Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

GRILL I SOMMER: Fyr opp grillen og inviter til fest. Vi gir deg tipsene som gjør deg til grillmester!
GRILL I SOMMER: Fyr opp grillen og inviter til fest. Vi gir deg tipsene som gjør deg til grillmester! Vis mer

Den store grillguiden

Hva slags grill bør du velge? Og hvordan får du best resultat? Her er svarene.

Bør du velge gass, kull eller kanskje elektrisk grill? Hva slags type grill du velger kommer an på flere faktorer – hvor mye plass du har, hvor mange du skal grille til, og hvor mye tid du ønsker å bruke på å få maten klar. Her får du en oversikt over de tre forskjellige typene, og fordeler og ulemper ved dem.

HUSK: Følg alltid brannvesenets anvisning – det er ikke alle steder det er lov å grille.

Kullgrill – det tradisjonelle valget

Kullgrillen er den mest tradisjonelle grillen. Den varmes (åpenbart nok) opp ved hjelp av grillkull eller briketter, og dette gir ifølge mange den helt spesielle grillsmaken – men om det faktisk er noen reell smaksforskjell fra andre grilltyper strides de lærde om.

KULLGRILL I TRE PRISKLASSER: Kulegrill, grilltønne med lokk, og Landmann-grillvogn.
KULLGRILL I TRE PRISKLASSER: Kulegrill, grilltønne med lokk, og Landmann-grillvogn. Vis mer

Kullgriller er ofte mindre i størrelse og rimeligere i pris enn gassgriller, men bruker til gjengjeld mye lengre tid på å bli varme og klare til å brukes. En kullgrill passer dermed for den som har sansen for det tradisjonelle, og som liker å bruke god tid på maten.

Kullgrillene foretrekkes av mange grillentusiaster både fordi man mener smaken blir bedre, men også fordi de generelt blir varmere enn de rimeligere gassgrillene. Alle kullgriller – uansett prisklasse – blir svært varme, mens man med gassgrill ofte må litt opp i pris for å oppnå like høy effekt.

De rimeligste kullgrillene koster ikke mer enn rundt 250 kroner, og fungerer helt fint til standard grilling til mindre selskaper. Det holder lenge til å grille pølser, grillspyd og annet smått.

TRADISJONELL KULEGRILL: Denne klassiske kulegrillen finnes i mange norske hjem.
TRADISJONELL KULEGRILL: Denne klassiske kulegrillen finnes i mange norske hjem. Vis mer

Går man litt opp i pris, får man mer robuste grilltønner med større grillflate. Større grillflater betyr ikke bare at man har plass til å grille mer samtidig – det har også noe å si for hvor godt du får utnyttet forskjellige varmesoner. Og det har faktisk mye å si for hvor godt resultatet blir!

Med en stor nok grillflate kan du legge grillkullet eller brikettene på halve flaten og fyre opp. Da oppnår du en varm sone og en kald sone, slik at du kan grille direkte og indirekte. I den varme sonen (direkte grilling) grilles maten rett over varmekilden, altså rett over kullet. Dette passer godt for pølser, fisk, grønnsaker og mindre stykker kjøtt.

GRILL RIKTIG: Grønnsaker og annet smått kan fint grilles rett over varmekilden.
GRILL RIKTIG: Grønnsaker og annet smått kan fint grilles rett over varmekilden. Vis mer

I den kalde sonen, derimot, ligger maten ikke rett over varmekilden, men snarere ved siden av den (indirekte grilling). Dette passer best for store stykker kjøtt og fisk. Merk: Selv om det kalles den «kalde» sonen betyr ikke det at det ikke er varmt der – det er bare ikke like varmt som det er i den varme sonen.

Ofte kan de store kjøttstykkene «svis» raskt i den varme sonen, før de flyttes over i den kalde sonen der de får grille seg ferdig. Dermed oppnår man den typiske grillsmaken, uten at kjøttet blir overstekt. Man unngår også at fett drypper ned på varmekilden, som kan føre til flammer og røyk.

PERFEKT RESULTAT: Ved å utnytte både den kalde og den varme sonen får du best resultat på grillen.
PERFEKT RESULTAT: Ved å utnytte både den kalde og den varme sonen får du best resultat på grillen. Vis mer

Kyllingbryst bør få ligge en stund i den kalde sonen først, før de «svis» i den varme sonen. Da unngår man at kjøttet fester seg til rista.

STOR GRILL OG LITEN GRILL: Grillvogna har en liten grill på siden, som kan brukes til så mangt.
STOR GRILL OG LITEN GRILL: Grillvogna har en liten grill på siden, som kan brukes til så mangt. Vis mer

Du kan også ta familie og venner med på en sørstatsinspirert grillreise med en Landmann Tennessee BBQ smoker. Denne grillvogna har en svært romslig grillflate, så her er det god plass til både direkte og indirekte grilling. Det som gjør denne grillen spesiell er at den har en liten grill på siden (i tillegg til den store grillen), som kan brukes for å lage en autentisk, amerikansk barbecue. Da legges grillkullet i den lille grillen, og når kullet er varmt legges smakssatt røykflis inn oppå kullet. Røykflisen må bløtlegges i cirka en halv time i forveien. Legg kjøttet som skal røykes inn på rista i den store grillen, gjerne med en aluminiumsform med vann i under (for ekstra damp), og la magien skje. Sjekk kjernetemperaturen med et grilltermometer slik at du vet når maten er klar.

Skal du grille mye over direkte varme, kan den lille grillen også brukes som en indirekte sone for de største kjøttstykkene.

LUKSUS: Landmann Kamadogrill er en keramisk ovn som har eksepsjonelt god varmeisolering.
LUKSUS: Landmann Kamadogrill er en keramisk ovn som har eksepsjonelt god varmeisolering. Vis mer

For grillentusiasten som ønsker å gå for det ypperste av det ypperste, er Landmann Kamadogrill selveste luksusgrillen. Denne er laget i keramikk, som har eksepsjonelt god varmeisolering. Dette gjør at den krever mindre luft og kull, og den holder på varmen lenge. Det betyr at den fungerer utmerket til slow cooking, som for eksempel pulled pork, eller røyking av mat ved hjelp av røykflis.

Grillen har også doble rister, slik at man kan lage mat på to nivåer samtidig. Disse kan også foldes til side dersom man må fylle på med mer kull underveis. Dette er virkelig grillen for den som ønsker å ta grillingen til et helt nytt nivå!

Gassgrill – stadig mer populært

Gassgrillene blir stadig mer populære, og det er det flere grunner til. De er raske å få i gang – bare skru dem på, og du er klar til å begynne å grille. De er også generelt større i størrelsen en klassiske kulegriller, så de passer godt for familier eller litt større selskaper.

I mange borettslag er det bare lov med gassgrill, men hvis du fortsatt er ute etter den spesielle røyksmaken fra kullgrill, går det an å bruke røykflis i en egen røykeboks for å smaksette grillmaten. Bare legg røykspon i boksen, plasser den på grillen og legg på lokket.

Gassgriller er også enklere å rengjøre enn kullgriller, siden du slipper å fjerne kullrester og aske. Det er også enkelt å justere varmen, slik at du kan tilpasse varmestyrken til hva slags mat du skal grille.

KLASS(E) MED GASS: Grillchef by Landmann, Landmann Triton og Landmann Miton.
KLASS(E) MED GASS: Grillchef by Landmann, Landmann Triton og Landmann Miton. Vis mer

Gassgrill er dermed et godt valg for den som ønsker å grille ofte, siden de er raske å få i gang og er enkle å rengjøre. De ryker og oser også mindre enn kullgrillene.

Har du aldri brukt en gassgrill før? Grillchef by Landmann er en fin grill som passer perfekt for den som vil ta skrittet fra kull til gass. Grillen har tre brennere, slik at man kan lage både kalde og varme soner. Bruker du bare én brenner, for eksempel, får du en varm sone over brenneren og kald sone ved siden av. Dermed oppnår man best mulig resultat ved grilling av større kjøttstykker. Grillen har også avlastningsbord på sidene slik at man kan ha alt av tilbehør og utstyr lett tilgjengelig.

Går man litt opp i pris, får man en robust gassgrill med stor kapasitet som passer for både små og større grillfester. Grillen har en grillrist av støpejern, og tre brennere med trinnløs regulering som gjør det ekstra enkelt å stille inn temperaturen.

GRILLEN OVER ALLE GRILLER: Med denne blir du garantert grillsjef i sommer.
GRILLEN OVER ALLE GRILLER: Med denne blir du garantert grillsjef i sommer. Vis mer

Og om man virkelig ønsker å bli konge eller dronning på grillhaugen, er en Landmann Miton-gassgrill tingen. Denne eksklusive grillen har en ekstra stor grillflate, hele fire brennere og en ekstra sidebrenner til kasseroller eller stekepanner. Og med en ekstra stor grillflate får man plass til mye moro, som for eksempel et motordrevet grillspyd der man kan grille hel kylling, lammestek eller hva det måtte være. Grillspydet festes enkelt over kanten på gassgrillen.

Sammenlikn gassgrillene Grillchef by Landmann Landmann Triton Landmann Miton
Pris1998 kr3498 kr5995 kr
Effekt10,5 kW10,5 kW16,9 kW
Antall brennere334
Power Thermal Spreading-varmesystemNeiJaJa
TemperaturmålerJaJaJa
AvlastningshylleJaJaJa
OppbevaringsskapNeiJaJa
FettoppsamlingsskuffJaJaJa

Psst! Visste du at en robot kan rengjøre grillrista din? Sett Grillbot på rista, legg på lokket og voilà – jobben er gjort!

Elektrisk grill – perfekt på balkongen

En elektrisk grill har ikke røykdannelse slik som andre griller, og passer dermed perfekt for eksempelvis leiligheter, dersom man har balkong der det kanskje ikke er lov å grille med kull eller gass. Med en elektrisk grill kan man stille inn varmen selv, så man får likevel den gode grillsmaken.

En elektrisk grill er også det mest miljøvennlige valget. Her er det nemlig ikke noen form for utslipp, slik som det er fra kull- og gassgriller.

MILJØVALG: Severin elgrill og Severin el-kulegrill.
MILJØVALG: Severin elgrill og Severin el-kulegrill. Vis mer

En helt enkel elektrisk grill trenger ikke koste mer enn 600 kroner, og kommer med et praktisk stativ med hylle slik at man får den litt opp i høyden. Legger man på litt i pris, får man en elektrisk kulegrill med stor grillflate som er både flat og riflet slik at man kan variere grillingen. Selve grillen kan løsnes fra stativet og brukes som bordgrill også.

Grill på farten

Det finnes også mindre griller som går an å ta med seg enten på stranda eller på campingtur. Husk bare å sjekke at det er lov å grille før du fyrer opp!

MINIGRILL PÅ FARTEN: Små griller som er enkle å ta med seg.
MINIGRILL PÅ FARTEN: Små griller som er enkle å ta med seg. Vis mer

En kullgrill med lokk er perfekt for å ta med seg, og har en grillflate som er stor nok til flere. Eller hva med en minigassgrill som kan tas med overalt? Gassgrillen er rask å få i gang, og har et kompakt design som gjør at den tar minst mulig plass. En gassbeholder i campingformat tar heller ikke store plassen, så her er det bare å slå seg løs med grillingen!

Ikke bare pølser og koteletter

For mange er grilling synonymt med pølser og koteletter, men det finnes massevis av andre ting man kan slenge på grillen. Kyllingbryst, gjerne i en deilig marinade, er et litt lettere alternativ til biffen, og fiskefileter, som laks og ørret, gjør seg alltid godt i sommervarmen.

NAM: Grillspyd med grønnsaker er fantastisk å grille. Slipp fantasien løs!
NAM: Grillspyd med grønnsaker er fantastisk å grille. Slipp fantasien løs! Vis mer

Grønnsaker på grillen er heller ikke å forakte. Maiskolber er en klassiker, men hva med å grille squash- og aubergine-skiver, sopp og tomater? Grillspyd er også både enkelt å lage og kjempegodt, og kan tilpasses akkurat som man vil. Frukt kan også være kjempegodt på grillen: Ananas, mango, banan og fersken gjør seg godt både på grillspydet og for seg selv.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media