Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

KAFFEN ER KLAR: Veien fra kaffebønner til perfekt traktet filterkaffe er ikke så vanskelig, bare du kjenner til hemmelighetene. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK
KAFFEN ER KLAR: Veien fra kaffebønner til perfekt traktet filterkaffe er ikke så vanskelig, bare du kjenner til hemmelighetene. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK Vis mer

De største tabbene gjøres før du trykker på knappen

Det er lett å lage god kaffe, bare du kjenner noen enkle triks.


Traktekaffe er den desidert sunneste kaffen, men kaffetørst handler om så mye mer enn helse. Kaffekoppen du unner deg skal ikke bare gjøre godt.

Kaffen skal smake og lukte best mulig, både for deg og gjestene.

Du tror kanskje det er vanskelig å få til, men du kommer langt på vei dersom du følger noen enkle råd.

Dropp brunt papir

Mange tror kaffefilter er kaffefilter, at du kan raske med deg hva som helst fra butikkhyllen. Sannheten er at riktig filter til trakteren er helt avgjørende for smaksopplevelsen.

La kaffefilteret bli din beste venn

HVITT, IKKE BRUNT: Den gode smaken uteblir dersom du trakter kaffen med feil filter.
HVITT, IKKE BRUNT: Den gode smaken uteblir dersom du trakter kaffen med feil filter. Vis mer

Først og fremst må du for all del ikke bruke brune kaffefilter. De gir kaffen en smak du ikke ønsker. Noen vil oppleve kaffe traktet med brunt filter som bitter, andre kjenner et lett jordpreg.

Filteret skal være hvitt, uten at det trenger å være skadelig for miljøet. Tidligere ble filter bleket gjennom kjemiske prosesser. Nå skjer det i stedet gjennom en ufarlig, miljøvennlig oksygenbleking.

Skyll filteret

En siste ting, men ikke mindre viktig detalj, om selve filteret: Skyll det med varmt vann før bruk. Ellers kan det grove papiret avgi lo - som igjen gir bismak til kaffen.

Neste steg er de oppmalte kaffebønnene, og det er en opplagt og veldig god grunn til at den eneste rette kaffen til en trakter heter nettopp filterkaffe.

Kaffen blir nemlig malt etter hvor lenge kaffen er i kontakt med vannet.

STRØKNE SKJEER: Malingsgraden bestemmes etter hvor lenge kaffen skal trekke, og det er smart å bruke riktig kaffemål.
STRØKNE SKJEER: Malingsgraden bestemmes etter hvor lenge kaffen skal trekke, og det er smart å bruke riktig kaffemål. Vis mer

Kokmalt kaffe er grovere, og får trekke lengre i en kaffekjele for å hente ut aromastoffene. Filterkaffe er malt finere, fordi vannet har kortere kontakttid. Bruker du kokekaffe i filteret blir smaken tammere. Det ønsker ingen.

Feil malingsgrad dreper smaken

Dermed er det bare å trykke på knappen på trakteren?

60 gram per liter

Jo, men husk Kaffes.no's råd om 6-7 strøkne skjeer (bruk kaffemål) til hver liter vann. Eller helt presist 60 gram per liter – og rent, friskt vann fra springen.

Perfekt smak med riktig dosering

Dessuten er det best å rense trakteren annenhver uke, dersom maskinen er i daglig bruk. Ren maskin gir ren smak, og du ønsker ikke smak av kalkavleiringer.

LUFTTETT: Dersom du kverner selv bør du helle kaffen over i en lufttett kaffeboks etterpå.      
LUFTTETT: Dersom du kverner selv bør du helle kaffen over i en lufttett kaffeboks etterpå.       Vis mer

Og på samme måte er det selvsagt svært viktig at selve kolben er rengjort.

De strøkne skjeene skal være kaffe oppbevart lufttett. Kaffebønner inneholder nemlig fett som harskner i møte med luft, og kvernet kaffe har stor kontaktflate og oksiderer svært raskt.

Slik bør du oppbevare kaffen

Stor kopp = sødme

Da er snart kaffen klar og kan drikkes. I den sammenheng er siste tips en stor kopp å drikke av.

Ikke fordi det er best å drikke kaffe av en slik, det kan være det. Men fordi du med en større kopp gjør både munnen og tungen større.

Slik kommer kaffen til på større deler av tungen, og mer sødme hentes ut.

Koppen framhever smaken

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media