Annonsørinnhold

Amerikanerne forbløffet over norsk lagtaktikk

- Ville vært lett for dem å gjøre noe.

MER GULLJUBEL? Norge og Johannes Høsflot Klæbo må finne seg i å være storfavoritter foran sprinten.
MER GULLJUBEL? Norge og Johannes Høsflot Klæbo må finne seg i å være storfavoritter foran sprinten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Alle som har fulgt Martin Johnsrud Sundbys karriere skjønner at det kostet ham litt å ikke gå for fullt da Simen Hegstad Krüger fikk luke på 30 kilometer med skibytte i helga.

Lagtaktikken fungerte heldigvis perfekt for de norske gutta da det ble som det ble, og trippel norsk på pallen ga en drømmestart på OL. I Associated Press vekker måten nordmennene sikret alle medaljene oppsikt.

- Det ville vært lett for de tre andre nordmennene å gjøre noe. Det unnlot de bevisst, skriver nyhetsbyrået, som trekker fram Norges lagtaktikk som en nyvinning i langrennssporten.

USAs egne løpere måtte nøye seg med 18., 42., 51., og 54., plass på åpningsdistansen, og sistemann Noah Hoffman erkjenner at man fortsatt har en vei å gå for å kjempe tett med Norge.

- Disse nordmennene, de imponerer alltid, sier Hoffman.

- Selv om vi ønsker å løse dette på den amerikanske måten, så er det mye vi kan lære av dem. Vi ønsker å kjempe med Norge som nasjon, men laget deres er helt utrolig. Det er veldig morsomt å følge dem, sier amerikaneren.

I morgen er det klassisk sprint, med Johannes Høsflot Klæbo som åpenbar favoritt. Også hos Dagbladets oddseksperter.

Langrenn, Klassisk sprint menn

Sprint for herrer har egentlig handlet om kun én mann denne sesongen: Johannes Høsflot Klæbo. Han har vært i en egen liga i alle sprintene han har stilt opp i, med unntak av i Dresden i midten av januar, da Pellegrino ble for sterk. Det var imidlertid i fristil, i klassisk er Klæbo enda råere.

Calle Halfvarsson, Alexander Bolshunov og Emil Iversen er nok de løperne som kommer til å kjempe om plassene bak, men jeg klarer ikke se hvordan noen av dem skal kunne slå Klæbo. Klæbo blir for meg en kjempefavoritt her, han har vist denne sesongen at han både kan parkere de andre i motbakkene tidlig i en finale, og at han også har den desidert råeste spurten inne på stadioen dersom noen skulle holde følge helt dit.

Slik jeg ser det er det eneste som kan felle Klæbo uhell, og i nettopp sprint, spesielt for gutta, ser vi stadig at det forekommer. Staver kan knekke og farten er så stor i utforkjøringene at løpere kan falle. Klæbo pleier imidlertid posisjonere seg langt foran i samtlige heat, ofte helt i front, noe som minsker sannsynligheten for uhell en hel del sammenlignet med de som går «oppå hverandre» lenger bak.

Dersom Klæbo holder seg på beina tar han dette, det føler jeg meg helt trygg på. Jeg ser faktisk ikke en eneste utfordrer som skal kunne ta Klæbo hvis ikke uhell inntreffer, og for meg er dette Norges kanskje sikreste gull i disse lekene. 1.30 er ikke allverdens til odds, men her lander jeg på favorittseier.

Langrenn, Klassisk sprint kvinner

Stina Nilsson gikk helt til topps i den siste sprintkonkurransen før lekene i klassisk stil, som gikk av stabelen i Planica 20. januar. Jeg syns hun hadde god kontroll på Maiken Caspersen Falla i alle de tre heatene de gikk sammen, og i finalen tok hun seg greit av spurten.

Caspersen Falla har vært verdens beste sprinter de siste sesongene, og det er ingen tvil om at hun blir å regne med helt der oppe også i Sør-Korea, men mitt inntrykk er likevel at hun ikke er like rå i selve spurten som hun har vært tidligere. Hun virker på mange måter avhengig av å avgjøre det hele før de kommer inn på selve oppløpet, for i en ren spurt, kvinne mot kvinne, syns jeg Nilsson er enda råere. Jeg føler meg trygg på at Falla kommer til å ta medalje, men i duellen mot Nilsson er jeg redd det blir for tøft. Nilsson er taktisk slu, hun er god til å posisjonere seg og har en avslutning jeg syns virker enda bedre enn Falla.

Mitt tips er at Falla forsøker å kvitte seg med Nilsson i siste motbakken, uten å klare det, at Nilsson kommer inn på oppløpet i rygget på nordmannen og passerer henne på oppløpet. 1.80 på at Stina Nilsson tar dette synes jeg er det beste spillet her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer