Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

SAN FRANCISCO, EN DRØM: Michael bor i Moss og har alltid drømt om en tur til USA. Han er elsker Amerika. Og når får han endelig sjansen til å reise. Med Morfar (84) og mamma Liv-Heidi Vis mer Vis mer

- Å kjøre kabriolet over Golden Gate i San Francisco er helt magisk

Solfylte San Francisco er en kjær destinasjon for mange nordmenn. Les hvordan familien Lundberg utnyttet byen til det fulle på fire dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien Lundberg har vært på en Generasjonsreise hvor hvert familiemedlem har fått tatt med seg to generasjoner til en valgfri destinasjon som betyr noe helt spesielt for dem. Mor Liv-Heidi tok sønnen Michael og pappa Per-Arne med seg til Paris for å oppleve byen hun bodde i som ung, og morfar Per-Arne tok med seg datter og barnebarn til Tyrol i de østeriske alper.

Til slutt var det yngstemann Michael sin tur til å velge destinasjon. Valget falt på San Francisco, nord i California – byen som er kjent for sine ikoniske trikker, bratte bakker, «Den røde broen» Golden Gate og det sagnomsuste fengselet Alcatraz.

– Jeg er veldig glad i Amerika, og etter at jeg var i San Francisco for noen år siden med mamma og lillebror, så har jeg tenkt at det er mange ting i byen jeg har hatt lyst til å vise morfar – og da spesielt de kjente kabelvognene som pryder bybildet i San Francisco, sier Michael, barnebarnet til sin morfar Per-Arne.

SAN FRANCISCO EPISODE 1: Per-Arne elsker alt som går på skinner og har jobbet nærmere hele sitt liv med jernbane. Gleden blir stor når han ikke bare får sitte på med den ikoniske kabelbanen i San Francisco, men også være med å styre en av de! Vis mer Vis mer

40 år gammel gave

Per-Arne har jobbet nærmere hele sitt liv med jernbane, og har fortsatt i dag stor interesse for alt som går på skinner. Kabelvognen i San Francisco har ikke vært et unntak.

– Jeg er helt tog-frelst, og er også modellbygger. Jeg har en så godt som identisk modell av kabelvognen de bruker i San Francisco som jeg fikk av min kone for nærmere 40 år siden. Derfor gledet jeg meg enormt til å se og sitte på med denne, sier Per-Arne.

Men i San Francisco er det ikke bare mulig å ta en «vanlig» tur i kabelvognen som passasjer - man kan faktisk leie en kabelvogn helt for seg selv. Dette var en mulighet Michael ikke aktet å gå glipp av, ikke minst for å gi sin smått tog-gale morfar en opplevelse for livet.

– Han trodde først vi skulle ta en vanlig kabelvogn, og gledet seg masse bare til det. Men så avslørte jeg at vi hadde leid en helt egen en, og da ble han helt målløs. Det er veldig sjeldent morfar blir målløs, han snakker jo så mye!, sier Michael og ler godt.

– Han ble helt stille og sa «nei?! Skal vi det?». Vi går mot vognen, og han spør «har vi hele denne for oss selv, Michael?», tydelig rørt.

– I have been turning big locomotives

Da Per-Arne skjønte at vognen var kun for dem, ble det etterfulgt av en nøye inspeksjon av hele vognen – for å se om den var helt identisk med den modellen han fikk av sin kone.

– Han fant kjapt ut at vognen hadde ett spesielt lys som han ikke hadde i sin modell – det er rettet på nå!, sier Michael og understreker hvor rørt han ble av at morfaren sin ble så glad.

– Jeg hadde med en jernbanelue fra gamle dager som jeg brukte mens vi kjørte kabelvognen, så det var selvfølgelig veldig stas. Jeg fikk til og med et emblem fra fagforeningen for kabelbanen som ble trykket opp da den ble 100 år. Det var en opplevelse for livet, sier Per-Arne.

Per-Arne ønsket å være med å snu trikken, men personellet var ikke helt sikre på om Per-Arne kunne utføre denne operasjonen. Men mannen som har viet mesteparten av livet sitt til jernbanen beroliget det amerikanske personellet på sin sedvanlige måte:

– Han gikk bort til dem og sa «I have been turning big locomotives many times back in Norway», sier datteren Liv-Heidi og ler godt.

– Det var så «riktig» å se han styre den kabelvognen. Dette er jo hele livet hans. Han kan alt om tog, og han har virkelig vært over alt og pratet med alle når det kommer til tog-teknikk, sier hun og legger til;

– Det var et rørende øyeblikk, rett og slett. Og det var utrolig gøy for meg å se morfar i «jobb», ettersom han har vært pensjonert mesteparten av livet mitt, sier Michael.

SAN FRANCISCO EPISODE 2: En av kveldene i San-Francisco falt på 31. Oktober og selveste Halloween. Og hva gjør barnebarn (25), mor (54) og morfar (84) på en slik aften? Man kler seg ut og går trick or treat, selvfølgelig. Vis mer Vis mer

Over Golden Gate i kabriolet

Men det var ikke bare trikke-kjøring som sto på planen for familien Lundberg i San Francisco. Et av de mest ikoniske stedene i San Francisco er den «røde broen» Golden Gate. Amerika-frelste Michael har og en stor forkjærlighet for amerikanske biler, og med det deilige sommerværet på rundt 22 grader, så han sitt snitt til å virkelig gi to blad Lundberg en opplevelse på fire hjul.

– Vi leide oss en Camaro kabriolet, og kjørte rundt i den. Det var en helt magisk følelse å kjøre over Golden Gate, uten tak, og bare nyte stunden, sier yngstemann Lundberg.

Videre gikk bilturen til Redwood Forrest – en skog kjent for sine gigantiske trær.

– Skogen ligger ca. halvannen time unna byen, og det var en helt fantastisk opplevelse. Trærne var rundt 100 meter høye, og det var utrolig å se de stammene til de enorme trærne. Det gjorde faktisk litt inntrykk, sier Michael.

– Skogen var noe merkelige greier med tette, gigantiske trær. Det var helt mørkt der inne, men det var likevel en fantastisk opplevelse. Trærne var sikkert 100 meter høye, og flere hundre år gamle. Da vi gikk oss en tur trodde jeg først at jeg hadde tråkket på et stort kloakkrør, men det viste seg å være en rot!, sier Per-Arne.

Amerikansk Halloween

Den siste kvelden i California-byen falt på 31. Oktober og selveste Halloween. Og hva gjør barnebarn (25), mor (54) og morfar (84) på en slik aften? Man kler seg ut og går trick or treat, selvfølgelig.

– Jeg var Trønder-Hulken med rockesveis og grønn bart. Morfar plukka med seg veldig mye rart, og ligna til slutt på noe som vi kalte «fremtidens urmenneske». Vi gikk trick or treat i Castro (en bydel i San Francisco), og hadde det rett og slett utrolig gøy, sier Michael.

– Halloween i USA må oppleves. Det er helt vilt, legger han til.

SAN FRANCISCO EPISODE 3: Halvannen time kjøretur fra San Francisco ligger Redwood-skogen kjent for sine gigantiske trær. Bli med familien Lundberg på roadtrip i denne siste episoden av Generasjonsreisen. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Fikk oppfylt drømmen

Etter noen innholdsrike dager med Halloween, biltur over Golden Gate bridge og trikke-kjøring, var siste stopp for Generasjonsreisen Oslo Gardermoen.

– Dette har vært et magisk eventyr fra ende til annen. Det har vært så moro å gjøre dette sammen, og vi har gleda oss og skapt så uendelig mange flott minner sammen, sier Liv-Heidi om de tre turene de nå har vært på.

Far og morfar Per-Arne er helt enig med sin datter, og sistnevnte nøt turen absolutt hele veien.

– Turene har brakt oss enda nærmere sammen – det har vært så fantastisk å få oppleve alt dette. Jeg syns jo bare det å reise med Dreamlineren var fantastisk, avslutter Per-Arne.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.