Annonsørinnhold

Andrea (28) mistet foten i en arbeids­ulykke. Nå oppfører hesten seg helt annerledes

– Det er vanskelig å forklare, sier hun.

MISTET FOTEN: Andrea måtte amputere foten etter en arbeidsulykke. Dette endret forholdet mellom henne og hesten Star Act. Foto: Roger Svalsrød, www.hesteguiden.com
MISTET FOTEN: Andrea måtte amputere foten etter en arbeidsulykke. Dette endret forholdet mellom henne og hesten Star Act. Foto: Roger Svalsrød, www.hesteguiden.com Vis mer

Andrea Emilie Frednes (28) var på jobb som fjellsikrer da hun ble truffet av en jernbjelke som plutselig veltet over henne.

Det ble en ulykkesdag som kom til å forandre livet hennes for alltid. Det skulle også vise seg å bli starten på et svært spesielt forhold mellom en oppgitt travhest og en handikappet 28-åring.

Saken ble først omtalt i Tønsberg Blad.

Knust under tre tonn

– Jeg sto mellom to stålbjelker på jobben, og så smalt det. Den ene bjelken falt ned bak ryggen min og landet på den ene foten, erindrer Andrea fra den skjebnesvangre ulykken.

Det venstre beinet fikk den tre tonn tunge bjelken over seg. Fastklemt og hjelpeløs forsto hun raskt at noe alvorlig hadde skjedd.

– Det var ikke før ambulansepersonalet la meg på båren at jeg tenkte at beinet var i fare. Beskjeden på sykehuset var kort og brutal. Foten kunne ikke reddes.

– Alt jeg tenkte var: «Bare de amputerer under kneet. Beholder jeg det, skal jeg klare meg».

OPTIMISTISK: Andrea Emilie Frednes er ved godt mot etter arbeidsulykken som kostet henne den ene foten. Foto: Privat
OPTIMISTISK: Andrea Emilie Frednes er ved godt mot etter arbeidsulykken som kostet henne den ene foten. Foto: Privat Vis mer

Reddet fra slakteriet

Nå har det gått snart elleve måneder siden ulykken. Vi møter Andrea Emilie Frednes og hesten Star Act på stallen til travtrener Martine Wessel i Stokke. De to bestevennene er uatskillelige. Hans omsorg for sin eier og trener er rørende.

Og kjærligheten er gjensidig. For å forstå bakgrunnen, spoler vi tiden tilbake. Til desember i fjor:

Da fikk Andrea en telefon fra en frustrert hesteeier. Han hadde en hest som ikke presterte i løpsbanen. Nå var det slutt.

– Jeg fikk tilbud om å kjøpe Star Act for samme pris han ville få for hesten på slakteriet. Hestens framtid var i mine hender. Slakt eller nytt liv hos meg, forteller Andrea og ser opp på hesten som kan takke henne for livet.

UNNGIKK SLAKTERIET: Det var et enkelt valg da Andrea fikk tilbudet om å kjøpe Star Act. Slik unngikk han slakteriet. Foto: Roger Svalsrød, www.hesteguiden.com
UNNGIKK SLAKTERIET: Det var et enkelt valg da Andrea fikk tilbudet om å kjøpe Star Act. Slik unngikk han slakteriet. Foto: Roger Svalsrød, www.hesteguiden.com Vis mer

Takker travfamilien

Med ansvaret for to hester og tre hunder, passet det dårlig å bli liggende på sykehus i flere uker. Da fikk Andrea oppleve hva venner og et godt miljø i trav- og galoppsporten kan utrette. Fortvilelse ble snudd til håp.

– Galopptrener Gina Mathisen og travamatør Helge Skjoldal startet en innsamlingsaksjon dagen etter ulykken. Å ha hunder på kennel og hester på profesjonell trenerstall koster penger. Jeg hadde ikke hatt noen mulighet til å betale den regningen om det ikke hadde blitt samlet inn så mye penger. Både da og etterpå har jeg opplevd det store samholdet som finnes i hestesporten. Det kan ikke beskrives, sier Andrea.

Jeg skal ri igjen! Det vil ta tid, men jeg skal det. Andrea Emilie Frednes

Hesten endret oppførsel

De innsamlede midlene holdt en stund, men etter hvert måtte Andrea selv ta ansvar for sine firbeinte venner. Selv med mye egeninnsats koster det penger. Hjelpen kom fra en hest som tidligere ikke hadde prestert noe i løp og med et gemytt som ikke passet for en eier og trener med kun et og et halvt bein.

– Star Act har endret seg, for hester kan være litt høye på pæra. Etter ulykken og skaden min er han blitt veldig rolig og forståelsesfull. Det er vanskelig å forklare, sier hun og forteller om episoden da hun snublet og havnet under de fire hestebeina.

– Jeg fryktet det verste, men han sto plutselig helt rolig og bare kikket på meg. Akkurat som han forsto: Flyttet han beina ville jeg bli skadet.

POSITIV: Andrea Emilie Frednes vil tilbake til en normal hverdag så fort det lar seg gjøre. Foto: Roger Svalsrød, www.hesteguiden.com
POSITIV: Andrea Emilie Frednes vil tilbake til en normal hverdag så fort det lar seg gjøre. Foto: Roger Svalsrød, www.hesteguiden.com Vis mer

«Han vinner for meg»

Det er ikke bare i det daglige at Star Act har endret oppførsel. Det samme har skjedd i løpsbanen. Da Andrea kjøpte hesten hadde han aldri vunnet løp og tjent 40.000 kroner på tre år. I år er det blitt 11 starter, fire seire og hittil 108.000 kroner innkjørt.

– Han vinner for meg. Det er det jeg føler. Uten hans hjelp hadde jeg ikke hatt råd til å ha ham eller alle hundene. Han har rett og slett reddet økonomien. Det var en sterk følelse å se ham vinne på Klosterskogen travbane i slutten av oktober vitende at jeg hadde gjort alt treningsarbeidet med ham selv.

Du kommer ingen vei ved å sitte på rumpa og synes synd på deg selv.

Inspirerer tusenvis

Andreas lange vei tilbake er dokumentert gjennom den sosiale plattformen TikTok, hvor hun har 18 000 følgere. Hennes Instagram-konto har hatt millionvisninger fra brukere over hele verden, spesielt fra USA.

INSPIRERER: Andreas Instagram-konto har følgere fra hele verden. Foto: Privat
INSPIRERER: Andreas Instagram-konto har følgere fra hele verden. Foto: Privat Vis mer

– Det begynte vel først som en form for dagbok hvor jeg ville vise og dokumentere opptreningen etter ulykken, men etter hvert ble det slik at jeg tenkte jeg kunne være en slags motivator og vise folk med lignende problemer at det er mulig å leve et fullt liv med bare et og et halvt bein, forklarer 28-åringen og legger til:

– Du kommer ingen vei ved å sitte på rumpa og synes synd på deg selv.

Skal ut i løp igjen

Fram til ulykken både red og kjørte Andrea Emilie Frednes løp på travbanen. Totalt er det blitt 21 løp og en seier. Den kom på Forus travbane i 2017. Nå ønsker hun å bli både den første handikappede personen som både kjører og rir travløp.

– Jeg har fortsatt gyldig lisens, men vil ikke melde til løp før jeg har en tilpasset protese. Å kunne kjøre Star Act i løp vil være stort. Det er også mange som har sagt at de vil melde sin hest med meg når jeg er klar for det. Jeg vil gjøre alle ting selv, sier Andrea Emilie Frednes.

– Jeg skal ri igjen! Det vil ta tid, men jeg skal det.

Med hennes humør, vilje og pågangsmot virker alt å være mulig.

Hvert år overfører Norsk Rikstoto over 500 millioner til gode formål

VIL TILBAKE: Frednes håper å komme raskt tilbake på hesteryggen. Foto: www.hesteguiden.com
VIL TILBAKE: Frednes håper å komme raskt tilbake på hesteryggen. Foto: www.hesteguiden.com Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer