Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

AMSTERDAM: Skjeve bygninger og kanaler er bare to av utrolig mange ting Amsterdam er kjent for. Foto: KLM.
AMSTERDAM: Skjeve bygninger og kanaler er bare to av utrolig mange ting Amsterdam er kjent for. Foto: KLM. Vis mer

Amsterdam:

Derfor bør du se Amsterdam til fots

Hovedstaden har nemlig mer å by på dersom du bruker føttene til å komme deg rundt!

Mens de fleste andre storbyer i Europa, som for eksempel London og Paris, strekker seg over store områder og kan være litt for store til kun én helg, er Amsterdam mye mer kompakt og intimt. For ikke å glemme at det er an av de hippeste byene å besøke nå - og det ikke uten grunn!

Alle attraksjoner og hoteller er usedvanlig tett samlet i Amsterdam, noe som gjør byen enkel å utforske til fots. Og hva er vel ikke bedre enn det? Ved å gå oppdager du ikke bare byen slik den anbefales i de fleste reisereportasjer, du skaper ditt eget bilde av den, for det venter virkelig noe nytt og spennende rundt hvert gatehjørne.Og det beste er, du trenger ikke mer enn én helg for å føle at du har "sett byen".

Fra shopping og ølsmaking til vakre bygninger og kanaler; det er mye du rekker å gjøre til fots i Amsterdam, og vi har samlet de beste tipsene. Finn ut hvordan du bør reise ned, hva du bør se og hvor du bør spise, shoppe og vandre:

AMSTERDAM-SNEAKERS: Med denne skoen kan du oppleve Amsterdam på en helt annen måte. Foto: KLM
AMSTERDAM-SNEAKERS: Med denne skoen kan du oppleve Amsterdam på en helt annen måte. Foto: KLM Vis mer

Opplev Amsterdam med en sko

Til Amsterdam kommer man seg på et par timer med KLM. Den enkleste veien fra flyplassen til Amsterdam Sentrum er å ta toget. Det koster ca fire Euro og bruker rundt 20 minutter.

Visste du at KLM er det flyselskapet som flyr oftest til Amsterdam - ofte hele seks fly på en dag. Helt siden 1919 har Amsterdam vært KLMs hjemmebase, derfor har flyselskapet funnet ulike måter å gjøre reisene enda bedre for sine kunder, både på fly og i by. Og siste tilskudd er rett og slett en joggesko!

Ja, du leste riktig, en joggesko for å gjøre ditt Amsterdam-opphold enda bedre. The Amsterdam sneaker er laget nettopp for Amsterdam; den er ment for å gå langt, har en solid og «grippy» såle for all brosteinen og ikke minst et solid design av typiske nederlandske farger. Nevnte vi at den freshe sneakersen også gir tilgang til de beste attraksjonene i byen slik som Rijksmuseum, EYE museet, Van Gogh Museum og mange flere? Med andre ord kan man oppleve byen med en sko! (Se video av skoen nederst i artikkelen).

Skoene kan kjøpes via eBay, og med skoen følger også en tur til Amsterdam med KLM. Og som om det ikke var nok; pengene fra auksjonen vil gå direkte til UNICEF. Dersom du derimot allerede har bestilt tur med KLM kan du vinne et par sko ved å konkurrere med en begrunnelse på kampanjesiden.

KULTUR: Er det noe Amsterdam har å by på så er det flott kultur og ikke minst kunst. Foto: Amsterdam walks
KULTUR: Er det noe Amsterdam har å by på så er det flott kultur og ikke minst kunst. Foto: Amsterdam walks Vis mer

Mat og drikke - øl og kjøttboller

Uansett hvor fint det er å gå gjennom denne fantastiske metropolitan, ønsker alle å hvile føttene til tider, og er det en ting Amsterdam er fylt med, så er det koselige kafeer, topp restauranter, barer og puber.

En veldig typisk nederlandsk variant av puben "Bruin kafé ' eller brune barer, som det egentlig er stappfulle av masse god øl. Store ølmerker som Heineken og Amstel finner du overalt til en billig penge, men også mindre bryggerier som har en tilhørende bar hvor du rett og slett nyter en øl direkte fra produsenten.

Når det kommer til matsteder er det heller ikke mangel på det. Nederland hadde for århundrer kolonier over hele verden, noe som merkes spesielt på matkulturen. I Amsterdam kan du spise mat fra hele verden, alt fra eritreisk, indisk eller japansk til forskjellige prisklasser.

Er du på jakt etter det mest "nederlandske" måltidet derimot bør du be om "bitter" -- stekte kjøttboller servert med sennep - eller "broodje Haring" - en form for sildsmørbrød.

Klikk på destinasjonene for å se dem i Google-Maps:

Pausesteder:

1) Roest amsterdam

2) Waterkant

3) De School

4) Westergasfabriek

5) Sugarfactory

Se hele ruten!

KANALER: Det er over hundre kilometer med kanaler i Amsterdam sentrum.Foto: KLM
KANALER: Det er over hundre kilometer med kanaler i Amsterdam sentrum.Foto: KLM Vis mer

Kunst og kultur

En av de første tingene du vil legge merke til når du rusler igjennom Amsterdams gater er alle kanalene. Det unike kanalnettverket som ble skapt på 1600-tallet, strekker seg over hundre kilometer og omfatter 90 øyer og 1600 broer. Selv om byen generelt sett er ganske liten, er det lett å gå seg vill blant alle kanalene og de vakre historiske bygningene. Lærer du deg derimot initialene til de tre store kanalene Herengracht, Keizersgracht og Prinsengracht, er det lett å finne veien tilbake til sentrum.

En annen særegen ting ved Amsterdam er de bemerkelsesverdige rekkehusene i byen, som rett og slett er skjeve - og det ikke uten grunn. Det har alltid vært trangt om plassen i Amsterdam, noe som førte til mange smale og høye hus. Da man før i tiden skulle bære møbler og andre store ting inn i leiligheten brukte man store kroker og tau for å heise møblene opp. For at møblene ikke skulle svaie inn i vinduene og fasaden, lagde man heller husene skjeve.

Gåturer:

1) Vondelpark

2) Amsterdam flower market/Bloemenmarkt

3) Hortus Botanicus, Botanical gardens

4) Artis Amsterdam Zoo

5) Nieuwedammerdijk

Se hele ruten!

KUNSTBYEN: Visste du at noen av verdens mest kjente kunstnere kommer fra Nederland? Ikke rart det bugner av flotte museer i hovedstaden. Foto: Amsterdam walks / Iwan Baan
KUNSTBYEN: Visste du at noen av verdens mest kjente kunstnere kommer fra Nederland? Ikke rart det bugner av flotte museer i hovedstaden. Foto: Amsterdam walks / Iwan Baan Vis mer

Men det er ikke bare de vakre byggene som er verdt å sjekke ut. Det gjemmer seg mange flotte museer og verk bak fasadene. Nederland er nemlig verdenskjente for sine malere. Vincent van Gogh, Piet Mondrian og Karel Appel og Constant Nieuwenhuys er et par av de mange internasjonale kunstikonene som Nederland har å by på.

På Rijksmuseum, Stedelijk Museum og Van Gogh-museet finner du verk av de største nederlandske kunstnerne, men Amsterdams enorme museumutvalg stopper ikke der. Det er over 50 museer i byen der Anne Frank House, Filmmuseet EYE-museet og FOAM - det fotografiske museum - absolutt ikke bør gås glipp av.

Museumsliste:

1) Stedelijk Museum

2) Moco museum

3) Rijksmuseum

4) Foam Photography Museum

5) EYE Film museum

Se hele ruten!

SHOPPING: Til tross for at Amsterdam kanskje er mest kjent for sin kunst, kultur og arkitektur, byr byen også på en rekke shoppingmuligheter. Foto: Amsterdam walks / Ruud Splinter
SHOPPING: Til tross for at Amsterdam kanskje er mest kjent for sin kunst, kultur og arkitektur, byr byen også på en rekke shoppingmuligheter. Foto: Amsterdam walks / Ruud Splinter Vis mer

Markeder og shopping

Går du derimot lei av å gå fra museum til museum - eller er du rett og slett ikke et museumsmenneske - byr Amsterdam selvsagt på gode markeder og ikke minst shopping! Visste du blant annet at Europas største marked ligger i Amsterdam? På Albert Cuyp Market finnes over 300 boder med alt fra frisk frukt og klær til elektronikk og eksotiske krydder. Og for all del; ikke gå glipp av det flytende blomstermarkedet Bloemenmarkt på Singel-kanalen! Her kan du velge mellom friske blomster eller blomsterløker.

Advertisement

Shoppingtips:

1) Haarlemmerstraat (shoppinggate)

2) Moooi Amsterdam

3) Nine Streets

4) Droog

5) Pieter Cornelisz Hooftstraat

Se hele ruten!

Les mer om Amsterdam sneakers-prosjektet på amsterdamsneaker.klm.com eller bestille reiser direkte på klm.com.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media