Annonsørinnhold

Clas Ohlson

Bilferie i sommer? Slik blir turen bedre for hele familien

Her er fem stalltips for deg som skal på biltur i sommer.

AKTIVITETER: De fleste barn synes at bilturer over ti minutter er ... lange! Et godt tips er å gi dem noe gøy å holde på med underveis!
AKTIVITETER: De fleste barn synes at bilturer over ti minutter er ... lange! Et godt tips er å gi dem noe gøy å holde på med underveis! Vis mer

Sommerferien er rett rundt hjørnet, og mange skal på Norges-ferie med fullstappet bil. Skal du i tillegg ha med deg barn, er det flere ting du bør tenke over.

Vi gir deg fem smarte tips til hvordan hele familien får en bedre biltur.

PAKKET OG KLART: Om du starter med god organisering, blir bilturen hyggeligere å gjennomføre!
PAKKET OG KLART: Om du starter med god organisering, blir bilturen hyggeligere å gjennomføre! Vis mer

1. Gjør bilturen morsommere for store og små

Det er ikke til å stikke under en stol at tålmodigheten kan bli tynnslitt med barn på lengre bilturer – både barnas og din egen.

"Er vi framme snart, eller?"

Den beste måten å løse dette på, er å ha morsomme aktiveter klare til baksetepassasjerene!

MORO PÅ BOKS: Med en TeeBee-lekeboks kan barna få med seg yndlingslekene. Og ikke bare én av dem, men mange, for det er flere rom!
MORO PÅ BOKS: Med en TeeBee-lekeboks kan barna få med seg yndlingslekene. Og ikke bare én av dem, men mange, for det er flere rom! Vis mer

TeeBee-boksen kan fylles med barnas favoritter fra lekerommet. Småbiler, puslespill, tegnesaker. Sistnevnte følger faktisk med allerede. Og det beste av alt? De trenger ikke velge, heller, for det er plass til mye. At den smarte boksen - som festes til setebeltet - også kan fungere som bord, er genialt!

Mye er gjort med en tegneblokk eller malebok - eller kanskje en malebok med enhjørninger! Det finnes massevis av spill og puslesaker som egner seg godt i bilen. Både Alias Junior, Memory eller et spørrespill er gøy for store og små. Eller hva med Miks dyrene?

BAKSETEQUIZ: Spørrespill er alltid gøy i bilen!
BAKSETEQUIZ: Spørrespill er alltid gøy i bilen! Vis mer

En klistremerkebok kan også være et hyggelig tidsfordriv for de minste. Om de små, grå skal ha ørlite mosjon på turen - kan det være kult med en klistremerkeoppgavebok. Eller hva med en som samtidig gir dem gode tips til gjenvinning? Morsomt og lærerikt.

Om barna gjerne vil øve seg på skriving, er denne Se & lær-visevekkboka super. Med fire bøker i én og medfølgende tusj, kan de brukes igjen og igjen.

Og når tålmodigheten tar slutt, kan dere dra igang med gode, gamle klassikere som Mitt skip er lastet med ... eller adjektivhistorie (selv om sistnevnte krever litt mer planlegging, og en makker som kan skrive ned hva som blir sagt).

Men skal man kjøre langt, kan det meste bli kjedelig i lengden. Da er det greit å kunne slå i hjel litt tid med nettbrett eller musikk. Men husk at det ikke skal være noen løse deler i bilen – sikre nettbrettet med en nettbrettholder.

SIKKERHET ER VIKTIG: Nettbrett skal ikke ligge løst i bilen – bruk nettbrettstativ.
SIKKERHET ER VIKTIG: Nettbrett skal ikke ligge løst i bilen – bruk nettbrettstativ. Vis mer

Alt som ikke lenger brukes, stues bort i en liten og praktisk lekekoffert eller ryggsekk - da slipper du bilen full av rot. Det er både sikrere, og mer behagelig, for alle om bord.

2. Snacks og kald drikke underveis

"Mamma, pappa, jeg er tørst!" Høres det kjent ut?

Et supert tips er å ta med kald drikke og snacks. For å holde drikken og frukten kald, er en 12 Volt kjøleboks genialt. Den kan også kobles til sigarettenneren, så holder den hele turen.

Har du barn som er store nok, kan de ha en egen liten kjøleboks mellom seg i baksetet. Er de ikke helt store nok, kan du utstyre dem med en liten kjølebagkompis! Et perfekt sted å ha sin egen matpakke og drikke. Den rommer 4 liter - og er lett å bære inn og ut av bilen.

VARMT ELLER KALDT: Kjøleboksen som både kan kjøle ned og varme opp turmaten! Vis mer Vis mer Vis mer

For de voksne som gjerne vil ha en kaffe på veien, er en god termokopp tingen. For kald drikke er denne termoflaska helt genial. Den holder også like godt på varm drikke.

KJØLEBAGKOMPIS: Som rommer 4 liter, er myk - og god å bære! En ålreit turkamerat.
KJØLEBAGKOMPIS: Som rommer 4 liter, er myk - og god å bære! En ålreit turkamerat. Vis mer

For det firbeinte familiemedlemmet, vil reiseskåler være kjekt. Settet oppbevares i hverandre når de ikke er i bruk, og tar dermed liten plass. Det inneholder også en boks til å oppbevare maten i.

TIL DEN FIRBEINTE: Praktiske reiseskåler til hunden eller katten.
TIL DEN FIRBEINTE: Praktiske reiseskåler til hunden eller katten. Vis mer

Det er viktig at alle får i seg nok drikke underveis, selv om det betyr at man må stoppe oftere for tissepauser. Da får man også strukket litt på beina, pluss at frisk luft også forhindrer kvalme. Har du med deg en (regnbuefarget) fotball, badminton eller såpebobler, blir det ekstra morsomt for barna å stoppe!

3. Husk matpauser!

Husk også å ta spisepauser. Én ting er å pakke matpakker til hele gjengen, men hvorfor ikke utnytte de mange, gode rasteplassene til å gjøre litt mer ut av det?

En bærbar gassgrill er praktisk for grilling av pølser og burgere på ymse rasteplasser underveis. Den tar ikke stor plass i bagasjen, og er enkel å ta med seg på tur. Om du heller vil gå for elektrisk grilling, er denne effektive, lille elgrillen super!

REISEGRILL: Den er smart, gassdrevet - og fungerer ypperlig for å lage mat på rasteplasser!
REISEGRILL: Den er smart, gassdrevet - og fungerer ypperlig for å lage mat på rasteplasser! Vis mer

Om måltidene skal nytes i bilen, kan det være lurt med en luktfjerner. Det er også kjekt å ha dersom noen skulle føle for å kippe av seg skoene og lufte tærne litt ... Våtservietter er også et must for klissete fingre!

Avhengig av hvor bilturen går, er det viktig å huske at det kan bli kaldt i bilen på kveldstid, selv om det er lyse netter utenfor bilvinduene. Ha alltid et ekstra pledd tilgjengelig, så unngår du at ungene fryser.

BATTERIDREVET: En snerten håndholdt vifte kan være en god venn i varm bil.
BATTERIDREVET: En snerten håndholdt vifte kan være en god venn i varm bil. Vis mer

For den soveglade gir en nakkepute komfortabel støtte. På dagtid er en solskjerm kjekt å ha, og kanskje en håndholdt vifte eller to for å holde varmen unna?

4. Kjekke dingser for turen

Å høre på radio kan være hyggelig for hele familien. Har du ikke DAB-radio i bilen, finnes det enkle DAB-adaptere som er enkle å installere.

RADIOGLEDE: Har du ikke DAB-radio i bilen, gjør en enkel adapter jobben.
RADIOGLEDE: Har du ikke DAB-radio i bilen, gjør en enkel adapter jobben. Vis mer

Dersom det er flere små i baksetet, og én vil se på film mens en annen hører på musikk, er hodetelefoner et must. Hodetelefoner til barn bør være spesielt tilpasset med en volumbegrensning på 85 dB.

Og når barna har på hodetelefoner, slipper også de voksne å høre favorittintroen til barne-tv for ørtende gang!

HODETELEFONER FOR BARN: Barn bør ha hodetelefoner med volumbegrensning på 85 dB. Foto: Shutterstock
HODETELEFONER FOR BARN: Barn bør ha hodetelefoner med volumbegrensning på 85 dB. Foto: Shutterstock Vis mer

For å holde de tekniske duppedittene i live, er også nødladere og powerbanker kjekt å ha i bakhånd. Og ikke glem førstehjelpsutstyr - det vet man aldri når man kan få bruk for.

5. Pakk effektivt – og sikkert

Det er ofte mye som skal med i bilen når man skal være borte noen dager. Når du pakker ting i bagasjerommet skal tunge ting ligge nederst, og lette ting øverst. Husk også at det ikke skal være noen løse deler inne i bilen, da disse faktisk kan være livsfarlige ved eventuell bråbrems.

TUNGT NEDERST: Pakk det tyngste nederst, og sikre alle løse gjenstander i bilen.
TUNGT NEDERST: Pakk det tyngste nederst, og sikre alle løse gjenstander i bilen. Vis mer

Hvis man kolliderer i en fart på bare 50 km/t vil en gjenstand på 1,5 kilo sendes framover som et prosjektil på hele 45 kilo. Jo mer farten øker, jo tyngre vil gjenstanden bli. Derfor er det superviktig å sikre alle løse gjenstander i bilen.

Med disse tipsene blir bilferien garantert en suksess. God tur!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer