ANNONSØRINNHOLD

SLIPP SKRAPING: Beskyttelse for frontruta som gjør at du slipper å skrape is og snø.
SLIPP SKRAPING: Beskyttelse for frontruta som gjør at du slipper å skrape is og snø.Vis mer

Biltur på vinteren? Her er dingsene som gir en sikker og behagelig kjøretur

Her er tipsene for deg som skal på bilferie i vinterferien.

Vinterferien er rett rundt hjørnet, og mange skal på ferietur med bil. Her er flere nyttige dingser som gir en sikker og behagelig kjøretur.

Dingser som gjør bilturen morsommere for de minste

Det er ikke til å stikke under en stol at tålmodigheten kan bli tynnslitt med barn på lengre bilturer – både barnas og din.

Men mye er gjort med en smule planlegging i forkant.

Det finnes massevis av gøyale leker man kan leke i bilen, som Mitt skip er lastet med..., spørrekonkurranser og adjektivhistorie (selv om sistnevnte krever litt mer planlegging og en makker som kan skrive ned hva som blir sagt).

Men skal man kjøre langt, kan det bli kjedelig i lengden. Da er det greit å kunne slå i hjel litt tid med nettbrett eller musikk. Men husk at det ikke skal være noen løse deler i bilen – sikre nettbrettet med en nettbrettholder!

SIKKERHET ER VIKTIG: Nettbrett skal ikke ligge løst i bilen – bruk nettbrettstativ.
SIKKERHET ER VIKTIG: Nettbrett skal ikke ligge løst i bilen – bruk nettbrettstativ. Vis mer

På vinter- og kveldstid er det også viktig å huske at det kan bli kaldt i bilen. Ha et varmeteppe og varmeputer tilgjengelig, så unngår du at ungene fryser. En nakkepute gir komfortabel støtte til den soveglade.

Dersom du skal kjøre på fjellet, må du huske at det ofte er ekstra skarp sol som forsterkes av gjenskinn i snøen. Da er en solskjerm kjekt å ha.

Det er lurt å ha noen flasker vann med seg på lengre turer. Skal du ha med varm drikke, er termokrus kjekt å ha. Får ungene hvert sitt krus, blir det enklere å forhindre søl og velting. Husk at det er viktig å få i seg nok drikke underveis, og at det også er viktig å ta flere stoppepauser. Da får man strukket litt på beina, pluss at frisk luft også forhindrer kvalme.​

Og skal du spise på veien, kan det være lurt med en luktfjerner i bilen. Det er også kjekt å ha dersom noen skulle føle for å kippe av seg skoene og lufte tærne litt ...

Dingser for en sikrere tur

Er du usikker på hvor du skal kjøre? En GPS loser deg enkelt fram til rett sted. Og for å holde mobilen og solbrillene på plass på dashbordet, trenger du en friksjonsmatte. Da unngår du at ting sklir rundt og blir borte.

PÅ PLASS: En friksjonsmatte holder telefonen på plass på dashbordet.
PÅ PLASS: En friksjonsmatte holder telefonen på plass på dashbordet. Vis mer

Du bør også ha en langtidsvirkende duggklut i bilen – spesielt nå på vinteren, da det fort blir fuktig inne i bilen. Kluten forhindrer videre dugg på rutene, så du slipper tørke hele tiden.

For den dingseglade blir dashcam stadig mer populært. Dashcammet spiller fortløpende inn hva som skjer i trafikken, slik at du har bevis på hva som skjedde dersom uhellet skulle vært ute. Og det er ikke bare ved uhell du får brukt dashcammet – det kan også forevige ferieøyeblikk, som da elgen gikk over veien, eller vakker natur i horisonten.

Skal du på bilferie i et annet land, er det også viktig å gjøre seg kjent med trafikkreglene i landet. Visste du for eksempel at det er påbudt å ha promillemåler i bilen i Frankrike, eller at det i Bulgaria er påbudt å ha brannslukker i bilen? Sjekker du reglene på forhånd, unngår du ubehagelige overraskelser.

Og husk førstehjelpsskrin!

RADIOGLEDE: Har du ikke DAB-radio i bilen, gjør et enkelt adapter jobben.
RADIOGLEDE: Har du ikke DAB-radio i bilen, gjør et enkelt adapter jobben. Vis mer

Å høre på radio kan være hyggelig for hele familien. Har du ikke DAB-radio i bilen, finnes det enkle DAB-adaptere som er enkle å installere.

Dersom det er flere små i baksetet og en vil se på film mens en annen hører på musikk, er hodetelefoner et must. Hodetelefoner til barn bør være spesielt tilpasset med en volumbegrensning på 85 dB. Og når barna har hodetelefoner på slipper også de voksne å høre favorittintroen til barne-tv for ørtende gang ...

For å holde de tekniske duppedittene i live er også en powerbank kjekt å ha i bakhånd.

Parkerer du mye ute, er frontrutebeskyttelse også fantastisk å ha på vinteren – da slipper du skrape is og snø! Denne forhindrer også stålis, altså ekstra hard is som kan danne seg dersom bilen blir stående ute lenge. Det kan også være lurt å ha en isskrape i bilen for sikkerhets skyld. Det finnes faktisk også flytende isskrape som kan sprayes på rutene for å bli kvitt isen.

Pakk effektivt – og sikkert

Det er ofte mye som skal med i bilen når man skal være borte noen dager, spesielt hvis man skal ha med skiutstyr til hele familien.

PAKK RIKTIG: Skal du ha med skiutstyr i bilen, skal dette legges i en skiboks på taket. Foto: Shutterstock
PAKK RIKTIG: Skal du ha med skiutstyr i bilen, skal dette legges i en skiboks på taket. Foto: Shutterstock Vis mer

Når du pakker ting i bagasjerommet skal tunge ting ligge nederst, og lette ting øverst. Husk også at det ikke skal være noen løse deler inne i bilen, da disse faktisk kan være livsfarlige ved eventuell bråbrems.

Hvis man kolliderer i en fart på bare 50 km/t vil en gjenstand på 1,5 kilo sendes framover som et prosjektil på hele 45 kilo. Jo mer farten øker, jo tyngre vil gjenstanden bli. Derfor er det superviktig å sikre alle løse gjenstander i bilen.

Med disse tipsene blir garantert bilferien en suksess. God tur!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson