Annonsørinnhold

Apotek 1

Derfor bør du ta influensavaksine

Og nå kan du ta vaksine på apoteket – uten å gå til legen.

LETT TILGJENGELIG: Apotek 1 har 150 apotek over hele landet der du kan få influensavaksine av kompetente fagfolk som farmasøyt Maren Lima.
LETT TILGJENGELIG: Apotek 1 har 150 apotek over hele landet der du kan få influensavaksine av kompetente fagfolk som farmasøyt Maren Lima. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– I gjennomsnitt dør 900 personer årlig av influensa i Norge. Med høy vaksinasjonsdekning kunne dette tallet vært lavere, sier Maren Lima, farmasøyt og fagrådgiver i Apotek 1.

Hun understreker samtidig at for de fleste vil ikke influensa være noe særlig mer enn en svært ubehagelig sykdomsopplevelse.

Nå er årets vaksine her

I gjennomsnitt dør 900 personer årlig av influensa i Norge. Maren Lima

– Men for noen gir det alvorlige følger og plager som krever sykehusbehandling. Og i verste fall er det dødelig.

En ting er sikkert. Influensaen kommer. Vi slipper neppe unna denne vinteren heller.

Men det går an å vaksinere seg mot den smittsomme og plagsomme luftveisinfeksjonen som slår så mange av oss fullstendig ut med feber, hoste, snørr og uggenhet. Årets vaksine har kommet, og det mest optimale er å ta vaksinen før sesongen begynner, det vil si i perioden oktober-november. Og det er enklere å få den enn du kanskje tror. Du trenger ikke engang gå til legen!

RUTINERT: Bare i fjor satte Apotek 1s Maren Lima personlig 70 influensavaksiner.
RUTINERT: Bare i fjor satte Apotek 1s Maren Lima personlig 70 influensavaksiner. Vis mer

– Hvem bør ta influensavaksine?

Veldig mange er definert til å være i risikogruppen og anbefales å ta vaksinen. Dette gjelder barn, unge og voksne med visse sykdommer og tilstander som gjør at de har økt risiko for komplikasjoner dersom de blir syke, sier Maren Lima.

Langt under myndighetenes mål

– For eksempel har personer med astma, diabetes eller hjerte/karsykdom økt risiko. Andre grupper er alle personer over 65 år, gravide og helsepersonell.

Helsemyndighetenes mål er en vaksinasjonsdekning på 75 % i risikogruppene. De siste årene har dekningen ligget på omtrent 30 %.


Men er det noen som absolutt ikke bør vaksinere seg, da?

– Unge, friske mennesker som vanligvis vil tåle influensa godt trenger ikke. Den andre gruppen er personer som ikke tåler selve vaksinen godt. Det er personer med alvorlig allergi for hønseegg, de som har hatt alvorlige reaksjoner etter tilsvarende influensavaksine eller som har kjent allergi mot innholdsstoffene. I tillegg bør ikke barn under 6 måneder vaksineres, fordi sikkerhet og effekt av vaksinen ikke er undersøkt hos så små barn.

NYTT VIRUS HVERT ÅR: Hver eneste vinter kommer influensaviruset. For de fleste av oss er det ufarlig, men fryktelig plagsomt. Foto: NTBScanpix
NYTT VIRUS HVERT ÅR: Hver eneste vinter kommer influensaviruset. For de fleste av oss er det ufarlig, men fryktelig plagsomt. Foto: NTBScanpix Vis mer

Viruset endrer seg hvert år

– Jeg tok influensavaksine i fjor. Bør jeg ta ny i år?

– Ja! Hvis man er i en av risikogruppene, bør man ta vaksinen hvert år. Dette skyldes at sesonginfluensavaksiner gir kortvarig beskyttelse fordi viruset endrer seg fra år til år.

– Men er det ikke tryggest å gjøre det hos legen?

– Dersom du har hatt alvorlige reaksjoner på vaksiner tidligere, eller har alvorlig eggallergi, er det lurt å sette vaksinen hos legen sin eller på sykehus. Dette er en vurdering legen gjør. For alle andre er det helt trygt å sette influensavaksinen på apoteket.

– Hva er fordelen med å gjøre det på apoteket?

Den aller største fordelen er lange åpningstider med drop-in-tilbud. Farmasøyt Maren Lima

– Den aller største fordelen er lange åpningstider med drop-in-tilbud. Fordi det er anbefalt å være i nærheten av kyndig helsepersonell 20 minutter etter man har satt en vaksine, bør man komme senest 1 time før stenging.

150 apotek over hele Norge

Apotek 1 er klare for influensasesongen og har 150 vaksineapotek spredt utover hele Norge.

– Hvordan går jeg fram om jeg ønsker vaksine?

– For å få satt en vaksine i ett av våre apotek må man ha en gyldig resept, og man må være over 12 år.

Bestill resept på nett eller mobil

Apotek 1 samarbeider med følgende aktører for å sette vaksine i apoteket:

– Vi setter også de fleste reisevaksiner og vaksiner mot flått, HPV og MMR, forteller Maren Lima.

– Bortsett fra vaksine: Hva bør jeg gjøre for å unngå influensa?

– Influensa smitter som regel via nysing eller hosting. Noe av det viktigste man kan gjøre er derfor å unngå nærkontakt med syke personer. I tillegg bør du vaske hendene dine grundig og ofte med såpe og vann.

– De fleste av oss vasker ikke hendene lenge nok, du bør bruke minst 30 sekunder.

Hvis du ikke har såpe og vann tilgjengelig, kan du bruke alkoholbasert desinfeksjonsmiddel.

Behandler symptomene, ikke infeksjonen

Derfor bør du ta influensavaksine

Har du først fått influensa, bør du hvile og drikke rikelig. For mange betyr det å holde senga i noen dager. Ved influensa er det først og fremst aktuelt å behandle symptomene og ikke selve infeksjonen. Reseptfrie medikamenter som paracetamol eller ibuprofen virker både febernedsettende og smertestillende.

– Hvis du blir verre, eller symptomene vedvarer i mer enn en uke, bør du oppsøke lege, understreker Apotek 1s farmasøyt.

– Det finnes reseptbelagte legemidler som Tamiflu, som virker mot selve virusinfeksjonen. Det er vist at slik behandling kan forkorte sykdomsforløpet med opptil én til tre dager.

– I tillegg bør man prøve å unngå å smitte andre. Da er det viktig å hoste eller nyse i albuekroken eller i et papirhåndkle, vask hendene grundig og ofte. Dersom man ikke får vasket hendene på vanlig måte er hånddesinfeksjon med sprit et godt alternativ.

Derfor bør du ta influensavaksine

Influensa eller forkjølelse?

For forkjølelse er snørr og rennende nese typiske symptomer, mens feber og muskelverk ikke er vanlig. Under er typiske influensasymptomer:

  • Høy feber
  • Frysninger
  • Muskelsmerter
  • Hodepine
  • Slapphet
  • Sår hals
  • Tørrhoste
  • Mageplager (sjeldent)
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer