ANNONSØRINNHOLD

KJÆRLIGHET PÅ PRØVE: Krigen utfordrer kjærligheten i «Allierte».
KJÆRLIGHET PÅ PRØVE: Krigen utfordrer kjærligheten i «Allierte».Vis mer

De fem største kjærlighets­filmene du bare MÅ se

Er det faktisk slik at kjærligheten overvinner alt?

Historier om kjærlighet går aldri av moten. Noen filmer rører oss til tårer, og likevel ser vi dem igjen og igjen.

Finn fram lommetørklene og en pute å klemme på! Her er fem must-see dramatiske historier om kjærlighet.

1. Allierte (2016)

Året er 1942, og den kanadiske etterretningsoffiseren Max Vatan (Brad Pitt) blir sendt til Marokko for å ta livet av en tysk offiser. Der møter han den franske motstandskjemperen Marianne Beausejour (Marion Cotillard), og i løpet av oppdraget oppstår det søt musikk mellom de to.

DRAMATISK: Hvem kan du stole på i krig og kjærlighet?Vis mer Vis mer Vis mer

Senere blir forholdet deres satt på prøve når det viser seg at Marianne kanskje ikke er den hun utgir seg for å være ...

«Allierte» spiller på den skjøre balansen mellom kjærlighet og tillit, og gir et innblikk i hvordan livet blant spioner utspilte seg under krigen. Filmen har premiere 25. november. Les mer her.

2. The Notebook (2004)

«The Notebook» er historien om kjærlighet mellom klasseskiller på 1940-tallet. Dette er også filmen der Ryan Gosling for alvor fikk hjertene til å banke ...

Noah Calhoun (Ryan Gosling) forelsker seg i Allie Hamilton (Rachel McAdams), og de to innleder et forhold over sommeren. Men Noah er bare en gårdsgutt, mens Allie kommer fra en svært velstående familie. Allies foreldre er lite begeistret for romansen, og forbyr henne å treffe Noah.

KLASSESKILLE: Gårdsgutten Noah forelsker seg i velstående Allie.
KLASSESKILLE: Gårdsgutten Noah forelsker seg i velstående Allie. Vis mer

Flere år senere har Allie forlovet seg med advokaten Lon Hammond (James Marsden), mens Noah har vært borte og kjempet i andre verdenskrig. Allie og Noah har ikke truffet hverandre siden sommeren de tilbragte sammen.

Når Allie omsider møter Noah igjen, må hun velge om hun vil være med sin gamle flamme, eller sin nye forlovede.

Filmen er basert på romanen ved samme navn av Nicholas Sparks, og er en selvskreven fulltreffer for alle fans av store kjærlighetshistorier.

3. The English Patient (1996)

«The English Patient» er en dramatisk kjærlighetsklassiker med røtter i andre verdenskrig. I filmen møter vi den fransk-kanadiske sykepleieren Hana (Juliette Binoche), som tar seg av en forbrent mann som snakker engelsk, men tilsynelatende ikke kan huske sitt eget navn. Etter å ha blitt forhørt av en kanadisk etterretningsoffiser, viser det seg at mannen egentlig er den ungarske kartografen Ladislaus Almásy (Ralph Fiennes).

HETT: Kjærligheten blir satt på prøve under krigen.
HETT: Kjærligheten blir satt på prøve under krigen. Vis mer

Ladislaus har vært ute på oppdrag for å kartlegge Sahara-ørkenen sammen med noen andre engelske kartografer. I løpet av oppdraget har han innledet et forhold til britiske Katharine Clifton (Kristin Scott Thomas), men etter at hun har blitt kritisk skadd har han forlatt henne i en hule og dratt videre for å finne hjelp.

Så spørs det om hjelpen kommer fram i tide ...

4. Dirty Dancing (1987)

«Dirty Dancing» er filmen som tok slutten av 80-tallet med storm og holdt dansefeberen gående til langt utpå 90-tallet. Hvem har vel ikke hørt den legendariske replikken «Nobody puts Baby in a corner»?

DANSEGLEDE: Filmen som spredde dansefeberen på 80- og 90-tallet.
DANSEGLEDE: Filmen som spredde dansefeberen på 80- og 90-tallet. Vis mer

Filmen handler om 17 år gamle Frances «Baby» Houseman (Jennifer Grey), som forelsker seg i danseinstruktøren Johnny Castle (Patrick Swayze). Babys far synes ikke noe om Johnny, men Baby sniker seg ut for å treffe ham likevel.

Med herlig dansing og et fantastisk soundtrack er «Dirty Dancing» filmen du kan se om igjen og om igjen og aldri bli lei. Rett og slett en klassiker!

5. Casablanca (1942)

Et annet must for alle håpløse romantikere er «Casablanca» fra 1942. Under den andre verdenskrig møter vi Rick Blaine (Humphrey Bogart), som eier en nattklubb i byen Casablanca. Han oppdager at hans gamle flamme, Ilsa Lund (Ingrid Bergman), er i byen sammen med sin ektemann, Victor Laszlo (Paul Henreid). Victor, som er en kjent anti-nazist, har tyskerne etter seg, og Ilsa vet at Rick kan hjelpe dem med å komme seg ut av landet.

KLASSISK: «Casablanca» holder seg like bra i dag som for 74 år siden.
KLASSISK: «Casablanca» holder seg like bra i dag som for 74 år siden. Vis mer

Men kommer Rick til å hjelpe dem? Og kommer Ilsa til å forlate Rick enda en gang?

Selv om filmen er fra 1942, holder den lett koken den dag i dag også.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.