Annonsørinnhold

Det er vanskelig å tro at denne øya ligger i Sverige

Sveriges svar på Syden har alt som skal til for å lage en perfekt ferie.

BLÅ LAGUNEN: Dette gamle kalksteinbruddet er blitt til en av Gotlands mange badeperler. Foto: Gotland.net
BLÅ LAGUNEN: Dette gamle kalksteinbruddet er blitt til en av Gotlands mange badeperler. Foto: Gotland.net Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gotland er et sted fullt av muligheter, hvor du kan slappe av og nyte god mat, eller være aktiv i fantastiske omgivelser. Det sted for høy puls – og et sted for avkobling.

Denne helt spesielle delen av Sverige stiger opp av sjøen ni mil utenfor kysten. Den kalles gjerne Sveriges svar på Syden, fordi det er her det er flest soltimer i løpet av sommeren - pluss at øya nyter godt av det behagelige klimaet i Østersjøen. Gotland kan også by på god og kortreist mat, fantastisk og sykkelvennlig natur, flotte strender og en sjarmerende storby.

Les mer om Gotlands unike eventyr her

STORSLÅTT: Strandpromenaden er en fem kilometer lang gå- og sykkelvei på Visby, som vil gi deg nydelige naturopplevelser. Foto: Gotland.net
STORSLÅTT: Strandpromenaden er en fem kilometer lang gå- og sykkelvei på Visby, som vil gi deg nydelige naturopplevelser. Foto: Gotland.net Vis mer

«Kalksteins-Hawaii»

Naturen på Gotland er helt spektakulær. Kysten er på hele 77 mil, og nærheten til hav og strand preger hele øya, som er berømt for sine mange rauker. Raukene er naturens egne steinskulpturer, bratte frittstående steinklipper eller restfjell, formet av tusenvis av år med hav, vind og is. Et kallenavn for Gotland er faktisk Kalksteins-Hawaii. Men det er også mange flotte grønne områder, og av de 44 orkidesortene som finnes i Sverige, kan du se 35 av dem her.

UNIKT: Jungfrun er Gotlands høyeste rauk, som strekker seg 27 meter over havet. Foto: Gotland.net
UNIKT: Jungfrun er Gotlands høyeste rauk, som strekker seg 27 meter over havet. Foto: Gotland.net Vis mer
VAKKER NATUR: Östergarn ligger på nordsiden av øya og er et spektakulært skue. Foto: Gotland.net
VAKKER NATUR: Östergarn ligger på nordsiden av øya og er et spektakulært skue. Foto: Gotland.net Vis mer

Strandparadis

En av de beste grunnene til å feriere på Gotland er selvsagt at det er et skikkelig badeparadis. Her får du pulversandstrender, turkis vann, spennende klipper og muligheter for vindsurfing.

Blant de virkelige perlene på øya er Blå Lagunen, et tidligere kalkindustriområde på Nord-Gotland. Det tidligere steinbruddet er en av Sveriges mest populære badeplasser, og har nå også heldigvis fått på plass ny adkomstvei, gode parkeringsmuligheter og toalettfasiliteter.

Ljugarn er et lite feriested på østkysten av Gotland. Den flere kilometer lange sandstranda har vært en populær badeplass siden 1800-tallet. Og like ved har du både minigolf og flere restauranter.

Norsta Auren i Fårö har store hvite sanddyner, som det er helt magisk å sette tærne i. Smöjen er et gammelt kalkbrudd som byr på helt rå badeopplevelser - anbefales absolutt ikke for barnefamilier, men for svømmedyktige som vil prøve noe annerledes og spennende. På Tofta strand i vest får du iskiosker, utendørsbasseng, restaurant, camping og ikke langt unna: windsurfing-muligheter.

Les mer om Gotlands topp-strender her

LANGGRUNN IDYLL: Barnevennlige Holmhallar strand har utsikt over Heligholm. Foto: Gotland.net
LANGGRUNN IDYLL: Barnevennlige Holmhallar strand har utsikt over Heligholm. Foto: Gotland.net Vis mer

Spennende aktiviteter

Det er 100 ulike naturreservater fordelt utover øya, og selv om dette er Sveriges største øy, er avstandene korte. Er du glad i å vandre, har du dermed funnet den perfekte øya. Du kan gjennomføre både korte og lange vandringer på Gotland, lengden og vanskelighetsgraden bestemmer du selv. Det finnes noen oppmerkede stier, men de fleste turene gjør man på egen hånd ut fra eget ønske og behov.

Les mer om vandring på Gotland

Øya har mye å tilby for deg som er på jakt etter en aktiv ferie, og du kan lære deg å dykke, klatre i fjell, kitesurfe, padle i kano eller være med på en ridetur i vakre omgivelser. Du kan også fange middagsmaten selv – øyas nesten 80 mil lange kystlinje byr på gode muligheter når det kommer til fisking. Eller hva med et tre timers ekte grotteeventyr? I Lummelunda like nord for Visby kan du få bli med på ekspedisjon i Lummelundagrottten. Forbered deg på å vasse i vanne og krype i trange ganger!

Les mer om de spennende aktivitetene på øya her

Suverent for sykkelferie

Er du glad i å oppleve naturen fra sykkelsetet, er du på riktig sted. Et godt utbygd veinett, vakker natur og det mest solrike sommerværet i landet gjør Gotland til et suverent sted for sykkelferie. Og det er det ikke bare vi nordmenn som har oppdaget.

– Øya er fantastisk å utforske på sykkel, med nærmest bilfrie veier og landskap som ikke er ødelagt av mennesker, skriver Lonely Planet.

Gotlandsleden er en sykkelsti som går rundt hele øya, med både slakke strekninger og tøffe stigninger. Øyas svingende stier passer også perfekt for sykling på mountainbike, med skog, kystveier og stier der det virkelig er nødvendig å holde tunga rett i munnen.

Les mer om sykkelferie på Gotland her

TOHJULSFERIE: Å sykle er en herlig måte å utforske øyas 77 mil lange kystlinje og flotte natur på. Foto: Gotland.net
TOHJULSFERIE: Å sykle er en herlig måte å utforske øyas 77 mil lange kystlinje og flotte natur på. Foto: Gotland.net Vis mer

Historisk sus

Men det er ikke bare vakker natur og sommeraktiviteter som lokker reisende til Gotland. Øya har også en by som virkelig er verdt et besøk. Visby er kjent som rosenes og ruinenes by og ligger den på UNESCOs verdensarvliste. Omkranset av Nord-Europas best bevarte bymur har den brosteinsbelagte byen en mystisk, romantisk og historisk stemning.

De koselige gatene er fulle av små butikker som selger alt fra deilige delikatesser til vakkert håndverk, i tillegg til trendy mote og design. Slapp av fra shoppingen med et glass vin på strandpromenaden, eller nyt en ekte, svensk «fika» – en kaffepause med bakverk til.

Les mer om Visby her

HISTORISK: Bymuren fra 1200-tallet er en av verdens best bevarte.
HISTORISK: Bymuren fra 1200-tallet er en av verdens best bevarte. Vis mer
SYDENSTEMNING: Sommeren er herlig i Gotlands eneste by. Foto: Gotland.net
SYDENSTEMNING: Sommeren er herlig i Gotlands eneste by. Foto: Gotland.net Vis mer

Sveriges mathovedstad

Blant de mange restaurantene vi vil anbefale i Visby, er asiatiske Surfers, som har mer enn 5000 tradisjonelle Sichuan-retter, 23 spesielle smaker og 56 metoder for matlaging, Bolaget, som har solrik terrasse, fransk meny og et fabelaktig vinkart, og sjømatrestauranten Bakfickan.

Over hele øya finnes spisesteder der du får unike kulinariske opplevelser og kokkekunst i verdensklasse. Faktisk står hele 16 gotlandske spisesteder i restaurantbibelen White Guide 2017, og fire år tidligere ble øya kåret til «Sveriges mathovedstad».

Les mer om Gotlands beste restauranter her

Den mangeårige ølkulturen har gjort store fremskritt, på store og små bryggerier. På lyse, varme sommerkvelder kommer dessuten kroene, barene og utelivet på øya virkelig til sin rett, og en sydlandsk stemning hersker.

Og når du først er på Gotland, bør du ta deg tid til en piknik i den flotte naturen. Besøk en av de mange gårdsbutikkene og fyll opp kurven med økologiske grønnsaker, bakverk, is, oster, skinker og deilige kjøttvarer – alt sammen særdeles kortreist og fantastisk smakfullt. Kos deg med ramsløk, kajp (en purre-aktig løk), og bjørnebærslektningen salmbär.

Les mer om Gotlands gode råvarer her

MAT- OG DRIKKE-MEKKA:16 av spisestedene på den lille øya står i restaurant-bibelen White Guide, dessuten er kro-tettheten høy. Foto: Gotland.net
MAT- OG DRIKKE-MEKKA:16 av spisestedene på den lille øya står i restaurant-bibelen White Guide, dessuten er kro-tettheten høy. Foto: Gotland.net Vis mer

Spesielle shoppingfunn

For mange er det ingen ordentlig ferie uten at det finnes muligheter for litt shopping, og på Gotland kan du gjøre helt spesielle funn. Øya er både et populært bosted og et populært arbeidssted for kunstnere og håndverkere. I Visbys middelalderssmug ligger butikkene tett i tett, og det er aldri langt til en koselig kafé når bena trenger en hvil. I byen har du dessuten både glassblåseri og lammeskinnsgarveri. Skulpturfabriken på Nord-Gotland er stedet for å kjøpe designer Stina Lindholms unike kjøkkenutstyr, gryter og møbler i betong. I sør finner du Keramikrundan, der sju ulike kunstnere med ulike uttrykk og stil gått sammen om en inspirerende rundtur der du kan møte keramikerne på sine verksteder.

Les mer om shopping på Gotland

Det er også mange muligheter for å finne fantastiske loppis- og brukt-skatter. Noen høydepunkter er den sommeråpne loppis- og vintagebutikken Kuriåsa i Hemse, helårsåpne 4home i Visby med møbler og innredning i fokus, og vintagebutikken Lyckliga gården på øyas sørvestkyst hvor du finner både møbler og klær fra 1900-tallet.

Les mer om loppis på Gotland

DESIGN: På Skulpturfabriken kan du gjøre unike designkupp. Foto: Gotland.net
DESIGN: På Skulpturfabriken kan du gjøre unike designkupp. Foto: Gotland.net Vis mer

Magisk for barna

Gotland er også et perfekt familieferiested. Det finnes mange spennende arrangementer som Middelalderuken, barnekor-uka på Fårö og barnas dag i Almedalen.

Vitenskapssenteret Fenomenalen i Visby er stedet for å oppleve magi i hverdagen. Og med Gotlandstoget i Dalhem kan dere reise tilbake i tid! En dampmaskin trekker toget og gir en genuin opplevelse av hvordan det var å reise på øya på den tiden da besteforeldrene våre var unge.

I Kneippbyn kan du møte Pippi og se selveste Villa Villekulla – den ekte villaen, som ble brukt i Pippi-filmene. Barna vil elske en tur innom denne hyggelige fornøyelsesparken med sine 30 attraksjoner. Her kan de ta berg- og dalbane eller hoppe i hoppeslott, vaske etter gull eller kjøre radiobiler. Dere finner også et utendørs badeland, for badeglade i alle aldre.

Les alt om en barnevennlig Gotland-ferie her

FAMILIEEVENTYR: Overnatt i denne trehytta i Kneippbyn - med Pippi som nærmeste nabo! Foto: Gotland.net
FAMILIEEVENTYR: Overnatt i denne trehytta i Kneippbyn - med Pippi som nærmeste nabo! Foto: Gotland.net Vis mer
SUPERT FOR DE SMÅ: Hils på Pippi på Villa Villekulla i Kneippby. Foto: Gotland.net
SUPERT FOR DE SMÅ: Hils på Pippi på Villa Villekulla i Kneippby. Foto: Gotland.net Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer