Annonsørinnhold

Dårlig søvn? Denne mystiske dyna kan løse problemet

Genial julegave til den som har alt.

BEDRE SØVN: En vektdyne kan faktisk hjelpe med å sove bedre - en perfekt julegave til den som har alt. Foto: CURA
BEDRE SØVN: En vektdyne kan faktisk hjelpe med å sove bedre - en perfekt julegave til den som har alt. Foto: CURA Vis mer

Flere hundre tusen nordmenn sliter med det samme – at de ikke sovner når de ønsker. Det er nemlig ikke en selvfølge at man våkner uthvilt. Bekymring og stress, mange ting som må gjøres og deadlines som må holdes, er viktige faktorer for nedsatt søvnkvalitet. Grunnene er mange til at flere synes det er vanskelig å slå seg til ro ved sengetid.

Mangel på ro fører ofte til ufrivillig oppvåkning om natta, noe som igjen fører til nedsatt kvalitet både på søvn og levekår. Men nå kan disse problemene snart høre fortida til, takket være over ti års erfaring og bruk av såkalte vektdyner i helsevesenet. Men hva er egentlig en vektdyne?

VEKTDYNE: Den tunge dyna kan bidra til bedre nattesøvn.
VEKTDYNE: Den tunge dyna kan bidra til bedre nattesøvn. Vis mer

Vi forklarer hvordan den mystiske dyna fungerer, i tillegg til å gi noen gode tips til hvordan bedre søvnen.

Som en varm og god klem

Vektdynene fra CURA er fylt av silisiumperler isolert i rutene i dyna. Det tunge fyllet får dyna til å forme seg rundt kroppen når du beveger deg, og gir en gjennomgående følelse av komfortabel omfavnelse – som en god og varm klem.

FYLT AV PERLER: Dyna er fylt av silisiumperler som gir en følelse av en komfortabel omfavnelse.
FYLT AV PERLER: Dyna er fylt av silisiumperler som gir en følelse av en komfortabel omfavnelse. Vis mer

Dyna passer for alle, ikke bare for dem som lider av dårlig søvn av medisinske grunner. Vekten, trykket og den omfavnende effekten gir kroppen mange positive følelser som bidrar til bedre søvnkvalitet.

Disse opplever bedre søvn

Regelmessig bruk av en vektdyne er et høyt verdsatt verktøy for alle som ønsker bedre søvn. Spesielt positive effekter har blitt opplevd av personer med:

  • Søvnproblemer
  • Stress
  • Dempet sexlyst
  • Overvekt
  • Angst

Øker tid i dyp søvn

Det er tiden du er i dyp søvn som bestemmer søvnkvaliteten, ikke antall timer du faktisk sover. Det er gode nyheter for alle som ikke har muligheten til å øke søvntida. Vektdyna gjør nemlig at du tilbringer betraktelig mer tid i dyp søvn. Lengre tid i dyp søvn har positiv effekt på blant annet immunsystemet.

DYP SØVN: Du får en mer effektiv dyp søvn, som igjen betyr at du våkner godt og føler deg bedre.
DYP SØVN: Du får en mer effektiv dyp søvn, som igjen betyr at du våkner godt og føler deg bedre. Vis mer

Studier viser at de beroligende hormonene oksytocin og serotonin øker fra såkalt deep pressure touch stimulation (DPTS). Dette medfører en reduksjon av stresshormonet kortisol, samtidig som det øker nivået av søvnhormonet melatonin. Takket være vekten av CURA-dyna og dens omfavnende og fleksible konstruksjon, vil man naturlig oppnå den positive effekten av DPTS. Dette fører til at du får en mer effektiv dyp søvn, som igjen betyr at du våkner godt og føler deg bedre.

Velg riktig dyne

Det finnes tre ulike vektdyner fra CURA, og alle bygger på samme prinsipp. Likevel finnes det noen forskjeller:

CURA Pearl Basic er den enkleste utgaven, og kan brukes som både dyne og pledd. Den er laget med fire lag stoff og ett lag med små glassperler. Dyna er derfor noe tynnere enn de to andre.

CURA Pearl er den klassiske varianten og er laget av seks lag med stoff og ett lag med små glassperler.

CURA Pearl Eco er mer luftig enn de to andre variantene. Dyna er laget av fire lag med bomullsstoff og ett lag med små glassperler. I tillegg har den et trekk av økologisk bomull og bomullsvatt i stedet for polyester. Det gjør at dyna puster bedre og er mer luftig enn de andre dynene. Fås kun på nett.

Dårlig søvn? Denne mystiske dyna kan løse problemet

Dynene kommer også i forskjellige vektklasser. Det anbefales å velge en dyne som veier omtrent ti prosent av kroppens vekt. En person som veier 80 kilo bør altså velge en dyne som veier åtte kilo. Dette er imidlertid bare en anbefaling – noen mennesker kan foretrekke lettere eller tyngre dyner.

Dyna kan brukes som vanlig med en gang, men husk at det kan ta tid for kroppen å bli vant til noe nytt. I begynnelsen kan det virke litt uvant å sove med en vekt over seg. Det anbefales at man prøver i en periode på ei uke til en måned. Bruk dyna i korte perioder i begynnelsen og øk gradvis etter hvert.

Her kan du lese mer om forskning gjort knyttet til tyngdedyna CURA.

Dynene fra CURA kommer også med egne spesialtilpassede sengesett. Det ene er sengetøy i forfriskende og myk bomull. Det andre settet er laget av mykt og behagelig tencel - perfekt på varme sommernetter.

SPESIALTILPASSET: Forfriskende og mykt dynetrekk i ensfarget Tencel, designet spesielt for CURA-dynene.
SPESIALTILPASSET: Forfriskende og mykt dynetrekk i ensfarget Tencel, designet spesielt for CURA-dynene. Vis mer

Vekker deg ved riktig tidspunkt

Én ting er å få god nok søvn. En annen ting er å våkne uthvilt til riktig tid. En søvnsensor kan derfor være til god hjelp. Med en diskret sensor som plasseres under madrassen, lager den søvnanalyser og gir deg individuelle tips for bedre søvn.

ANALYSERER: Med denne sovesensoren kan du følge din egen søvndagbok.
ANALYSERER: Med denne sovesensoren kan du følge din egen søvndagbok. Vis mer

Søvnsensoren vekker deg også ved riktig tidspunkt i din søvnsyklus, og du våkner opplagt og uthvilt. Med en oversiktlig app på mobilen, kan du følge sovemønsteret i din egen søvndagbok.

En annen variant av søvnsensor er denne fra Withings Sleep. Den slanke sensoren plasseres under madrassen og måler søvnen, helt uten hudkontakt.

SØVNSENSOR: Få oversikt over nattesøvnen din med en søvnsensor.
SØVNSENSOR: Få oversikt over nattesøvnen din med en søvnsensor. Vis mer

Withings Sleep kobles til WiFi-nettverket ditt, og i appen Health Mate kan du følge utviklingen og se ditt søvnmønster over tid. En super måte å overvåke og analysere søvnen din med stor nøyaktighet.

En annen måte å våkne opplagt på, er å våkne til din egen «soloppgang». Da er en oppvåkningslampe genialt. Den øker gradvis lys og lyd som gjør at du våkner på en naturlig og behagelig måte.

EGEN SOLOPPGANG: Med Philips Wake-up light våkner du på en naturlig og behagelig måte.
EGEN SOLOPPGANG: Med Philips Wake-up light våkner du på en naturlig og behagelig måte. Vis mer

Mange er ofte ekstra trøtte om vinteren, og årsaken kan være mangel på sollys. Jag derfor bort høst- og vintertrettheten med en lysterapilampe.

Mer lys gjør deg nemlig opplagt og du får bedre humør. Still den opp ved siden av deg når du spiser frokost eller ha den på skrivebordet mens du jobber.

LYSTERAPI: Årsaken på tretthet kan være mangel på sollys. Da kan lysterapi være løsningen.
LYSTERAPI: Årsaken på tretthet kan være mangel på sollys. Da kan lysterapi være løsningen. Vis mer

Andre smarte tips for bedre søvn

Det er ikke bare hjemme man ønsker en god natts søvn. Både på jobbturer og ferier er det godt å føle seg uthvilt. Mange synes det er problematisk å sove borte, og kanskje spesielt på fly, hotell eller generelt i ukjente senger.

Ta derfor forholdsregler om du er i kategorien over. En komfortabel sovemaske (fås kun på nett) er praktisk for å holde dagslys ute. Slike fås også i egne sove-reisesett, som også inkluderer både ørepropper og nakkepute.

SOVEMASKE: Med en Cura sovemaske kan du sove godt, også i fullt dagslys.
SOVEMASKE: Med en Cura sovemaske kan du sove godt, også i fullt dagslys. Vis mer

Hotellrom kan som kjent ofte være kjølige, spesielt om airconditionen ikke er helt på lag. Da kan et lunt varmeteppe være deilig.

Med ulike varmeinnstillinger får du temperaturen som passer deg best, og du kan sove varmt og behagelig gjennom hele natta.

VARMETEPPE: Still inn på den varmen som passer deg best, og du får garantert en god natts søvn.
VARMETEPPE: Still inn på den varmen som passer deg best, og du får garantert en god natts søvn. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer