Annonsørinnhold

NÆRHET TIL NATUREN: Padleferie er en unik måte å utforske verdens vakreste skjærgård på. Foto: Henrik Trygg
NÆRHET TIL NATUREN: Padleferie er en unik måte å utforske verdens vakreste skjærgård på. Foto: Henrik TryggVis mer

Den ultimate ferien for deg som ikke vil ligge på latsiden

Fra Göteborg kan du sykle nesten helt til Danmark på Europas fineste vei. Eller er padling og mountainbike mer din greie?

Er du klar for en ferie med litt mer action enn å bare innta paraplydrinker i solsenga ved bassenget? Her presenterer vi tre helt unike muligheter til å nyte svensk natur – og få brukt kroppen godt, enten det er på to hjul eller i en kajakk.

  1. Mountainbike i Dalarna. 106 mil med cross country-stier.
  2. Kattegattleden. Årets sykkelvei
  3. Padling i Vest-Sverige. Farvann i verdensklasse.
AKTIV FERIE: I Dalarna finner du mountainbike-løyper tilpasset ditt nivå – med fargekoder for hver vanskelighetsgrad. Foto: Grönklittsgruppen
AKTIV FERIE: I Dalarna finner du mountainbike-løyper tilpasset ditt nivå – med fargekoder for hver vanskelighetsgrad. Foto: Grönklittsgruppen Vis mer

Rå sykkelopplevelser

I Dalarna kan du få en helt rå sykkelferie som passer for deg, enten du tar treningen dønn seriøst, eller befinner deg mer på et rolig mosjonistnivå. Velger du å turen til en av Biking Dalarnas sykkeldestinasjoner, kan du være trygg på at du finner bra overnattings- og spisesteder i nærheten og godt oppmerkede stier. Bare innen cross country-løyper får du 1064,8 kilometer fordelt på 72 løyper. Nesten 60 000 syklister tar turen hit i løpet av sesongen, fra mai til slutten av oktober.

Fargemerkede løyper

Alle løypene er fargemerket etter vanskelighetsgrad slik vi kjenner det fra alpinanlegg, så alle kan lett finne sitt nivå. Reiser du i følge med andre som ikke er på samme nivå, kan dere velge forskjellige ruter men ha det hyggelig sammen før og etter turen.

Vi nordmenn forbinder kanskje Falun aller mest med Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug, men ski er ikke den eneste sporten som står i høysetet i Dalarnas største by. Her sitter sykkelkulturen virkelig i ryggmargen på lokalbefolkningen. Det kuperte terrenget byr på fantastiske muligheter for all slags sykling, både i terrenget og på veien. Ved VM-arenaen Lugnet kan du få service, utleie og et sted å bo - rett ved løypene.

Idre Fjäll har i flere år satset stort på mountain bike og har flotte cross country-stier som slynger seg rundt fjellet. Her finnes også en terrengsykkelbane som barna elsker, og en «Skills area» for både store og små, hvor man kan trene teknikk, hopp med mer. Ta med gode sko, badetøy og en sekk med deilig niste.

I Moraparken får du varierte stier i kupert terreng. Fine løyper der du starter i motbakke og kan suse ned igjen på hjemveien. Bo på camping, hytte eller hotell.

Den ultimate ferien for deg som ikke vil ligge på latsiden

Rättvik er perfekt for familieferie. I Säfsen kan du unne deg spa-behandling etter syklingen, og på Orsa Grönklitt får du ekte villmark, og kanskje et glimt av Sveriges eneste isbjørner. I Lindvallen tar du skiheisen opp til topps, og kan suse ned helt rå downhill-løyper.

Den virkelige perla for norske sykkelentusiaster er Rörbäcknäs. Det lille stedet ligger 35 kilometer vest for Sälen, på grensen til Norge, og har det som omtales som de beste cross country-løypene i hele Sverige!

Unik sykkelrute på nesten 40 mil

Da sykkel- og turmessen Fiets en Wandelbeurs i Nederland nylig kåret «Årets sykkelvei 2018» falt valget på Sveriges Kattegattleden. Ikke rart, for her får du 395 lettsyklede kilometer langs havet, nesten helt fritt for biltrafikk, og med mange flotte attraksjoner og muligheter langs veien.

Du kan selvsagt sykle den begge veier, men i denne guiden tar vi utgangspunkt i ruta nordover fra Helsingborg, som ligger bare en halvtimes ferjetur fra Helsingør i Danmark, og opp til Göteborg.

Ta sykkelen på toget

Ferie på to hjul gir en helt unik frihetsfølelse og nærhet til naturen. På Kattegattleden, som offisielt ble åpnet i 2015 som Sveriges første nasjonale sykkelvei, er veien kort til surfestrender, gourmetrestauranter og historiske severdigheter. Du kan enkelt følge rødhvite skilt merket med nummer 1, og strekningen er delt inn i åtte etapper. Vil du hoppe over en del av turen, kan du ta med sykkelen på tog eller buss. Har du sammenleggbar sykkel, kjører den gratis, og hvis ikke, trenger den bare en ungdomsbillett.

PRISBELØNT SYKKELVEI: Nesten helt Kattegattleden, som går mellom Helsingborg og Gøteborg, er bilfri. Foto: Oskar Albrektsson
PRISBELØNT SYKKELVEI: Nesten helt Kattegattleden, som går mellom Helsingborg og Gøteborg, er bilfri. Foto: Oskar Albrektsson Vis mer

Strekning 1: Gourmet i slottshagen

Til Höganäs (22 km)

Fra Helsingborg kan du sykle langs kysten og se over mot Öresund og danske Sjælland. På Sofiero Slott, får du med deg rododendronenes blomstring i den praktfulle slottshagen, og om du vil unne deg et gourmetmåltid, er Sofiero Slottsrestaurang en av Sveriges ypperste. I juli kan du også oppleve konserter med artister som Thåström, Lars Winnerbäck og Zara Larsson.

Strekning 2: Kunstgallerier og vingårder

Til Ängelholm (40 km)

Kullahalvön er kjent for sine mange vingårder. Her finner du også mange gårdsbutikker og kunstgallerier. Selv om du er på sykkeltur, betyr det jo ikke at du ikke kan kose deg!

Strekning 2: Skog, eng og skjærgård

Til Båstad (36 km)

Deler av løypa har ganske bratt stigning gjennom historiske jordbrukslandskap, og du får en velfortjent nedoverbakke før du er fremme i Båstad, som er vertsby for tennisturneringen Swedish Open.

Den ultimate ferien for deg som ikke vil ligge på latsiden

Strekning 4: Strandidyll og solnedgang

Til Halmstad (39 km)

Sykle langs en av Sveriges lengste sandstrender og sjekk utsikten over Lagaoset, der elva Lagan møter havet. Et flott sted for teltovernatting med en helt magisk solnedgang! Turen går videre til jernaldergraven i Påarp med 200 graver, så til Trönninge der Slaget om Halmstad sto i 1676.

Strekning 5: Åpne landskap og fugleliv

Til Falkenberg (57 km)

Nå venter noen av Sveriges mest populære strender: Tylösand, Frösakull, Ringenäs og Vilshärad. Så kommer naturreservat med havbris, åpent landskap, skog og et fantastisk fugleliv.

Strekning 6: Svensk surfeparadis

Til Varberg (40 km)

Da White Guide kåret «Årets värt en resa», som pleier å gå til enkeltrestauranter, gikk prisen i 2018 for første gang til en by. Falkenberg har ifølge juryen «skapt grobunn for entusiastiske matentreprenører til å utvikle kreativitet i en spennende svensk restaurant-destinasjon». Ingen grunn til å sykle på tom mage derfra! På veien, få med deg Apelviken. En av Nord-Europas beste vindsurfingstrender!

Strekning 7: Tudor-slott og «fika»

Til Kungsbacka (74 km)

Nå endrer landskapet seg – det blir færre strender, og flere klipper og øyer. Tjolöholms slott er Sveriges eneste slott i Tudor-stil og absolutt verdt et besøk. Kungsbacka sentrum byr på koselige kafeer, perfekte for det svenskene kaller en «fika», restauranter, food trucks og småbutikker.

Strekning 8: Norges nærmeste storby

Til Gøteborg (63 km)

Rull inn i mål ved Göteborgsoperaen og Lilla Bommens gjestehavn. Velkommen til Norges nærmeste storby, som har alt du kan ønske av kulturopplevelser, kafeer og shopping.

Men sykkel er ikke den eneste måten å feriere aktivt i Sverige på. Det blir stadig mer og mer populært å dra på padle-reise, enten det er i Bohuslän eller Dalsland.

HELT UNIKT: Kanalsystemet i Dalsland er som skapt for padling. Foto: Roger Borgelid
HELT UNIKT: Kanalsystemet i Dalsland er som skapt for padling. Foto: Roger Borgelid Vis mer

Eventyrlig kanopadling

Dalsland ligger i kort avstand fra Norge og er kjent som de tusen sjøers landskap. Hva er det egentlig som er så spesielt med padlingen i Dalsland? Man kan faktisk kalle det «villmark light». I Dalsland har du som kanopadler muligheten til å oppleve naturen vill, nære og ekte – kjenn deg som en ekte eventyrer, finn roen og nyt det avsidesliggende landskapet. Dalslands Kanal er som skapt for padling. Kanalens sjøsystem består av en herlig labyrint av store sjøer med skjærgårdsliknende natur. Men ikke bare det, her finner du langsmale sjøer, små fjorder, spennende vassdrag og elver også. Pluss et dyreliv som består av både elg, ulv, rev, jerv og dådyr.

Verdens vakreste skjærgård

I 2013 ble Bohuslän kåret til verdens sjuende vakreste villmarksområde av CNN, som kaller vestkysten av Sverige et paradis for kajakkpadling. Skjærgården har 8000 øyer som både gir ly for vinden og gjør det lett for deg å padle deg fram til dit eget private paradis. Det er trygt og godt, og du trenger ikke tenke på sterke strømmer. Her kan padlere på alle nivåer prøve seg fram, og virkelig nyte opplevelsen av verdens beste farvann.

SKJÆRGÅRDSIDYLL: De 8000 vestsvenske øyene gir ly for vinden og gjør kysten til et ekte kajakkparadis. Foto: Henrik Trygg
SKJÆRGÅRDSIDYLL: De 8000 vestsvenske øyene gir ly for vinden og gjør kysten til et ekte kajakkparadis. Foto: Henrik Trygg Vis mer

Kosterøyene er Sveriges første marine nasjonalpark. Rett utenfor Strömstad finner du området med flest soltimer i landet og Sveriges eneste korallrev. Her kan du også nyte synet av sjøfugl og sel som plasker i vannet.

Ute på Klädesholmen kan du overnatte på Nordens første flytende hotell, Salt & Sill.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.