Annonsørinnhold

7 tips til mer bevisste hverdagsvalg

Vent litt, ikke kast den! Gi litt kjærlighet til tingene dine, i stedet for å kjøpe nye. Velg produkter som tar bedre vare på miljøet. Bruk reservedeler, fiks selv - og gi tingene dine et lengre liv. Vi gir deg tipsene!

BEVISSTE SMÅVALG: Ofte skal det ikke mye til for å gjøre mer bevisste valg. Bra for deg, bra miljøet - og for lommeboken!
BEVISSTE SMÅVALG: Ofte skal det ikke mye til for å gjøre mer bevisste valg. Bra for deg, bra miljøet - og for lommeboken! Vis mer

Bærekraft er noe alle har hørt om. Men det er ikke alltid det skal så mye til å ta mer bevisste valg i hverdagen. Sørg for å bruke produkter av god, miljøbevisst kvalitet. Og ikke minst - ta vare på tingene dine.

Vi gir deg gode råd for å gjøre litt mer bevisste valg hjemme.

1. Forleng livet til favorittdingsene: Bruk reservedeler

Tenk deg om før du bare kaster, for kanskje kan du fikse støvsugeren? I dagens samfunn hender det at vi kvitter oss med ting vi ganske lett kunne ha fikset selv, og hatt glede av i mange år frem.

RESERVELØSNING: Vent litt før du kaster! Kanskje finnes det en reservedel?
RESERVELØSNING: Vent litt før du kaster! Kanskje finnes det en reservedel? Vis mer

Det er ikke bare lommeboka som setter pris på at vi bruker reservedeler - det blir en prikke i det store puslespillet som handler om å ta vare på jordens ressurser.

Søk deg frem til akkurat den delen du trenger i reservedelssøkemotoren!

Om mikrobølgeovnens tallerken går i stykker, betyr ikke det at du trenger å kjøre ovnen til gjenvinning. Du får tak i ny glasstallerken! Og når støvsugerhåndtaket tar kvelden, er det enkelt å erstatte det med et reservehåndtak fra Electrolux.

Har du tenkt til å bruke våren på å skaffe deg utstyr til neste vinter, vent litt før du kjøper nytt rattkjelke. Kanskje kan du skifte ut en brukket ski med en ny? Eller hekte på en ny slepeanordning?

Når kaffetrakterkolben har uttjent sin verneplikt, behøver du ikke kjøpe ny Moccamaster. Du kommer langt med en ny glasskanne!

Om du tenker du skal trimme gressplenen nå som våren er i full flor, er det kanskje på sin plass med en ny batterilader - eller kanskje du kan fikse bensinslangen på gresstrimmeren?

2. Ta vare på tingene du allerede har: Fiks dem selv

Å fikse i stedet for å kaste er en skikkelig god idé. Det er lettere enn du tror å gi litt kjærlighet til det du har.

FØRSTEHJELP: Ting går i stykker. Sånn er det. Men mye kan du reparere selv!
FØRSTEHJELP: Ting går i stykker. Sånn er det. Men mye kan du reparere selv! Vis mer

Med et First Repair Kit kan du fikse alt fra barneleker, en ødelagt plastdings som det ikke finnes reservedeler til, fra rammer som har møtt parketten - til en løsnet skosåle som irriterer.

Med riktig type lim kommer du faktisk veldig langt. Uansett om det er snakk om blomsterpotter det har gått skår av, en fin krakk med et løst ben, eller tallerkener som får en sprekk - eller briller som løsner fra stengene sine.

RIKTIG LIM: Velg lim som passer til det du skal fikse. Så sitter det!
RIKTIG LIM: Velg lim som passer til det du skal fikse. Så sitter det! Vis mer

Har du planer om å skifte ut familiens bildevegg med nye rammer, men oppdager at det gamle hullet i veggen er for stort? Fortvil ikke, det finnes plugger som ordner slikt. Er hullet større, finnes det mange reparasjonsmuligheter med sparkel.

Er det andre ting og gjenstander som har fått seg en skavank eller to, kommer du et godt stykke på vei med varme- og kuldebestandig kintsuglue. Det er en formbar pasta som fester på nesten alt, og som kan formes til å erstatte selv de merkeligste plastformer. For eksempel kan du fikse dykkermaska som mangler litt av kanten i god tid før sommersesongen!

Om sofaen ser slitt ut fordi Mons eller Fido har lekt seg, kan du både dyprense, fjerne hårene fra den - og fjerne gjensidige flekker.

Er det sofabena som har fått seg en støyt, er det lett å finne nye ben. Pretty Pegs-ben fås i mange ulike former og materialer, og passer for eksempel veldig godt til IKEA-sofaer!

FORVANDLET: Det er ikke alltid det skal så mye til for å gi nytt liv til det du har.
FORVANDLET: Det er ikke alltid det skal så mye til for å gi nytt liv til det du har. Vis mer

Og skal kommoden på barnerommet oppgraderes i stedet for å kjøres vekk, finner du dekorplast, maling, knotter, dekorteip og treperler.

Så blir den gamle kommoden plutselig helt ny.

3. Bli mer bevisst på hva kjøkkenutstyret er lagd av

Om du kikker etter miljømerkinger når du velger produkter til kjøkkenet, gjør du en innsats i det små som betyr noe for verden.

MILJØBRA: Sjekk etter miljømerking neste gang du trenger utstyr til rengjøringen hjemme.
MILJØBRA: Sjekk etter miljømerking neste gang du trenger utstyr til rengjøringen hjemme. Vis mer

Går du for FSC®-sertifisert treverk, støtter du ansvarlig skogbruk, som tar hensyn til både mennesker og miljøet. OEKO-TEX®-merking betyr at produktet er testet i alle produksjonsledd, og at den tekstilen i sluttproduktet er uten helseskadelige kjemikalier. Svanemerket gis til produkter som gjennom hele livssyklusen ikke skader miljøet.

Velg fryseposer med Svanemerket. Og mikrofiberkluter i samme kvalitet. Du kan til og med bruke biologisk nedbrytbare avfallsposer. Ta i bruk klassiske materialer som rustfritt stål til matboksen, som også fås i en variant som tåler ovnvarme, stekepanne av ekte støpejern, FSC®-merket feiebrett og gjenbrukbare nettposer til frukt og grønt.

Når det kommer til rengjøring, trenger du ikke ha hundre forskjellige produkter i skapet. Du kommer overraskende langt med å bruke natron og eddik. Uansett om du skal vaske vinduer, koketopp eller ... joggesko!

LES MER: Så enkelt gjør du rent med eddik og natron!

MIKROFIBER: At mikrofiberkluten bærer Svanemerket, betyr at den er god for miljøet.
MIKROFIBER: At mikrofiberkluten bærer Svanemerket, betyr at den er god for miljøet. Vis mer

Tørk av hendene - og serviset - med OEKO-TEX®-merkede kjøkkenhåndklær, som er testet for helseskadelige stoffer. Perfekt til å ha over deigen når bollene hever!

4. Bli god på gjenvinning!

Vet du at en resirkulert aluminiumsboks sparer like mye energi som blir brukt ved et helt døgns PC-bruk? Et godt argument for å resirkulere! Aluminium kan dessuten gjenvinnes i det uendelige - uten å miste egenskapene sine. Husk at det som ikke kan gjenbrukes, ofte kan gjenvinnes.

Om du vil i gang med å gjenvinne, gjør du det lett for deg selv - og familien! - hvis du starter med å lage et sorteringssystem. Lær det til ungene, så skal de nok minne deg på å bruke det selv også!

ORDEN PÅ SAKENE: Start med å lag et system, så kommer gjenvinningen til å gå som en lek!
ORDEN PÅ SAKENE: Start med å lag et system, så kommer gjenvinningen til å gå som en lek! Vis mer

Når systemet er på plass, er det smart å merke dem - enten med klistremerker eller merkemaskin - for å huske hva som skal hvor.

Med det nordiske kildesorteringssystemet SmartStore er det enkelt å komme i gang. Bruk store beholdere til det du kaster mest. Til småting som batterier og utbrukte lyspærer bruker du mindre beholdere. Vil du slippe å se på innholdet, er det bare å legge på et trelokk på de store beholderne. I samme slengen får du en ekstra sittebenk!

DISKRET GJENVINNING: La du heller ikke merke til den fine avfallsbeholderen? Ikke så rart, for den er kamuflert som ekstrakrakk på kjøkkenet.
DISKRET GJENVINNING: La du heller ikke merke til den fine avfallsbeholderen? Ikke så rart, for den er kamuflert som ekstrakrakk på kjøkkenet. Vis mer

Det finnes også andre sorteringssystemer, som dette som du kan stable - og som selv er laget av resirkulert plast. Det gjelder også SmartStore. Win-win! Apropos plast: Neste gang du skal handle inn, bytt ut plastposene med et stoffnett laget av kasserte laken fra hoteller!

En annen ting det er lett å bruke til noe fornuftig er matavfallet. I stedet for å kaste det, lag jord av det! Med en robust kompostbøtte med tettsittende lokk, forvandler du kaffegrut og epleskrotter til brukbar kompostjord. Strø over med kompoststrø som inneholder gjær og effektive bakterier, og vips! Etter to uker har du næringsrik jord.

MATJORD: La matavfallet jobbe for deg! Putt det i kompostbøtten - etter to uker har du matjord.
MATJORD: La matavfallet jobbe for deg! Putt det i kompostbøtten - etter to uker har du matjord. Vis mer

Bøtten er utstyrt med en egen tappekran i bunnen, så vannet som samles også kan brukes. Kanskje du har en potteplante eller to som trenger næringsrikt påfyll?

5. Bruk naturprodukter i heimen

Vi har allerede nevnt eddik og natron som alternativer til rengjøringsmidler med kjemikalier. Om du ikke har prøvd de miljøvennlige kameratene, er det kanskje på tide å ta sjansen?

Natron kan du bruke til å gjøre rent de besværlige fugene i dusjen. Eddik fjerner kalk på dusjhoder, vannkraner - og i kaffetrakteren.

SKINNENDE RENT: Alt du trenger for å rense koketoppen, er en hjemmelaget blanding av natron og vann. Litt skrubbing sørger for perfekt resultat, helt uten vanlige rengjøringsmidler.
SKINNENDE RENT: Alt du trenger for å rense koketoppen, er en hjemmelaget blanding av natron og vann. Litt skrubbing sørger for perfekt resultat, helt uten vanlige rengjøringsmidler. Vis mer

Og er du litt sliten etter å ha gjort rent hele dagen, kan du bruke en Terrible Twins hvetevarmer. Fylt til randen av økologisk hvete - og varmet et øyeblikk i ovn eller mikroovn - lindrer den stive muskler og andre vondter.

Drømmer du om å oppgradere bokhyllene, kan du lage ditt eget modulsystem med Cube trekuber. De passer til modulhyllene i metall - og er FSC®-sertifisert. Ikke så verst å støtte bærekraftig skogbruk mens du bygger ny reol! Vil du ha åpne hyller, finnes det selvfølgelig også.

Om du får lyst til å rable ned gode formuleringer fra bøkene du leser, er det fint å ha en notatbok liggende klar. Dersom stuen skal ha enda litt mer oppgradering, kan du skru opp en bildehylle eller henge opp en eikeramme til favorittmotivene. Begge deler laget av FSC®-sertifisert tre.

NY BILDEVEGG: Fiks gamle huller i veggen uten problemer, og heng opp yndlingsmotivene i rammer laget av FSC®-sertifisert trevirke fra ansvarlig skogbruk.
NY BILDEVEGG: Fiks gamle huller i veggen uten problemer, og heng opp yndlingsmotivene i rammer laget av FSC®-sertifisert trevirke fra ansvarlig skogbruk. Vis mer

Vil du ha litt ekstra stemning, kan du bruke en Smart Plug til leselampen, og enkelt styre lyset fra mobilen. Passer godt til dimbare LED-pærer!

• Vi har hjemlevering med både Porterbuddy og Bring. Du kan også velge Klikk & Hent - så er det klart til henting innen 30 minutter!

6. Lei verktøyene du trenger for å fikse selv

Om det er slunkent i verktøykassen når du bestemmer deg for å gå i gang med å fikse hjemme, og hvis du synes at det å investere i en drill som kanskje blir stående og støve ned er litt voldsomt, kan du leie verktøyet du trenger. Visste du at en drill ikke brukes i mer enn gjennomsnittlig 13 minutter i løpet av sin levetid? Når flere kan bruke samme verktøy flere ganger, sparer vi jordens ressurser.

LEI DRILLEN: Du trenger ikke investere i en drill som bare skal brukes én gang. Du kan leie den!
LEI DRILLEN: Du trenger ikke investere i en drill som bare skal brukes én gang. Du kan leie den! Vis mer

Det blir ikke enklere: Velg hva du skal bruke, velg hvor du vil hente det og på hvilke dager. Bruk det, lever det fra deg når du er ferdig! Smart for deg som bare skal bruke et verktøy en eller to ganger.

Uansett om du skal bruke en drill, skrubbe terrassen med en terrassebørste - eller om du skal i gang med å fjerne tapet i et rom, er det bare å velge.

Det kan lønne seg, både for lommeboken og miljøet, om du velger å leie i stedet for å eie. Spesielt om det er verktøy du sjeldent bruker.

Du kan velge mellom mer enn 16 forskjellige typer verktøy. NB! I butikker som er koronastengte er det ikke mulig å leie verktøy.

7. Gi barna noe ordentlig å leke med

Barna våre bruker lekene sine i timevis. Spesielt hvis de er godt laget. Om de i tillegg er laget av materialer som tar hensyn til både småfolk og miljøet, er det godt for alle. En stor del av barnesortimentet vårt er laget av tre. Skapt til å holde i generasjoner. De er sikre å bruke, og selvfølgelig uten farlige kjemikalier.

Med miljømerkede materialer og høy kvalitet tåler lekene med andre ord å bli elsket - lenge!

Et dukkehus av FSC®-sertifisert tre tåler en støyt. Står mer praktiske ting høyere i kurs, finner du parkeringshus i tre, bondegård i tre - og bankebrett i tre for de helt små.

GENERASJONSBOLIG: Velger du leker av miljømerkede kvalitetsmaterialer kan de holde i årevis.
GENERASJONSBOLIG: Velger du leker av miljømerkede kvalitetsmaterialer kan de holde i årevis. Vis mer

Og regner det bikkjer og katter utenfor, er det bare å la barna fordype seg i puslespill, klassisk Ludo - eller med fargeblyanter og papir.

Hva er vel mer opplagt enn et verktøybelte til barna mens du er i gang med den store hjemmefiksingen? Med et snekkerbelte gir du de små snekkerne mye moro.

Når store og små trenger en liten pause, er kanskje ispinner og kjærlighet-på-pinne-leker midt i blinken?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer