Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

INTERVJU: Alexander og Alexandra Ahndoril er forfatterparet bak pseudonymet Lars Kepler. Foto: Thron Ullberg.
INTERVJU: Alexander og Alexandra Ahndoril er forfatterparet bak pseudonymet Lars Kepler. Foto: Thron Ullberg. Vis mer

– Alt vi skriver gjør oss redde

– Vi vil vise volden akkurat så skremmende som den er, sier Alexandra og Alexander Ahndoril, forfatterparet bak Lars Kepler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatterne skriver så de blir redde selv. Da de skrev sin første roman, «Hypnotisøren», la de handlingen til sin egen leilighet. Det ble en dyrekjøpt erfaring. Til slutt ble det så ubehagelig å leve i kulissene av sin egen roman at de solgte leiligheten og flyttet derifra.

– Vi plasserer oss så tett på ofrene at vi føler deres redsel. Noe som også krever en stor følelsesmessig innsats fra oss. Det er ikke om å gjøre å være brutale i teksten, men vi streber alltid etter å være autentiske. Vi vil vise volden akkurat så skremmende som den er. Våre bøker handler om empati, om å leve seg inn i det som skjer. Alt vi skriver gjør oss redde, men det som skremmer oss mest er nok at så mange mennesker har så lett for å ty til grusomhet og nådeløshet.

OPPSLUKT: Forfatterparet sier at de har hatt en fantastisk intens og skrekkinngytende skriveperiode. Foto: Thron Ullberg.
OPPSLUKT: Forfatterparet sier at de har hatt en fantastisk intens og skrekkinngytende skriveperiode. Foto: Thron Ullberg. Vis mer

Da paret var ferdig med å skrive sin forrige roman «Playground», verket det hos begge etter å vende tilbake til Joona Linna.

– Vår forrige bok, «Playground», var helt nødvendig for oss å skrive. Men da den var ferdig, kom Joona Linna-abstinensene stormende. Vanligvis diskuterer vi oss frem til et spennende plot, og det kan ta måneder før vi vet hva som skal skje. Men denne gangen gikk det veldig fort.

Paret hadde akkurat levert manuset til «Playground», og hadde planer om å ta seg noen dager fri på landstedet sitt i Sverige. Slik gikk det imidlertid ikke.

– Vi rakk bare så vidt å komme oss dit. Faktisk var vi bare kommet oss ut av bilen, før vi fikk ideen til «Kaninjegeren». Hele fortellingen lå plutselig foran oss som et landskap. Det var altfor spennende til å la det ligge – så det var bare å begynne å skrive.

Gjør research om drap og blodsprut

Paret gjør mye research til sine romaner. De besøker steder, snakker med eksperter og fordyper seg i detaljer om våpen og etterforskning. For eksempel om hvordan man kan lese blodsprut etter et knivmord.

– I forbindelse med «Kaninjegeren» reiste vi til anstalten Kumla, som er Sveriges største høysikkerhetsfengsel for uvanlig vanskelige for brytere. Der har nemlig Joona Linna sittet innelåst i to år når vi møter ham igjen.

«Kaninjegeren» er en direkte fortsettelse av den forrige romanen, «Stalker». Og i de to årene som har gått, har han trent og tatt vare på seg selv i Kumla fengsel.

Kjøp «Kaninjegeren» her!

– Vi møter igjen både Joona og Saga Bauer i romanen. Men vi introduserer også en rekke nye karakterer i tillegg til en spesiell og gåtefull morder. Det eneste som ser ut til å knytte ofrene sammen, er at alle har hørt et barn lese opp en regle om ti kaniner som én etter én havner i helvete. Vi vil ikke røpe for mye, romanen må jo overraske! Det er også en del av spenningen, den følelsesmessige reisen vi gjør sammen med leseren.

Skremmer hverandre

Når Alexander og Alexandra skriver som Lars Kepler, jobber de med fortellingen sammen. Og den arbeidsformen har de holdt på i alle bøkene.

– Vi jobber sammen, skremmer hverandre, bytter teksten mellom oss, – og fortsetter helt til vi ikke lenger vet hvem som har skrevet hva. Vi har hatt en fantastisk intens og skrekkinngytende skriveperiode, og er fortsatt helt oppslukt av historien!

Hvordan hadde livet vært uten Joona Linna?

– Helt annerledes. Ved siden av vår egen familie er han den personen vi bruker mest tid sammen med. Vi liker ham så godt, og vi trenger ham for å tørre å skrive om det vi selv er redde for.

Og paret lover flere bøker om Joona:

– Ja, vi skriver akkurat nå på fortsettelsen til «Kaninjegeren». Vi klarte ikke å stoppe.

Les vårt krimmagasin om den kriminelt gode bokhøsten her!

image: – Alt vi skriver gjør oss redde

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.