Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

ÅRETS JULEGAVE?: En vektdyne kan faktisk hjelpe med å sove bedre - en perfekt julegave til den som har alt. Foto: CURA
ÅRETS JULEGAVE?: En vektdyne kan faktisk hjelpe med å sove bedre - en perfekt julegave til den som har alt. Foto: CURA Vis mer

Dårlig søvn? Denne mystiske dyna kan løse problemet

Genial julegave til den som har alt.

Flere hundre tusen nordmenn sliter med det samme – at de ikke sovner når de ønsker. Det er nemlig ikke en selvfølge at man våkner uthvilt. Bekymring og stress, mange ting som må gjøres og deadlines som må holdes, er viktige faktorer for nedsatt søvnkvalitet. Grunnene er mange til at flere synes det er vanskelig å slå seg til ro ved sengetid.

Mangel på ro fører ofte til ufrivillig oppvåkning om natta, noe som igjen fører til nedsatt kvalitet både på søvn og levekår. Men nå kan disse problemene snart høre fortida til, takket være over ti års erfaring og bruk av såkalte vektdyner i helsevesenet. Men hva er egentlig en vektdyne?

Kjenner du noen som sliter med dårlig søvn? Da kan dette være årets julegave! Vi forklarer hvordan den mystiske dyna fungerer, i tillegg til å gi noen gode tips til hvordan bedre søvnen.

Som en varm og god klem

Vektdyna CURA Pearl er fylt av silisiumperler isolert i rutene i dyna. Det tunge fyllet får dyna til å forme seg rundt kroppen når du beveger deg, og gir en gjennomgående følelse av komfortabel omfavnelse – som en god og varm klem.

FYLT AV PERLER: Dyna er fylt av silisiumperler som gir en følelse av en komfortabel omfavnelse.
FYLT AV PERLER: Dyna er fylt av silisiumperler som gir en følelse av en komfortabel omfavnelse. Vis mer

Dyna passer for alle, ikke bare for dem som lider av dårlig søvn av medisinske grunner. Vekten, trykket og den omfavnende effekten gir kroppen mange positive følelser som bidrar til bedre søvnkvalitet.

Øker tid i dyp søvn

Det er tiden du er i dyp søvn som bestemmer søvnkvaliteten, ikke antall timer du faktisk sover. Det er gode nyheter for alle som ikke har muligheten til å øke søvntida. Vektdyna gjør nemlig at du tilbringer betraktelig mer tid i dyp søvn. Lengre tid i dyp søvn har positiv effekt på blant annet immunsystemet.

DYP SØVN: Du får en mer effektiv dyp søvn, som igjen betyr at du våkner godt og føler deg bedre.
DYP SØVN: Du får en mer effektiv dyp søvn, som igjen betyr at du våkner godt og føler deg bedre. Vis mer

Studier viser at de beroligende hormonene oksytocin og serotonin øker fra såkalt deep pressure touch stimulation (DPTS). Dette medfører en reduksjon av stresshormonet kortisol, samtidig som det øker nivået av søvnhormonet melatonin. Takket være vekten av CURA-dyna og dens omfavnende og fleksible konstruksjon, vil man naturlig oppnå den positive effekten av DPTS. Dette fører til at du får en mer effektiv dyp søvn, som igjen betyr at du våkner godt og føler deg bedre.

Velg riktig dyne

Vektdyna finnes i flere forskjellige vektklasser. Det anbefales å velge en dyne som veier omtrent ti prosent av kroppens vekt. En person som veier 80 kilo bør altså velge en dyne som veier åtte kilo. Dette er imidlertid bare en anbefaling – noen mennesker kan foretrekke lettere eller tyngre dyner.

Dyna kan brukes som vanlig med en gang, men husk at det kan ta tid for kroppen å bli vant til noe nytt. I begynnelsen kan det virke litt uvant å sove med en vekt over seg. Det anbefales at man prøver i en periode på ei uke til en måned. Bruk dyna i korte perioder i begynnelsen og øk gradvis etter hvert.

Her kan du lese mer om forskning gjort knyttet til tyngdedyna CURA.

Vekker deg ved riktig tidspunkt

Én ting er å få god nok søvn. En annen ting er å våkne uthvilt til riktig tid. En søvnsensor kan derfor være til god hjelp. Med en diskret sensor som plasseres i senga, lager den søvnanalyser og gir deg individuelle tips for bedre søvn.

ANALYSERER: Med denne sovesensoren kan du følge din egen søvndagbok.
ANALYSERER: Med denne sovesensoren kan du følge din egen søvndagbok. Vis mer
DISKRET: Søvnsensoren plasseres skjult under madrassen.
DISKRET: Søvnsensoren plasseres skjult under madrassen. Vis mer

Søvnsensoren vekker deg også ved riktig tidspunkt i din søvnsyklus, og du våkner opplagt og uthvilt. Med en oversiktlig app på mobilen, kan du følge sovemønsteret i din egen søvndagbok.

Ønsker du å våkne opp til din egen soloppgang, er en oppvåkningslampe en genial dings. Den øker gradvis lys og lyd som gjør at du våkner på en naturlig og behagelig måte.

EGEN SOLOPPGANG: Med Philips Wake-up light våkner du på en naturlig og behagelig måte.
EGEN SOLOPPGANG: Med Philips Wake-up light våkner du på en naturlig og behagelig måte. Vis mer

Andre smarte tips for bedre søvn

Det er ikke bare hjemme man ønsker en god natts søvn. Både på jobbturer og ferier er det godt å føle seg uthvilt. Mange synes det er problematisk å sove borte, og kanskje spesielt på fly, hotell eller generelt i ukjente senger.

Ta derfor forholdsregler om du er i kategorien over. En komfortabel sovemaske er praktisk for å holde dagslys ute. Slike fås også i egne sove-reisesett, som også inkluderer både ørepropper og nakkepute.

Hotellrom kan som kjent ofte være kjølige, spesielt om airconditionen ikke er helt på lag. Da kan et lunt varmeteppe være deilig. Med ulike varmeinnstillinger får du temperaturen som passer deg best, og du kan sove varmt og behagelig gjennom hele natta.

VARMETEPPE: Still inn på den varmen som passer deg best, og du får garantert en god natts søvn.
VARMETEPPE: Still inn på den varmen som passer deg best, og du får garantert en god natts søvn. Vis mer

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media