ANNONSØRINNHOLD

FRISK OPP HJEMME: Å legge ny tapet er lettere enn du tror.
FRISK OPP HJEMME: Å legge ny tapet er lettere enn du tror.Vis mer

Alt du trenger å vite om å legge ny tapet hjemme

Tapetsering er faktisk enklere enn du tror.

Vi pusser opp som aldri før, og et av de vanligste hjemmeprosjektene folk flest begir seg ut på er å legge ny tapet hjemme.

Det er faktisk enklere enn du tror! Her er tipsene som gjør tapetseringen til suksess.

Forarbeidet er minst like viktig

ENKELT MED DAMP: En damp-basert tapetfjerner fungerer på alle typer tapeter.
ENKELT MED DAMP: En damp-basert tapetfjerner fungerer på alle typer tapeter. Vis mer

Før du legger ny tapet, må eventuell gammel tapet fjernes, veggene jevnes ut og grunnes. For å fjerne gammel tapet, er en damp-basert tapetfjerner genial. Den fungerer på alle typer tapeter og virker skånsomt og uten bruk av kjemikalier. Sitter tapeten ekstra godt fast, kan du gjerne hjelpe til med en sparkel.

Små hull og andre ujevnheter i veggen (for eksempel etter bildeoppheng eller lignende) tetter du enkelt med lettsparkel, sparkelblad og slipepapir. Deretter må veggen vaskes grundig.

Har du en vegg med veldig mange små ujevnheter, kan det være vel så greit å legge opp en renoveringsduk. Duken dekker mindre ujevnheter og gir et slett underlag.

Det lønner seg også å grunne veggen i tapetens farge, slik at du unngå at sparkelskjøter synes gjennom tapeten. Har tapeten flere farger, grunner du veggen i tapetens hovedfarge.

Rett på veggen

GJØR DET SELV: Å legge tapet er enklere enn du tror.
GJØR DET SELV: Å legge tapet er enklere enn du tror. Vis mer

Det finnes massevis av forskjellig tapet å velge mellom, så det gjelder å finne den tapeten du liker best. Det er enklere å montere tapet med fiberkledd bakside. Da kan du nemlig feste tapeten rett på limet vegg, i stedet for tradisjonell tapet hvor limet smøres på selve tapeten. Tapeten kan tas ned og justeres så lenge limet er vått.

Clas Ohlsons tapetkolleksjon består av hele 36 mønstre og fargenyanser, der samtlige har fiberkledd bakside. En slik bakside sikrer også at tapeten ikke sveller eller krymper.

Ikke bruk for lite lim

Når det gjelder selve tapetseringen, finnes det flere hjelpemidler som gjør jobben enklere.

Det kan være lurt å investere i et tapetbord, som gjør det enklere å måle opp og skjære til lengdene. En skikkelig tapetkniv og tapetlinjal sørger for at kuttene blir rette.

Og for å sørge for at tapeten fortsatt er rett når den kommer opp på veggen, er et tapetlodd uunnværlig.

Hvor mye tapet du trenger, avhenger naturlig nok av hvor stort rommet du skal tapetsere er. Med en takhøyde på 240 cm får du normalt 4 lengder ensfarget tapet og 3 lengder mønstret tapet per rull. Du må altså beregne mer svinn dersom du legger tapet med mønsterrapport.

Har tapeten mønsterrapport, er det merket av på rullen hvor stor rapporten er. Har tapeten en mønsterrapport på 64 cm, betyr det at det går 64 cm mellom hver gang mønsteret repeteres. Du må altså måle nøyaktig for å forsikre deg om at mønsteret matcher. Dette blir vesentlig enklere dersom du investerer i et tapetbord.

En vanlig feil mange gjør er å ikke bruke nok lim. Limet ruller du enkelt på veggen med en malerulle. Det er spesielt viktig å bruke nok lim inn mot skjøtene. Du skal selvsagt ikke bruke altfor mye heller, men bruker du for lite lim risikerer du å ende opp med punkter på veggen der tapeten ikke sitter fast, noe som fører til luftbobler. Skulle du likevel ende opp med luftbobler, er disse forholdsvis enkle å fikse. Bruk en tapetkniv og skjær et lite snitt der boblen er. Bruk en liten pensel til å legge lim på veggen, og stryk deretter tapeten på plass.

Etter at tapeten er lagt på veggen, er det bare å stryke over med en tapetsparkel. Skjøtene kan du rulle over med en skjøterulle. Ikke få panikk om det kommer lim fram i skjøten! Det fikser du nemlig enkelt ved å stryke over med en fuktig klut i ettertid. Husk bare å skylle kluten ofte.

Da er det bare å ønske lykke til med oppussingen!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.