ANNONSØRINNHOLD

Alt du vil vite om LED (men ikke våger å spørre om)

Kelvin, lumen, fargetemperatur og, ja, hva står egentlig LED for?

LED er en lysdiode, og kommer fra engelske «light emitting diode». Dét er egentlig alt du trenger å vite om det rent elektriske rundt LED-pærene, som har svært lite til felles med både halogenpæren og den gamle og lite miljøvennlige glødelampen.

Både glødelamper og halogenpærer fases nå gradvis ut i Europa, og LED-lys vil gradvis ta mer og mer over. Det er det flere gode grunner til.

Enorm utvikling

Ikke bare har kvaliteten og da spesielt fargetemperaturen blitt enormt mye bedre på kortere tid – det fine med LED er at det også enkelt kan byttes med både glødelamper og halogenpærer uten at du trenger å installere noe. Og du kan fortsatt bruke dimbare LED-pærer der du tidligere hadde halogen eller glødelamper.

Tidligere opplevde man kanskje LED-lampene som å ha litt kaldt lys, men slik er det ikke lenger. Nå finnes det LED-pærer som ser ut som de tradisjonelle glødepærene, og som har et varmt og mykt lys.

SOM GLØDEPÆRE: En dekorativ LED-pære som minner om de tradisjonelle glødepærene.
SOM GLØDEPÆRE: En dekorativ LED-pære som minner om de tradisjonelle glødepærene. Vis mer
FARGEGJENGIVELSE: Det finnes LED-pærer i fargene rød, gul, grønn og blå.
FARGEGJENGIVELSE: Det finnes LED-pærer i fargene rød, gul, grønn og blå. Vis mer
KELVIN: Denne normalpæren har et varmhvitt lys som gir en koselig stemning.
KELVIN: Denne normalpæren har et varmhvitt lys som gir en koselig stemning. Vis mer

Energieffektiv

Og i motsetning til glødelampen og halogenpæren er LED-pæren enormt mye mer energieffektiv; den bruker bare rundt 20 prosent av energien til glødelampen. LED-lampene varer også omtrent 26 ganger lenger enn en vanlig lyspære. Sagt på en annen måte: Du slipper å høre «Glemte du å kjøpe lyspære i dag også?» når du enda en gang kommer tomhendt hjem fra butikken.

Sånt sett sparer valget av LED deg for tid, men også for penger: LED-pærer bruker opptil 90 prosent mindre strøm enn vanlige lyspærer.

Mye bedre for miljøet

Enda bedre er LED-pærens store fortrinn når det kommer til miljøet. I og med at de har så mye lenger levetid enn andre lyskilder, fører det til mindre avfall og mindre CO2-utslipp. LED består dessuten i motsetning til vanlige glødelamper av 100 prosent resirkulerbare materialer.

Brannsikre og barnevennlige

LED-lys blir heller ikke varme på samme måte som vanlige lyskilder, dermed unngår du og ikke minst ungene å brenne dere på dem, og det gjør dem dessuten atskilling mindre brannfarlige.

LED har heller ikke UV-stråling, noe som gjør at insekter ikke tiltrekkes av dem.

Så, over til det du virkelig lurer på ...

Slik finner du riktig lysstyrke

De fleste kjenner jo til watt på glødelamper. Når det gjelder LED måles lysstyrke i lumen, ikke watt, men siden de fleste ikke kjenner til skalaen til lumen er det fint å sammenligne lumen-skalaen med watt.

Som vi gjør her:

  • 15W = 136lm
  • 25W = 249lm
  • 40W = 470lm
  • 60W = 806lm
  • 75W = 1055lm
  • 100W = 1521lm

Slik finner du riktig fargetemperatur

Også dette er relativt enkelt hvis du lærer deg denne huskeregelen om Kelvin, som måler fargetemperaturen til en LED-pære:

Jo høyere Kelvin, jo kaldere lys, jo lavere Kelvin, jo varmere lys.

Sagt på en annen måte: Vil du ha et varmt, innbydende lys på soverommet, velger du en LED med lav Kelvin. På kjøkkenet vil du kanskje ha en litt kaldere fargetemperatur, så da går du opp i Kelvin.

Verre er det egentlig ikke.

Går du inn på Clas Ohlsons oversikt over LED-pærer, kan du selv begrense søket etter pris, Watt, lumen og Kelvin for å finne akkurat den LED-pæren som passer perfekt til de forskjellige rommene i hjemmet ditt.

Psst! Fram til 17. september får du 20 % rabatt på alle LED-pærer hos Clas Ohlson.

DEKORATIV: En flott LED-glasspære med tonet lampeglass.
DEKORATIV: En flott LED-glasspære med tonet lampeglass. Vis mer
DIAMANTFORMET: LED-glasspærene finnes i flere former og fasonger.
DIAMANTFORMET: LED-glasspærene finnes i flere former og fasonger. Vis mer

Utrolig mange varianter

LED-pærer finnes i en rekke varianter, som for eksempel spotter eller som en helt standard normalpære med en levetid på opp til 15.000 timer. Du kan også gå for en LED-dekorasjonspære som minner om den klassiske glødepæren. Eller hvorfor ikke være litt gæren og prøve fargede LED-pærer?

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson