Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

VAKKER NATUR: CNN har kåret den vestsvenske kysten til et av verdens vakreste villmarksområder. Foto: Södra Bohuslän turism
VAKKER NATUR: CNN har kåret den vestsvenske kysten til et av verdens vakreste villmarksområder. Foto: Södra Bohuslän turism Vis mer

Den svenske skjærgården: Ti øyer på ei uke

Finnes det en bedre spontan-ferie enn øyhopping i verdens vakreste skjærgård?

Da CNN skulle kåre verdens ti flotteste villmarksområder, seilte skjærgården utenfor Bohuslän inn på en sjuendeplass. Rett ved norskegrensa ligger 8000 øyer som perler på en snor. Perfekt for øyhopping!

Västsveriges «båtluffa»-plattform finner du alle ferjeruter og massevis av gode tips til både overnatting og aktiviteter på din vei. Her er noe for enhver smak – enten du skal på helgetur eller skal ha full feriepakke.

Les mer om øyhopping i Bohuslän

MAGISKE SOMMERMINNER: Nyt dagene i skjærgården med krabbefiske. Foto: Johannes Berner
MAGISKE SOMMERMINNER: Nyt dagene i skjærgården med krabbefiske. Foto: Johannes Berner Vis mer

En av våre favoritter er denne ruta, som lar deg oppleve ti øyer på ei uke. Vi starter i storbyen Göteborg og ender i det sjarmerende, lille tettstedet Ljungskile.

Norges nærmeste storby er kjent for de fleste. Her finner du supre shoppingmuligheter, koselige kafeer, flotte museer, restauranter i verdensklasse, en nydelig botanisk hage og morsomme familieattraksjoner som Liseberg, så klart. Før dere legger ut på øyhopping, kos dere i noen timer – eller dager – i Göteborg. Ta en matbit fra en av byens mange foodtrucks, dra på shopping i de trendy kvarterene rundt Magasingatan, eller ta en «fika» i den sjarmerende bydelen Haga.

I byen finnes selvsagt hoteller for enhver smak og lommebok, og det er også en egen campingplass midt i sentrum – rett ved Liseberg.

Sjekk ut Göteborgs nye sightseeing-app

FAMILIEEVENTYR: Ut fra Göteborg går første ferje, som tar med hele familien på en fantastisk skjærgårdstur. Ta gjerne med sykler. Foto: Beatrice Törnros
FAMILIEEVENTYR: Ut fra Göteborg går første ferje, som tar med hele familien på en fantastisk skjærgårdstur. Ta gjerne med sykler. Foto: Beatrice Törnros Vis mer

Første runde: Vrångö

Saltholmen, hvor havgapet venter, ligger bare en buss- eller trikketur unna Göteborg sentrum. Herfra tar vi ferja til Vrångö. Den bilfrie øya, som er den sørligste i hele Göteborgs skjærgård, er kjent for vakker natur og fine sandstrender. Den perfekte badeøya!

På Feskeboa på havna får dere fersk, røkt fisk. Dere kan også nyte lunsjen på Skärgårdens Café.

Hete tips for overnatting er Solviken pensjonat, eller de moderne sjøbodsleilighetene på Kajkanten. Her finnes også en badstuflåte dere kan leie i et par timer. Slikt blir det herlige badeopplevelser av – uansett vær!

Les mer om Vrångö

PARADIS: Vrångö er en herlig badeøy. Foto: Johannes Berner
PARADIS: Vrångö er en herlig badeøy. Foto: Johannes Berner Vis mer

Andre runde: Donsö og Styrsö

Donsö och Styrsö er de to største øyene i den sørlige delen av Göteborg-skjærgården, med omtrent 1500 fastboende på hver øy. Båten fra Vrångö til Donsö går fire ganger daglig i høysesongen. Havna er Donsös hjerte, og her finner du Sveriges tredje største rederinæring etter Göteborg och Stockholm. Ta også turen opp på Radarberget, hvor dere har strålende utsikt.

Restaurang Isbolaget ligger lengst ute på piren, har mange herlige retter og flere vegetariske og veganske alternativ. Her finner dere sjarmerende småbutikker, restauranter og kafeer, barnevennlige badeplasser og fine sykkelmuligheter.

Les mer om Donsö

KAILIV: Havna er Donsös hjerte. Foto: Steampipe Production Studio
KAILIV: Havna er Donsös hjerte. Foto: Steampipe Production Studio Vis mer

Fra Donsö kan dere rett og slett spasere – eller sykle – over brua til Styrsö. Her finner dere sjarmerende småbutikker, restauranter og kafeer, barnevennlige badeplasser og massevis av fine sykkelmuligheter. Her finnes ingen biler.

Like ved brygga ligger Pensionat Styrsö Skäret, hvor det er fint både å spise og bo. Her kan dere også låne sykler for å utforske øya. Sjekk ut utsiktspunktet Stora Rös, fiskeplassen Styrsö Tången og badeplassen Utterviken, og Styrsö Bratten. Blir dere sultne på veien, kan dere ta et stopp på Café Öbergska på Bratten.

Les mer om Styrsö

SOMMERNYTELSE: Få ting kan måle seg med et kveldsbad i solnedgangen. Foto: Steampipe Production Studio
SOMMERNYTELSE: Få ting kan måle seg med et kveldsbad i solnedgangen. Foto: Steampipe Production Studio Vis mer

Tredje runde: Marstrand

Tiden er kommet for å ta båten fra Styrsö og tilbake til Saltholmen. Dere reiser videre til Göteborgs Centralstation, og tar toget til Ytterby, og bussen ut til sommerøya Marstrand, som har et eksklusivt preg. Byen her, som da tilhørte Norge, vokste fram på 1200-tallet. Her har du en kai med båter av alle slag, koselige hus, bilfrie gater, topprestauranter og kafeer, et rikt kulturliv og selvfølgelig badeplasser i toppklasse. På toppen av øya troner over 300 år gamle Carlstens fästning.

Les mer om Marstrand

HISTORISK SUS: Ta turen opp til Carlstens fästning på toppen av øya Marstrand. Foto: Roger Borgelid
HISTORISK SUS: Ta turen opp til Carlstens fästning på toppen av øya Marstrand. Foto: Roger Borgelid Vis mer

Fjerde runde: Tjörn og Klädesholmen

Fra Marstrand tar dere båten til Tjörn. Husk at denne må forhåndsbestilles. Tjörn er forbundet med naboøya Klädesholmen med ei bru, så igjen snakker vi om to skikkelige sommerøyer som kan nytes på én tur.

Dere kan leie sykler, eller få dem inkludert hvis dere sjekker inn på det flytende hotellet Salt & Sill på Klädesholmen – hvor mulighetene for bading og krabbefiske bare er noen meter unna senga. I løpet av sykkelturen bør dere legge inn stopp på den særegne skulpturparken Skulptur i Pilane, og på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Og velsmakende opplevelser finner du på Salt & Sill, Hotell Nordevik eller Lottas Bak.

Les mer om Tjörn

Les mer om Klädesholmen

I RUTE: Ferjene tar deg trygt fra sommerøy til sommerøy. Foto: Anders Jonsson
I RUTE: Ferjene tar deg trygt fra sommerøy til sommerøy. Foto: Anders Jonsson Vis mer

Sjette runde: Orust og Käringön

Turen fra Tjörn til Orust må også forhåndsbookes. På øya Orust finner dere smale grender, sjarmerende små hus og sjøboder. Orust, som i dag har en befolkning på nesten 15 000, ble bebodd for hele 11 000 år siden. Kystsamfunnet Mollösund, hvor båten stopper, har rike fiskeritradisjoner, og er i dag et populært besøkssted for alle som vil bort fra hverdagens stress, nyte gode skalldyr og vakker maritim natur. Her kan du senke skuldrene!

SJARMERENDE: Ta en koselig sykkeltur i de smale smugene. Foto: Roger Borgelid
SJARMERENDE: Ta en koselig sykkeltur i de smale smugene. Foto: Roger Borgelid Vis mer

Herfra kan dere seinere ta båten videre til Käringön, hvor avslappende natur og vakker bebyggelse venter. Øya er både sykkel-, bil- og moped-fri, så her har du alle forutsetninger for å finne roen. Tusle mellom den tettbefolkede nordre delen og den tynt befolkede søndre delen. Kveldene nytes best på en av fiskerestaurantene, og nettene tilbringes på en av øyas koselige overnattingssteder.

Husk at Käringön er et populært sted, og at det lønner seg å bestille overnatting god tid i forveien. I og rundt Mollösund finnes det en del muligheter: Du kan for eksempel bo på Marcel og Johans fargerike Bed & Breakfast Lådfabriken. På Nösunds Havshotell kan du bo og spise godt. Flere bomuligheter på Orust finner du her.

Les mer om Orust

Les mer om Käringön

Avslutning: Ljungskile

Ta båten tilbake til Orusts vestside. Så reiser dere med sykkel eller buss til Orusts østside. Derfra går M/S Gustafsberg II daglig fra Slussen i høysesongen. Båten tar dere via den vakre indre skjærgården og til Ljungskile og feriestedet Lyckorna.

Her kan dere beskue gamle hus, titte i koselige butikker og nyte nydelige blåskjell på Musselbaren, før dere tar fatt på hjemturen.

Ønsker dere å bli over natta, bør dere sjekke inn på Villa Sjötorp – en vakker villa fra 1901 som i dag er hotell og restaurant med en unik atmosfære og økologisk profil.

Les mer om Ljungskile

AVSLAPPET STEMNING: På Villa Sjötorp får du økologisk mat i herlige omgivelser. Foto: Roger Borgelid
AVSLAPPET STEMNING: På Villa Sjötorp får du økologisk mat i herlige omgivelser. Foto: Roger Borgelid Vis mer

Andre rundturer:

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.