ANNONSØRINNHOLD

Foto: Böda Sand
Foto: Böda SandVis mer

Denne rundturen vil barna elske

Møt Emil og Pippi, gå på livredderskole, besøk praktfulle slott, eller bare nyt sommeren, sola og strandlivet.

Denne rundreisen tar deg med gjennom Småland, Halland og Öland, hvor hele familien får oppleve Emil fra Lønneberget, kokkekunst i verdensklasse og ærverdige bygninger med historisk sus. Her er også tusenvis av sjøer og milevis med strender.

Les mer om Halland

Les mer om Småland

Svenskene kan virkelig camping, og Halland er et skikkelig paradis for deg som ønsker å feriere i bobil, vogn eller telt. Langs kysten ligger de flotte campingplassene som perler på en snor, og samtidig har du mange muligheter ved skog og sjø i innlandet, og i nærheten av byene.

Les mer om camping i Halland her

Denne rundturen vil barna elske

Downton Abbey-prakt

Bare tre kvarter sør for Göteborg venter et skikkelig eventyr: Tjolöholm
Slott. «Sveriges merkeligste bygning» var ferdigstilt i 1904 og er landets eneste slott i Tudor-stil. Her er det mye å oppdage for barna, både i den flotte naturen som omgir godset, på det ærverdige lekeskipet «Montrose», på badeplassen og ikke minst når kammerjomfru Ottilia viser rundt i slottets kriker, kroker og praktfulle saler.

Og mens mor eller far tar en tur på Downton Abbey-utstillingen «I nöd och lust» og lærer om ekteskap for herskap og tjenestefolk på begynnelsen av 1900-tallet, vil de minste storkose seg på «Emil! – lekutställningen». På 100 kvadratmeter får barna boltre seg i Emils Katthult, slik vi kjenner det fra Astrid Lindgrens klassiske fortellinger om den rampete lille sjarmøren fra Katthult. Og på Kafe Manegen kan dere prøve en herlig pannekakebuffé!

Og ønsker du å leve som en ekte slottsherre for en natt, en helg eller ei uke, kan du overnatte i hus med egen hage, i Storstugan med trebadekar på badet, eller i den eksklusive suiten Grindstugane med utsikt over strandengene.

Les mer om Tjolöholm slott

Denne rundturen vil barna elske

Historisk vandring

Drøye 20 minutters tur østover fortsetter tidsreisen, og mer levende historie venter. Det sies om Äskhults by at her har tiden stått stille i over 200 år. Gå rett inn i en ekte 1800-tallsbygd, med autentiske tømmerhus, steingjerder og muligheter for å kjerne ditt eget smør på tradisjonelt vis. Gjennom Äskhult går også fire historiske vandringsstier med ulik vanskelighetsgrad.

De eldste bygningene er fra tidlig 1600-tall og den nyeste er oppført i 1850, men Äskhults historie går mye lenger tilbake, og man har funnet spor av matlagingsgroper helt tilbake fra bronsealderen for 2700 år siden. Hver dag er det nye aktiviteter spesialtilpasset for barna, som trevandring, vetter og skrømt fra svensk folketro, smaksopplevelsesverksted, ullverksted og møte med alle dyrene i Äskhult.

Les mer om Äskhults by

Fortsetter vi ferden sørover fra Äskhult, er vi fremme i Varberg etter en liten time. I gangavstand fra den trivelige kystbyen finner vi Apelviken, en femstjerners camping der du kan leie campingplass, hytte eller leilighet. Her er det to restauranter, oppvarmet bassenganlegg og et fullspekket aktivitetsprogram med alt fra vanngym til karaoke til surfekurs til svømmeskole for barna. Apelviken strand er et bade- og surfeparadis. En god blanding av sanddyner, klipper og badebrygger, og langs stranda går en herlig gang- og sykkelpromenade.

Les mer om Apelviken

Foto: Apelviken.se
Foto: Apelviken.se Vis mer

Festivaler og fårfarm

Kystkulturen setter sine spor i Varberg, og hvert år samles 40.000 besøkende til festivalen Hallifornia. Tre dager fylt av street-, vann- og actionsport, samt dans, musikk og mat. I år går festivalen av stabelen 19.-21. juli, og du kan blant annet oppleve wakeboard, skateboard, skimboard, indoboard, frisbeegolf, høydehopp på Ibrett, trampoline, konserter, streetfood, meditasjon og yoga.

Les mer om Hallifornia her

Ikke like hipp, men like spennende og fartsfullt er Medeltidsdagar på Varbergs Fästning. På festivalen som finner sted helgen 30. juni-1. juli kan du se halsbrekkende ridderoppvisninger, prøve bueskyting og oppleve ekte middelaldersk, mat, håndverk og musikk. Uavhengig om du er her denne helgen eller ikke, er festningen så absolutt verdt et besøk. Historiske omgivelser, vakker utsikt over til Danmark og på festningens vandrerhjem kan du til og med prøve å overnatte i en ekte fengselscelle fra 1800-tallet!

Les mer om Varbergs Fästning her

På veien videre til Falkenberg kan dere ta en avstikker en liten halvtime innover i landet, til Öströö Fårfarm, en besøksgård midt i den vakre bøkeskogen Tvååker. På den økologiske gården med aner fra 1300-tallet kan dere dra på lammesafari og oppleve lokale smaker og dufter.

Denne rundturen vil barna elske

Maten er verdt reisen

Og det er fortsatt bare en halvtime til Falkenberg, hvor matkulturen virkelig blomstrer. Da White Guide i 2018 skulle kåre «Årets vært en resa» gikk for første gang i historien prisen til en hel by, og ikke til en enkelt restaurant. I Falkenberg boltrer kreative og entusiastiske matentreprenører seg. Blant dem er ildsjelene bak Lilla Napoli. I en unnselig gammel bensinstasjon ligger den enkle og upretensiøse pizzeriaen som dyrker napolitansk kokkekunst i verdensklasse.

Rett utenfor Falkenberg sentrum ligger Skrea strand – en 2 kilometer lang sandstrand med høye sanddyner og søte badehytter fra 1930-tallet. Stranden har en 250 meter lang badebrygge med handikaprampe, og selve stranda er langgrunn, barnevennlig og egner seg for all slags vannsportaktiviteter.

Denne rundturen vil barna elske

Livredderskolen

Ferden fortsetter sørover, og etter en drøy time er vi framme i Halmstad, og en av Sveriges aller mest populære strender: Magiske Tylösand. På solskinnsdager trekker tusenvis av strandløver ut til de kritthvite sanddynene, og after beachen på Hotel Tylösand starter allerede før sola har gått ned.

Her er også tryggheten i høysetet. Siden 1958 har Tylösand vært sentrum for Svensk livredning och hver dag fra slutten av juni til midten av august, er livredderne på plass. Du kan også melde deg på livredderskolen med Pernilla Isaksson.

– Det er så heftig å se gleden i barnas øyne når bølgene skyller over dem, forteller Pernilla, som har drevet livredderskole for barn i 15 år, til Visit Halland.

– Det er fantastisk å se at de er trygge i vannet og kjenner både glede og respekt for havet.

Den tidligere elitesvømmeren er oppvokst i Stockholm, men har bodd i Halland i mange år.

– Det beste med Halland er nærheten til havet. Jeg kan paddle eller svømme til jobben, og det er helt herlig.

Like ved stranda ligger også en stall som er blitt bygget om til en sjarmerende italiensk kafé. På Riccardo glassfabrik och antipastibar får du ekte gelato laget etter tradisjonelle familieoppskrifter.

Les mer om Hallands beste strender her

Foto: Ron Johansson
Foto: Ron Johansson Vis mer

12 kilometer strand

Vår reise sørover langs kysten går videre til Laholm, som har vært en populær badeby siden 1800-tallet. Som vanlig på denne ferden er vi framme på under en halvtime. Byen ligger ved Sveriges lengste sandstrand, som strekker seg over 12 kilometer, og heter Mellbystrand i den ene enden og Skummeslövsstrand i den andre. Her kan hele familien kose seg i sanddynene med piknik, avkobling og lek, og stranda ligger også rett ved det fine naturreservatet Hökafeltet om dere ønsker å utforske skogen.

Les mer om Sveriges lengste strand her

Klar for et adrenalinfylt eventyr? Mitt på Hallandsås, omgitt av herlige skogsområder, kan du våge deg på sommerkjelke i full fart mellom trærne, zipline med fallhøyde på 70 meter, eller en katapult som skyter deg 25 meter rett opp i lufta!

Les mer om Kungsbyggets äventyrspark her

Denne rundturen vil barna elske

Det svenskeste av det svenske

Vi har kommet så langt sør som vi skulle på denne kystreisen, og vender snuten nordøstover, litt lenger inn i landet, til Unnaryd. Halvannen time varer turen, og der ligger Tiraholms fisk. Familiebedriften ved Bolmens vestre strand startet for 30 år siden som gårdsbutikk, utvidet ti år seinere med innsjøfiskerestaurant, og i år kan du for første gang overnatte på hotellet her. Nyt naturens ro og ferske fiskesmaker!

Les mer om Tiraholms fisk her

EVENTYRLIG: Sagomuseet har masse spennende for små og store. Foto: Sofia Eneroth
EVENTYRLIG: Sagomuseet har masse spennende for små og store. Foto: Sofia Eneroth Vis mer

Herfra fortsetter reisen ut av Halland og inn i Småland. Etter en drøy time sørover kan dere få med dere elgsafari på Smålandet i Markaryd, og nordover igjen, på andre siden av Bolmen, ligger Sagomuseet i Ljungby, hvor dere kan lære masse om tusser, troll og andre magiske vesener fra eventyrfortellingenes verden.

Finnes det noe svenskene enn IKEA? Verdens første IKEA-museum, som åpnet i 2016, er et must å besøke. Møbelvirksomheten som i mer enn 70 år har satt store spor i hjem over Skandinavia spesielt og verden generelt, fikk for to år siden sitt eget museum i Älmhult, i det som var bedriftens aller første varehus. Her kan du lage forside til IKEA-katalogen med bilde av deg selv og familien, og lære masse om forskjellige hjem og møbeltrender.

I utstillingen «IKEA hacked. Our products. Your Ideas» kan du også se hvordan klassiske IKEA-produkter er blitt gjenskapt til helt nye møbler, designgjenstander og til og med kunstverker, og både barn og voksne kan skape sine egne hacks!

Og på IKEA-hotellet kan de aller fleste føle seg som hjemme!

Ler mer om IKEA-museet

Foto: IKEA Museum
Foto: IKEA Museum Vis mer
Foto: IKEA Museum
Foto: IKEA Museum Vis mer

Opplev barnas eget slott

Ferden fortsetter videre mot østkysten, og Huseby bruk er definitivt verdt et stopp. Å komme til dette gamle slottet og dets praktfulle omgivelser er som å reise hundre år tilbake i tid og komme til en helt annen verden. Her kan man gå i Bruksgatan og kjøpe gammeldagse karameller, hilse på påfuglene som sprader rundt i parken, lære om lokale dyr og planter på Naturum, eller oppleve en autentisk tesalong med kongelige bakverk.

Vafler hører også med på en ekte smålandsk ferie, og på veien videre, er det et par stopp som serverer helt himmelske på sine kafeer, er Hjärtenholms Trädgårdscafe, som også, og den historiske Ryttmästargården.

Denne rundturen vil barna elske

Litt over halvannen time tar det å kjøre til kystparadiset Kalmar, som for tredje år på rad har blitt kåret til årets sommerby. Her kan dere spise og shoppe godt, men skjermet fra storbyens jag.

Kalmar Slott har aner helt fra 1100-tallet, da det ble reist et forsvarstårn for å beskytte Kalmar mot sjørøvere. Den umoderne severdigheten har forblitt uendret siden 1592. Her kan du fordype deg i Kalmarunionens historie eller Vasaprinsessenes liv. I ti år nå har også slottet hver eneste sommer blitt forvandlet til «Barnens slott», med skattejakt, prinsesseskole, ridderlek og magikeren og alkymisten Astro.

Les mer om Kalmar Slott

Foto: Jan Magnusson
Foto: Jan Magnusson Vis mer

Kongefamiliens sommerparadis

Over Kalmar-sundet går brua til Öland, som er hele Sveriges sommerparadis med sin unike natur og lange, fine strender. Et herlig sted for fugletittere, kulturnerder, naturelskere, eventyrere og ikke minst barnefamilier.

Campingen Böda Sand har massevis av aktiviteter, som betongpark for skatende ungdom, vanneventyr, utekino med familiefilmer og mini-disko.

På øya finnes også noen supre sykkelruter, og det går an å leie sykkel der. På to hjul er en herlig måte å utforske øya på, se den svenske kongefamiliens sommerslott Solliden, besøke Ölands Dyre- og Fornøyelsespark og smake lokale råvarer i de mange gårdsbutikkene.

Les mer om Öland

Foto: Alexander Hall
Foto: Alexander Hall Vis mer

Vi skal reise nordover langs kysten, og etter under to timer venter Västervik, en av Sveriges aller vakreste skjærgårder. Ta båten ut til noen av de 5000 øyene, dra på visefestivalen som har holdt det gående siden 1966, kjør gammeldags jernbane på Smalspåret, og besøk ærverdige Gränsö Slott og deres spa-avdeling med varm kilde. En svensk ferieklassiker og familiefavoritt er også Västervik Resort. Femstjerners-resorten har opplevelsesbad, golfbane, tre restauranter, barneklubb, og massevis av show moro for store og små.

Les mer om Västervik

Foto: Jonny Franzen
Foto: Jonny Franzen Vis mer

I Astrid Lindgrens fotspor

På tide å vende vestover, til Vimmerby, som bare ligger tre kvarter unna. I Astrid Lindgrens fødeby har den legendariske forfatteren fått en egen fornøyelsespark., Her møter du Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberget, Ronja Røverdatter, Karlsson på taket og alle de andre heltene i rolige og avslappende omgivelser. Forfatteren selv satte strenge retningslinjer da parken åpnet i 1981. Her serveres ekte smålandsk husmannskost, du kan også spise egen niste, og familiens voksne kan senke skuldrene mens barna hopper i høyet. Alle forestillinger er inkludert in inngangsprisen, det samme er turen ut til Saltkråkan. Overnatte kan du gjøre midt i «Den lilla staden», på hytteområdet eller campingen.

Ikke langt unna ligger også Filmbyn i Mariannelund, et opplevelsessenter som tar deg rett inn i Astrid Lindgrens filmer. Her kan du spasere i Bakkebygrenda, besøke Emils Katthult og til og med gjøre som Ronja og hoppe over «helvetesgapet».

Les mer om Astrid Lindgrens Värld

Foto: Astrid Lindgrens Värld
Foto: Astrid Lindgrens Värld Vis mer

Litt under tre timer er det å kjøre til Gränna Camping. Denne firestjerners campingen ligger rett ved sjøen og Gränna badelagune, som har direkte forbindelse med Vättern. Her er det lekeplass, sykkelutleie, BMX-bane, skatepark, og barna kan også lage sine egne polkagriser. I den nærliggende havna yrer det av liv, og fergen har flere daglige turer til Visingsö, som er Sveriges vakreste innlandsøy.

SOMMERIDYLL: Nyt utsikten fra Grännaberget. Foto: Christopher Collin
SOMMERIDYLL: Nyt utsikten fra Grännaberget. Foto: Christopher Collin Vis mer

Gränna er verdens koseligste lille by. Smugene er fulle av sjarmerende småbutikker med klær, interiør og kunsthåndverk. I 1859 startet alenemoren Amalia Eriksson et sukkerbakeri her hvor hun laget polkagrisfabrikker for å forsørge seg. I dag er Gränna proppfull av polkagrisfabrikker, og den søte grisen er blitt selve bysymbolet.

Les mer om Gränna

Foto: G. Assner
Foto: G. Assner Vis mer

Nordens beste temapark

Det perfekte sted å avslutte vår familiereise er et vaskeekte western-eventyr. High Chaparral er for andre år på rad er kåret til Nordens beste temapark, og er et populært tilholdssted for ridende cowboyer og indianere, dusørjegere, og gullgravere. Parken ligger rundt 50 km sør for Jönköping. Utforsk livet i tipien, opplev westernshow i verdensklasse, grav etter gull, ri på ponni, bli med på rituell regndans og fekteskole med Zorro. Har dere behov for å trekke dere tilbake til litt rolige omgivelser, ta en rolig ettermiddagstur med hjuldamperen Natchez, eller hopp på toget som kjører fra stasjonen i røyk og damp. Men som alle reisende i Det Ville Vesten vet, så må man ikke legge seg til å sove på en togtur, for togrøverne kan slå til når som helst … Ønsker dere god tid til å leke dere gjennom hele parken, finnes flere gode overnattingsalternativer på hotell, hytte eller på campingplassen, som alle sammen er like i nærheten av parken.

Les mer om High Chaparral

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.