Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

Arven etter Bjørndalen

Den nye generasjonen med norske gullgrossister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ole Einar Bjørndalen (44) holder tittelen «tidenes vinterolympier». Med 8 OL-gull og 13 medaljer totalt er rekorden under hardt press fra vår egen Marit Bjørgen, men å kalle den 37 år gamle skidronningen noen arvtaker ville vært optimistisk.

Det er til de yngre løperne vi må se, og i et OL der det har blitt norske gullvinnere i langrenn, hopp, utfor, skiskyting, skøyter og freestyle er det de unge utøverne som har stått frem. Johannes Høstflot Klæbo (21) fremstår ikke bare som verdens beste sprinter, men også en fargeklatt i intervjuer, én publikumsfavoritt av de skjeldne og med skuldre nok til å bære norske drømmer på stafetten.

- Grattis Johannes med velfortjent OL-gull! Du er overlegen, skrev Petter Northug (32) på Facebook-siden sin etter at Johannes Høsflot Klæbo tok en overlegen seier i sprintfinalen.

Og som Aftenposten så pent sa det, la Johannes være Klæbo, ikke Northug. Nå er det nok ingen som forventer at sammenligningene skal stoppe, og det er helt greit. Det som er viktig å vite er at den nye generasjonen med løpere er løpere i sin egen rett, og at vi én dag kan snakke om arven etter Klæbo. Den norske storløperen som startet sin karriere i PyeongChang med gull på sprinten da han ble tidenes yngste gullvinner i et vinter-OL.

Også skiskytterne har vist at det gror godt i norsk vintersport. Både OL-debutant Marte Olsbu (27) og Tiril Eckhoff (27) står med individuelle medaljer, samt sølvmedaljer på Mix-stafetten. Der gikk de med Johannes Tignes Bø, én av verdens aller beste skiskyttere og kanskje den aller fremste utfordreren til Martin Fourcade som verdens beste skiskytter. Og Emil Hegle «Super-Svendsen», som går mot slutten av sin egen karrière.

I et OL der tidenes vinterolympier ikke fikk plass i den norske troppen, Petter Northug også ser OL fra sofaen, og Johannes Høstflot Klæbo virker uovervinnelig er det norske generasjonsskiftet så tydelig som det kan få blitt. Torsdag morgen skal de norske skiskytter-kvinnene ut i stafett, denne gangen uten gutta, medaljehåpene ligger nok en gang på unge, norske løpere, og vi gleder oss stort!

Oddseksperten tror derimot at Norge må vente fire år til å blande seg inn i kampen om OL-gull:

Tyskland har vunnet to av tre stafetter denne sesongen, mens den siste ble de nummer to i, bak Frankrike. De har en stor bredde, pluss at Dahlmeier har vært i toppform etter at hun kom tilbake fra skade. Hinz og Dahlmeier gjorde to meget solide etapper i mix-stafetten, og to løpere fra Herrmann, Preuss, Hildebrand og Hammerschmidt kommer til å utgjøre resten av laget. Uansett hvem de velger så burde nivået være omtrent det samme, og det tyske laget blir store favoritter her.

Frankrike har, bortsett fra seieren, blitt nummer tre og ni på stafettene denne sesongen. De vant mix-stafetten for to dager siden, men da var det hovedsakelig Dorin-Habert som skal ha sin del av æren for det, for Bescond gjorde en elendig etappe. Braisaz og Chevalier blir trolig de to andre på laget. Sverige har tatt to 3. plasser og en 8. plass, Ukraina har en 2. plass samt 5. og 11. plass, mens Italia har en 2. plass. Sistnevnte gjorde også to fantastiske etapper med Vittozzi og Wierer på Mix-stafetten og er i form.

Tyskland blir store favoritter her, og skal Frankrike vinne så må Tyskland feile samtidig som Frankrike har fullklaff. Det skal en del til for at akkurat det skal skje. Ingen av de andre lagene skal være gode nok til å vinne. 1.45 er ikke spesielt spennende odds, men så ustabile som de franske damene har vært så ender vi med tysk seier.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.