Den skandinaviske krimlitteraturen står som en perle i vår lange tradisjon med å lese og nyte underholdningslitteratur; den skiller seg ut, den skinner litt sterkere. Ute i verden stiller den seg i en særklasse, og posisjonerer seg på bestselgerlister og prisutdelinger.
I Norge har vi lenge hatt som tradisjon at i påsken, da leser vi krim. Ja, gjerne ellers i året også, men spesielt i påsken. Fenomenet så dagens lys allerede i 1923, da Bergenstoget plyndret inat! preget forsiden av Aftenposten. Kriminalromanen, av barndomsvennene Nordahl Grieg og Nils Lie, ble utgitt under pseudonymet Jonathan Jerv, og ifølge mytene er det med denne tittelen at det norske begrepet «påskekrim» fikk sin opprinnelse. Ikonisk nok var det Gyldendals norske forlegger, Nordahls bror Harald Grieg, som var den ansvarlige utgiveren.
Gyldendal forlag har en lang og solid tradisjon med å utgi kvalitetskrim, både fra norske og utenlandske forfattere, men 2020 er et helt spesielt år når det gjelder de utenlandske krimforfatterne.
Nærmere bestemt de svenske.
Du kjenner kanskje allerede navnene: Camilla Grebe, Kristina Ohlsson, Stina Jackson og Camilla Läckberg. De er blant Sveriges fremste krimforfattere, og topper bestselgerlister og vinner priser i et fryktelig tempo. De er blant de aller, aller beste – og de er alle aktuelle med nye bøker dette året.
Bli bedre kjent med de svenske krimdronningene og deres kommende titler!
Bestselgeren
Camilla Läckberg er en av Sveriges mest leste forfattere. Hennes ti bøker i Fjällbacka-serien er solgt i over 26 millioner eksemplarer i 60 land. Hun er også en suksessrik forretningskvinne og en av grunnleggerne i Invest In Her, et investeringsselskap som arbeider for kvinnelig entreprenørskap og økt likestilling. Bøkene hennes har solgt over 1,3 millioner eksemplarer i Norge, og hun har en trofast fanskare blant sine norske lesere.
Med Gullburet (Faye 1) tar hun et nytt skritt i forfatterskapet og har skapt en roman med en uforglemmelig hovedperson og et tydelig feministisk budskap. Det kokte i sosiale medier da Läckberg offentliggjorde at hun skulle gi ut en ny bok, som ikke var en del av Fjällbacka-serien.
– Aldri har jeg utfordret meg så mye som forfatter, og Faye og Gullburet ligner ikke på noe jeg har skrevet før. Denne boken er ikke en del av Fjällbacka-serien, og Faye er – tro meg – på ingen måte noen Erica Falck, sier forfatteren.

Begeistringen var så stor at Gullburet gikk til topps på listen over svenske bokhandleres forhåndsbestilte bøker. Boken utkom på norsk tidlig 2019.
– Faye er en kvinne jeg beundrer og elsker, men hun er også komplisert. Hun har et mørke i seg som kvinner ikke alltid får lov til å vise – jeg ser deler av alle kvinner jeg har kjent i henne, skrev Läckberg på Instagram da den første boken om Faye ble lansert.
Ny runde med hevn
Camilla Läckberg er nå klar med Fayes fortsettelse. Etter dramatiske hendelser og skilsmisse fra sin mann har Faye etablert seg på nytt i et annet land. Eksmannen Jack sitter fengslet i Sverige og firmaet hennes Revenge høster stor suksess.
Men når Revenge skal lanseres i USA, dukker det plutselig opp en alvorlig trussel mot selskapet og hun tvinges til å returnere til Stockholm. Ved hjelp av en gruppe betrodde kvinner kjemper hun for det som er sitt, og for å redde seg selv og dem hun elsker.
Vinger av sølv kan nok best beskrives som en psykologisk spenningsroman, om svik, hevn og sterke kvinner.
Vinger av sølv lanseres til høsten, og er forventet utgitt i september.
Terroreksperten som ble forfatter
Kristina Ohlsson er utdannet statsviter og har bakgrunn som analytiker i Säpo. I tillegg til dette har hun arbeidet med terrortrusler i Europa for OSSE (Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa). Med andre ord: Ohlsson har mer kjennskap til verdenspolitikken enn de fleste av oss.
– På OSSE i Wien var jeg counter terrorism officer (en slags terroristekspert) og jobbet med policy-spørsmål vedrørende internasjonal terrorisme, forteller Ohlsson.
Og det er dette, og mye mer, som gjør Ohlsson til en suveren krimforfatter. Men hun elsker å skrive.
– Jeg var tvunget til å ta et valg. Når jeg følte meg trygg på at skrivingen kunne forsørge meg i mange år fremover, ble det naturlig at jeg sa opp jobben.
Ohlsson debuterte i 2009 med Askepott og har skrevet 17 bøker i ulike sjangre. Hun er på rask tid blitt en av de mest suksessrike krimforfatterne i Sverige, og bøkene hennes er oversatt til 25 språk. Siden 2012 har hun vært forfatter på heltid. De fleste kjenner henne for bøkene om Alex Recht og Fredrika Bergman, som også er filmatisert.
Denne våren er hun aktuell med en tredje bok i den nye serien om Martin Benner, nemlig Henrys hemmelighet. Serien om advokat Martin Benner starter med Lotus blues og deretter Mios blues. Dette er en serie preget av tradisjonen fra amerikanerne Raymond Chandler og Dashiell Hammett – med en touch av nordic noir. Den flotte og vellykkede advokaten har en tendens til å bli involvert i farlige saker som berører både ham og familiens hans. Kristina Ohlsson har sagt at det er befriende å skrive om en mannlig hovedperson, da kan hun slippe seg mer løs og slippe å bli sammenlignet med karakteren selv.

I Henrys Hemmelighet, som nå er ute på norsk, får Martin Brenner et tilbud han ikke kan si nei til; å overta sin nylige avdøde venn henry Schillers andel i en antikvitetsbutikk i New York. Men lykken blir kortvarig. Samtidig som Martin blir oppsøkt av en mann som hevder at Henry ble drept, skjønner han at han blir overvåket. Noen lusker rundt huset hans om natten og etterlater fotspor i snøen.
Martin tvinges inn i en heseblesende jakt på sannheten om Henry. For hvem var han egentlig? Og hva hendte den dagen han døde?
Henrys hemmelighet er til salgs nå.
Sveriges nye krimkomet
- Kåret til årets best krim 2018 av Svenska Deckarakademin.
- En svensk krimsensasjon
- Vinner av Glassnøkkelen 2019
- Årets bok 2019 i Sverige
Stina Jackson, født 1983, er oppvokst i Skellefteå og bor nå i Denver, USA. Sølvveien er hennes debutroman, den tok Skandinavia med storm i fjor og sanket inn høythengende priser og solide anmeldelser. Elin Brend Bjørhei i VG utropte henne til en «Ny svensk krimkomet», og Tarald Aano i Stavanger Aftenblad skrev i anmeldelsen «Stort bedre blir det ikke». Boken er under utgivelse i 27 land og solgt over 300 000 eksemplarer i Sverige. Et svimlende tall for en debut!
– Det begynner alltid med at jeg vil utforske en viss hendelse, følelse eller tilstand, det er nysgjerrighet som skaper de første gnistene som får meg til å begynne å skrive. Oftest har jeg en ganske god idé om hvor fortellingen kommer til å føre meg og hvordan det hele skal slutte, forteller Jackson.
Sølvveien er en gripende psykologisk spenningsroman. Den handler om Lelle, som i tre år har tilbrakt de de lyse sommernettene med å kjøre bil. Han kjører ut på riksvei 95 som strekker seg gjennom landet og munner ut ved den norske grensen. Veien kalles Sølvveien. For tre år siden forsvant hans syttenårige datter sporløst, og hennes forsvinning gnager i stykker Lelle innenifra.

Meja og hennes mor flytter til den vesle bygda der Lelle bor. Meja er like gammel som Lelles datter var da hun forsvant. Idet høsten mørkner, knyttes Lelles og Mejas skjebne sammen, og da ytterligere en ung jente forsvinner, blir livet deres bundet sammen for alltid.
Med den lille bygda som bakgrunn, der alle kjenner alle, utvikler det seg et drama som handler om aldri å gi opp, om å orke å være sterk når det er som mørkest. Selv har Jackson latt seg inspirere av andre forfattere som også skriver om mindre tettsteder: Kerstin Ekman, Daniel Woodrell og Cormac McCarthy.
Med den lille bygda som bakgrunn, der alle kjenner alle, utvikler det seg et drama som handler om aldri å gi opp, om å orke å være sterk når det er som mørkest. Selv har Jackson latt seg inspirere av andre forfattere som også skriver om mindre tettsteder: Kerstin Ekman, Daniel Woodrell og Cormac McCarthy.
Jackson begynte på et nytt manus allerede under sluttredigeringen av Sølvveien, og sommeren 2020 kommer neste bok fra Sveriges nye krimkomet. Ødemark er en atmosfærisk spenningsroman om menneskers tilhørighet til hverandre og stedet der de er vokst opp, hvor sterke båndene kan være, og hvor vanskelig det kan være å bryte opp. Og for forfatteren er det viktig med tilhørighet.
– Jeg har bodd i USA i 14 år, så det har vært veldig viktig for meg å skrive meg hjem til de små byene jeg kommer fra. Sølvveien og Ødemark har vært min måte å reise tilbake på, og komme hjem.
Ødemark har lansering i midten av juni.
Prisdronningen
Camilla Grebe er en av de mest prisbelønte og kritikerroste krimforfatterne i Sverige i dag. Svenska Deckarakademin kåret nylig Skyggejegeren til Årets beste svenske krim 2019. Med høythengende priser i bagasjen og en kommende Hollywood-filmatisering av hennes debut i vente, er det ingen tvil: Camilla Grebe har inntatt krimtronen.
Grebe har lang fartstid som forfatter, og debuterte sammen med søsteren Åsa Träff da de sammen utga bøkene om psykologen Siri Bergman: En slags fred, Bitrere enn døden og Før du døde. I tillegg til dette har hun skrevet en thrillerserie, Moskva Noir-trilogien, sammen med Paul Leander Engström. Hun var med og grunnla det svenske lydbokforlaget Storyside, der hun har jobbet som markedssjef og administrerende direktør. Ved siden av forfattervirksomheten driver hun et konsulentfirma.
I 2015 debuterte hun på egen hånd med den psykologiske spenningsromanen Når isen brister. Boken er hittil oversatt til 22 språk, og filmrettighetene er solgt til det amerikanske selskapet New Line. Produsenten er Andrew Lazar, som blant annet står bak den Oscar-nominerte filmen American Sniper. Da den engelske utgaven av boken ble lansert i 2016, The Ice Beneath Her, ble Camilla Grebe utvalgt til en av Amazon UKs «rising stars».
Deretter kom Husdyret, som ble kåret til Årets beste krim i 2017 av Svenska Deckarakademin og tildelt Glassnøkkelen i 2018 for beste nordiske krim. I 2019 kom Dvalen (2019) som fikk terningkast seks av Ole Jacob Hoel i Adresseavisen, hvor han også skrev «Dette er en steike god historie».

Da Grebe nok en gang mottok Svenska Deckarakademins pris for årets beste krim for Skyggejegeren rett før jul, var faktum etablert: Camilla Grebe er en av de mest solide krimforfatterne Skandinavia har å by på.
Med et kvinnehistorisk perspektiv
Skyggejegeren solgte 70 000 eksemplarer i Sverige de to første månedene etter utgivelse, og gikk rett inn på den norske bestselgerlisten da den ble lansert.
Boken tar utgangspunkt i to mord begått i fortiden: I 1944 blir en kvinne funnet fastspikret til gulvet i leiligheten sin i Stockholm. 30 år senere blir ytterligere en kvinne funnet på samme måte. Jakten på morderen får skjebnesvangre konsekvenser for de tre politietterforskerne som arbeider med sakene: Britt-Marie på 1970-tallet, Hanne på 1980-tallet og Malin som er politietterforsker i dag.
Skyggejegeren er en original og dyktig iscenesatt kriminalroman om den ukuelige driften mot å forstå seg selv. Samtidig er den også et stykke samtidshistorie som strekker seg fra andre verdenskrig og frem til i dag. Grebe liker å bruke bøkene sine til mer enn bare å skrive spennende kriminalhistorier. Hun vil ikke kalle det samfunnskritikk, men snarere en samfunnskommentar.
Og dette er den tydelige røde tråden i hennes forfatterskap: Hvis hun klarer å vekke ettertanke hos leserne, så er det en ekstra bonus.
Skyggejegeren er til salgs nå.