ANNONSØRINNHOLD

MENNESKETS BESTE VENN: 15 måneder gamle Molly behandles som en dronning av både matmor Jannikke og datteren Hanna. Men noen ganger kan velviljen føre vondt med seg ... 
MENNESKETS BESTE VENN: 15 måneder gamle Molly behandles som en dronning av både matmor Jannikke og datteren Hanna. Men noen ganger kan velviljen føre vondt med seg ... Vis mer

De lot Molly kose seg med pinnekjøtt. Det gjorde hunden syk.

- Familien spiste deilig mat sammen og ville bare dele med hunden vår, forteller Jannikke og datteren Hanna. 

Det er onsdag ettermiddag, og familien er samlet rundt bordet før datteren Hanna (11) skal på fotballtrening.

Mor Jannikke Holtlund (39) har invitert foreldrene sine over, og serverer pinnekjøtt. Alle koser seg med maten, og etter det hyggelige måltidet lar de også hunden Molly få smake. Det skal de komme til å angre på ...

- Vi tok en liten bit til side, og Molly slukte det. Vi ville jo bare dele litt av denne deilige maten med henne. Og det var tydelig at hun satte pris på det - mens hun spiste det, forteller matmor Jannikke.

RETT KOST: Vanligvis får Molly, som er en blanding av malteser og dvergpuddel, og veier 4 kg, spesialtilpasset hundefôr. 
RETT KOST: Vanligvis får Molly, som er en blanding av malteser og dvergpuddel, og veier 4 kg, spesialtilpasset hundefôr.  Vis mer

Ble oppringt på jobb

Molly er en 15 måneder gammel Maltipoo, en blanding av malteser og dvergpuddel, som veier 4 kg.

Alt ser ut til å gå helt fint den ettermiddagen og kvelden. Når hunden må opp og gjøre fra seg to ganger i løpet av natten, aner Jannikke at ikke alt er helt som det skal i den lille magen, men hun drar på jobb dagen etter uten å tenke mer på det.

- Så får jeg en telefon ...

- Det er datteren min Hanna. Hun har nettopp kommet hjem fra skolen til synet av Molly, som har tømt seg utover hele teppet vårt, stakkars. «Mamma, du må komme hjem og vaske.»

- Da var det bare å reise hjem og vaske, da!

Må operere etter feil-mating

Molly tålte ikke fettet i maten - og ble dårlig. Hun kom seg til hektene igjen, og har kommet fra den uheldige mat-episoden uten varige mén. Så heldige er ikke alle kjæledyr som får menneskemat. Det vet dyrlege Dag Wilhelmsen mye om. Han har jobbet som veterinær siden 1991 og er fagsjef i Royal Canin.

- Episoder som dette kjenner jeg dessverre altfor godt til. Og de kunne så lett ha vært unngått!

FAGSJEF: Veterinær Dag Wilhelmsen er en av Norges fremste eksperter på hunde- og katteernæring. Her med hunden Ghera.
FAGSJEF: Veterinær Dag Wilhelmsen er en av Norges fremste eksperter på hunde- og katteernæring. Her med hunden Ghera. Vis mer

Når hundeeiere - kun ut av ren og skjær godhet - vil gi sin firbeinte venn en godbit fra middagsbordet, tenker de ikke på at det kan være skadelig for hunden.

- Husk at hunden din ikke er et menneske, og den har andre næringsbehov enn du har. Særlig nå som julen nærmer seg, er det mange som gir hunden et stort kraft-bein. Da er det ikke uvanlig at den gnager av brusken i lårbeinet, hunden koser seg skikkelig og svelger dette. Jeg har selv vært med på å operere ut slike klumper, som legger seg som en stein i tarmen.

- De er så harde at jeg får ikke destruert dem. Det er trist, for alle vil bare det beste for dyrene sine.

Spesialtilpasset mat

Som hundeeier er det selvsagt viktig å huske på at menneskemat ikke er hundemat.

Men mange glemmer også å tenke på at det er stor forskjell på hundene. De ulike rasene er langt fra hverandre i størrelse, pelstype, kroppsbygning og atferd, og har dermed helt forskjellige næringsbehov. Hvor gammel hunden er, spiller også inn. Royal Canin har i samarbeid med den ledende forskningsinstitusjonen The WALTHAM Centre for Pet Nutrition utviklet unikt dyrefôr tilpasset dyrets alder og rase.

Fra nå av får i alle fall ikke Molly mer pinnekjøtt eller andre middagsrester. Der er matmor Jannikke Holtlund klar og tydelig:

- Den vaskesjauen jeg hadde med teppet mitt der, ønsker jeg ikke igjen! Stakkars lille Molly'en min ...

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.