Annonsørinnhold

Visit Sweden

Bli naboen til Pippi Langstrømpe i sommer

På Gotland utenfor Sverige ligger sommerferieminnene som skjell på stranda. Det er bare å ta med familien – og begynne å plukke!

VILLEKULLA: Det originale huset til Pippi Langstrømpe fra SVTs gamle filmer om Astrid Lindgrens barnehelt ligger i familieparken Kneippbyn. Hele sommersesongen er det Pippi-teater i familieparken.
VILLEKULLA: Det originale huset til Pippi Langstrømpe fra SVTs gamle filmer om Astrid Lindgrens barnehelt ligger i familieparken Kneippbyn. Hele sommersesongen er det Pippi-teater i familieparken. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ah, endelig sommerferie. Fri fra skole, barnehage og jobb. Men hvor skal den dyrebare tida tilbringes? Hvor passer det å ta med småtassene? Og hvordan skal du sørge for at hele familien koser seg sammen?

Du trenger ikke dra så langt: Utenfor svenskekysten ligger øya Gotland – et eventyr for feriehungrige nordmenn. Store som små.

Les mer om Gotland

Fly eller ferje

Det er lett å dra til Gotland. Enten med fly via Stockholm – både Norwegian og SAS flyr ruter hit – eller med ferje fra Nynäshamn utenfor Stockholm, fra Oskarshamn eller Västervik i Småland. Alle ferjene legger til kai i Visby – Gotlands eneste by.

Og derfra ligger hele øya åpen.

Noen få kilometer sør for Visby ligger for eksempel familieparken Kneippbyn. Med sitt store vann- og sommerland har parken noe for enhver familiesmak.

Kneippbyn: Med 17 sklier i Vannlandet og mer enn 40 attraksjoner i Sommerlandet, har familieparken Kneippbyn massevis å by på. Ja, og så ligger Pippi Langstrømpes hus der. På ordentlig!
Kneippbyn: Med 17 sklier i Vannlandet og mer enn 40 attraksjoner i Sommerlandet, har familieparken Kneippbyn massevis å by på. Ja, og så ligger Pippi Langstrømpes hus der. På ordentlig! Vis mer

Et av høydepunktene er unektelig det ekte Pippi Langstrømpe-huset.

Ja, nemlig. Den flotte gul-grønn-rosa Villa Villekulla ligger midt i Kneippbyn – og både små og store Pippi-fans får lov til å komme inn og kikke. At Villa Villekulla ligger akkurat på Gotland er ikke så mystisk som det kanskje høres ut, for både Pippi på de sju hagen og Pippi på rymmen ble spilt inn akkurat her i Kneippbyn!

Hver eneste dag i sommer er det teaterforestillinger med Pippi, Tommy og Annika.

Les mer om Kneippbyn

Badeferie for hele bølingen

På Gotland skal du ikke rusle eller sykle lange biten før du ramler over sandstrender av beste sort.

Før i tida var det også flere kalkbrudd på øya – og mange av dem er nå fylt igjen med vann. Det har skapt noen helt unike strandmuligheter for saltvannstørste småtasser. Og foreldrene deres. De aller fleste er også utstyrt med gode parkerings- og toalettfasiliteter. Og jaggu ligger det ikke gjerne en restaurant eller en glaskiosk (iskiosk) i nærheten av flere av dem.

Blå lagunen ligger på Nord-Gotland og er et av kalkbruddene som nå er forvandlet til badeparadis.

Med sitt lekre turkise vann og sandstrender innbyr lagunen til deilige svømmetak. Og er det noen i familien som har behov for å tøffe seg litt, er det flust av klippet det går an å hoppe fra!

Les mer om Blå lagunen

RAUKER: Gotlands kyststrekninger byr på kilometerlange sandstrender - og en og annen rauk. Rauk, sier du? Et restfjell fra istiden.
RAUKER: Gotlands kyststrekninger byr på kilometerlange sandstrender - og en og annen rauk. Rauk, sier du? Et restfjell fra istiden. Vis mer

Og har du større sans for langstrakte sandstrender der familiens små kan leke i vannkanten mens de voksne slapper av på strandhåndkleet, er Ekeviken et opplagt valg. Her kan dere finne dere en plass i sanddynene – og nyte den langgrunne stranda.

At Gotlands strender har mye å by på oppdaget den svenske sosieteten allerede på 1800-tallet. Ljuagarn er Gotlands eldste badeplass – og fordi stranda er flere kilometer lang er det lett å finne seg en plass i fred og ro. Her kan både den eldre garde, tenåringsjyplinger og småbarnsfamilier slå seg ned i sanda.

Dette er bare et lite knippe, for Gotland har mange flere herlige strender å by på.

Les mer om strandliv på Gotland

Middelalderby: Visby er på UNESCOS Verdensarvsliste - og har drøssevis av velbevarte hus og bygninger fra middelalderen. Og daglige, blodferske ridderturneringer!
Middelalderby: Visby er på UNESCOS Verdensarvsliste - og har drøssevis av velbevarte hus og bygninger fra middelalderen. Og daglige, blodferske ridderturneringer! Vis mer

Vær riddere for en dag i middelalderbyen Visby

Med sine velbevarte middelalderbygninger er Visby – Gotlands eneste by – et opplagt sted for små og store riddere. Byen har over 200 middelalderbygninger som er tatt godt vare på – og siden 1995 har byen vært på UNESCOS Verdensarvsliste.

Hver eneste august forvandles byen til et levende middelaldermuseum i en hel uke.

Den spennende byhistorien kan man bokstavelig talt ta og føle på om man rusler langs den tre kilometer lange bymuren fra 1200-tallet. Om sommeren er det daglige ridderstevner med ridderturneringen som høydepunkt under middelalderuka i august. Her får du se riddere til hest, bueskyttere og gjøglere konkurrere om å bli best. Ridderturneringer var allerede i middelalderen de mest spektakulære sportsoppvisningene – og populariteten har bare økt! På tribunen kan du heie på din helt, eller bue mot motstanderne.

Om du blir bitt av ridderbasillen burde det ikke være vanskelig å finne et vaskeekte ridderkostyme som passer din størrelse. Uansett om du er 48 eller 8 år!

For å fordøye ridderfestlighetene – og svare på noen av de mange, kloke spørsmålene som dukker opp fra de små – kan hele familien dra på barnebyvandring i Visby. Med en guide som kjenner svarene på alt barn lurer på når det gjelder middelalderen. Og litt til.

Verdensarv: Den tre kilometer lange bymuren i Visby har sammen med de over 200 bevarte bygningene fra middelalderen sørget for å plassere Gotland på UNESCOs Verdensarvsliste.
Verdensarv: Den tre kilometer lange bymuren i Visby har sammen med de over 200 bevarte bygningene fra middelalderen sørget for å plassere Gotland på UNESCOs Verdensarvsliste. Vis mer

Og når det er tid for en matbit etter historietimen, hvorfor ikke gyve løs på noen av verdens beste pannekaker hos creperiet Crêperi & Logi? Her lager ekteparet Selling og Nordberg også Gotlands nasjonalrett: Safranpannekake.

Ikke mange steinkast unna ligger Europas største isbar, Glassmagasinet, med hele 331 forskjellige istyper.

På sykkeltur ved horisonten

For feriefamilier er sykkellivet på Gotland enkelt: Husk solkrem og badetøy, stikk innom Gotlands Cykeluthyrning – og legg i vei! Med over 800 sykler til utleie har de helt garantert en størrelse som passer til alle familiemedlemmer. Og de har også en egen app, så du kan legge opp din helt egen Gotlands-rute!

Og du? Forbered deg på å stanse ofte. Enten det er en strand dere bare må stoppe på, et "loppis" langs veien – eller en severdighet rundt neste sving. Det er ikke uten grunn det sies at den beste måten å oppleve Gotland på er på sykkel. Horisontlinja er neste stopp.

Et sted verdt å klyve av sykkelsetet er Lummelunda-grotta. Den ble først oppdaget i 1948 av tre modige jyplinger fra Visby. Siden grotta ble åpnet for allmennheten i 1959 har mer enn fire millioner gjester beundret de underjordiske speilsjøene, fossilene og de spektakulære dryppsteinene som henger fra taket.

Kanskje er dere heldige og får se villhestene på Löjsta hed. Ponnirasen russ har fantes på Gotland siden steinalderen – og dette er den siste flokken som lever.

LETT: Det er enkelt å ta seg til Gotland. Enten med ferje - eller fly via Stockholm. Hele sommeren.
LETT: Det er enkelt å ta seg til Gotland. Enten med ferje - eller fly via Stockholm. Hele sommeren. Vis mer

Campingbonanza

Det er få steder som er så velegnede til campingferie som Gotland. Så godt som alle campingplassene ligger kloss inntil de lekreste strendene du kan forestille deg, det er god standard – og flust med campinghytter.

Og et opphold på en campingplass lar seg lett kombinere med sykkelturen du har plottet inn, så dere kan suse fra den ene perlen til den neste.

På vei til eller fra Visby kan dere sykle forbi den lille, økologiske gårdsbutikken Lille Bjers, som ikke bare selger egenproduserte varer fra gården. Nei da, her kan dere også ta inn på gårdskroa. Eller som de sier det selv – og det kan trygt sies å gjelde hele Gotland:

"Koppla av en stund och njut."

Les mer om Gotland

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer