMARTE BOKSER: Oppbevaringsbokser kan brukes til matrester eller til å lagre ulike typer mat.
SMARTE BOKSER: Oppbevaringsbokser kan brukes til matrester eller til å lagre ulike typer mat. Vis mer

Middagsrester er supert å legge i en luft- og vanntett glassform med lokk. Den kan enkelt varmes opp i mikroen og stekeovnen, eller fryses til senere bruk.

I kjøkkenskuffen er lufttette oppbevaringsbokser genialt for pasta, ris, mel og frokostblandinger. Bruk en praktisk merkemaskin på boksene, både her og i kjøleskapet, slik at du minsker matsvinn. Det er vinn-vinn for din personlig økonomi og miljøet.

SPIS MEG FØRST: Merking av boksene kan føre til mindre matsvinn. Foto: KOLONIAL
SPIS MEG FØRST: Merking av boksene kan føre til mindre matsvinn. Foto: KOLONIAL Vis mer

6. Fikse i garderoben

Mange av oss sliter med kaos i sokkeskuffen, flere skjorter på samme kleshenger eller rot blant skoene. Heldigvis finnes det smarte løsninger for orden i klesskapet.

For mest mulig orden, er det lurt å unngå miksing av ulike klær. Del derfor inn i ulike kategorier. Om du i tillegg legger klærne forskjellige oppbevaringskurver, får du et langt bedre system.

MER PLASS: Ved å brette klærne i små firkanter, får du mer plass og bedre oversikt.
MER PLASS: Ved å brette klærne i små firkanter, får du mer plass og bedre oversikt. Vis mer

Mindre plagg som t-skjorter og undertøy kan du legge i små kurver, mens større klær som ullgensere får bedre plass i større kurver. Velg også kurver i ulike farger – da får du enda mer system og orden!

For bedre plass i klesskapet kan du bruke den hengende oppbevaringen for å få ekstra hyller. En smart måte å oppbevare sko og klær på som gir god oversikt og ekstra plass.

Når du bytter ut vinterklær med sommerklær, legg det som pakkes bort i gjennomsiktige plastbokser. Da er det enkelt å se hva som ligger hvor når det skal ned fra loftet igjen.

OVERSIKTLIG: Med gjennomsiktige plastbokser får du enkelt oversikt over alle klærne.
OVERSIKTLIG: Med gjennomsiktige plastbokser får du enkelt oversikt over alle klærne. Vis mer

Et inngangsparti kan lett oppfattes som rotete med mange par sko. Derfor er det smart å ta garderoben til hjelp. En smart og praktisk skooppbevaring gir deg god oversikt – i tillegg er den designet for å klare dobbelt så mange sko som en skohylle gjør.

For penskoene kan det være kjekt med et beskyttende lokk for tryggere oppbevaring. Velger du en skoeske med ventilasjon, holder også skoene seg freshe lenger.

DOBBELT SÅ MANGE SKO: Denne skooppbevaringen gir deg plass til dobbelt så mange sko som en vanlig skohylle.
DOBBELT SÅ MANGE SKO: Denne skooppbevaringen gir deg plass til dobbelt så mange sko som en vanlig skohylle. Vis mer

6. Fikse sykkelen

Har du en gammel sykkel i garasjen du har lyst til å bruke igjen, eller kanskje fjorårets glis trenger litt kjærlighet før sommeren? Det meste på en sykkel kan du enkelt fikse selv.

FIKS SELV: Et verktøysett for sykkel kommer godt med. Foto: Shutterstock
FIKS SELV: Et verktøysett for sykkel kommer godt med. Foto: Shutterstock Vis mer

Med et verktøysett for sykkel kommer du langt. Blant de 21 ulike delene finner du de fleste verktøyene du trenger, og alt er samlet i en praktisk verktøykasse. Det eneste som ikke medfølger, og som kan komme godt med, er en momentnøkkel.

For vasking av sykkelen trengs et kraftig avfettingsmiddel. Det fjerner effektivt skitt fra kjede og hjulkrans. En annen smart måte å vaske kjedet på er med en kjederens. Den er så enkel i bruk at du kan gjøre det etter hver tur. Husk også kjedespray for ekstra beskyttelse mot slitasje og grus!

KJEDERENS: En enklere måte å rense kjedet på, skal du lete lenge etter. Festes på sykkelen uten å måtte ta av kjedet.
KJEDERENS: En enklere måte å rense kjedet på, skal du lete lenge etter. Festes på sykkelen uten å måtte ta av kjedet. Vis mer

Lappesaker er også et must for den som vil fikse sykkelen selv. Og om du ikke har punktert, er det uansett greit å ha i tilfelle uhellet skulle være ute. En rask og effektiv sykkelpumpe med trykkmåler er også kjekt å ha.

Om du vil pimpe opp sykkelen litt ekstra, kan du jo sette på en mobilholder med magnetfeste. Genial om du vil navigere med mobilens GPS mens du sykler.

MOBILHOLDER: Naviger etter mobilens GPS-kart, og hold begge hender på styret samtidig. Passer alle styrer ned diameter på opptil 35 mm.
MOBILHOLDER: Naviger etter mobilens GPS-kart, og hold begge hender på styret samtidig. Passer alle styrer ned diameter på opptil 35 mm. Vis mer

7. Henge opp bilder

Et annet hyggelig sommerprosjekt er å gjøre det fint inne. Kanskje du har en vegg i stua som kunne trengt noen nye bilder? Glem skruer, spiker og plugger! Hullfrie oppheng er tingen.

Velg rammer som passer din egen stil, og som går fint til motivene som skal henges opp. Måler du opp en krysslaser på forhånd, blir også resultatet langt bedre.

NULL HULL: Selvklebende spikre gjør jobben! Et supert alternativ til vanlige spikre og skruer.
NULL HULL: Selvklebende spikre gjør jobben! Et supert alternativ til vanlige spikre og skruer. Vis mer

For å unngå stygge hull i veggen, er selvheftende spikre helt genialt! De selvklebende «krokene» kan brukes på vegger med tapet, mur- eller gipsvegger - og holder opptil 2 kilos vekt.

God fikse-sommer!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.