DEN STØRSTE VINNEREN: Tottenhem-manager Mauricio Pochettino var utenfor seg selv etter triumfen i Amsterdam. Først gråt han som et barn. Så kom dette. Foto: AP
DEN STØRSTE VINNEREN: Tottenhem-manager Mauricio Pochettino var utenfor seg selv etter triumfen i Amsterdam. Først gråt han som et barn. Så kom dette. Foto: APVis mer

Champions League: Ajax-Tottenham

Dette er den store vinneren

Mauricio Pochettinos tårevåte ansikt forteller alt om viktigheten av Champions League. Og hvordan det føles å gå til finalen.

  • Ajax-Tottenham 2–3 (2–0) 3–3 sammenlagt

JÜRGEN KLOPP HADDE noen minutter til å ta finalebilletten inn over seg da Divock Origi ga Liverpool det avgjørende målet elleve minutter før full tid.

Derfor smilte han sitt største smil.

MAURICIO POCHETTINO FIKK Tottenhams seiersmål midt i trynet fem minutter og tre sekunder på overtid.

Derfor gråt som han som et barn.

AV FIRE OMGANGER mot Tottenham var Ajax best i de tre første. Best i London og klart best i første omgang i Amsterdam. Men selv 3–0 var ikke nok da Mauricio Pochettino nok en gang viste hvilket fotballgeni han er.

Finnes det en bedre taktiker, strateg og kampanalytiker i dagens fotball enn Totenhams argentiner, en mann som til de grader evner å snu en fotballkamp i løpet av en pauseprat på 15 minutter.

Nei, jeg tror ikke det.

FINNES DET ET fotballiv etter døden må Johan Cruyff ha vridd seg i graven tirsdag kveld. Barcelona skal jo ikke se ut som de så ut på Anfield. Barcelona skal ha ballen, kontrollere spillet og dominere. Ikke la seg bli kontrollert, kneblet og dominert. Og denne onsdagskvelden, fortsatt under forutsetning av at det slås noen pasninger på den andre siden også, skjedde det igjen da Ajax raknet totalt.

Med Liverpool-Tottenham er fotballens tyngdepunkt flyttet tilbake til Premier League og England.

Der er det mest pengene som rår.

JOHAN CRUYFF VAR Ajax, dro til Barcelona og skapte det beste verden noen gang har sett på en fotballbane i sin filosofi og ånd. Da den jobben var gjort returnerte han til moderklubben og implementerte sin reviderte klokskap der også. Og arven det kjederøykende fotballgeniet etterlot seg handler om veldig mye mer enn trofeer og rekorder.

Johan Cruyff var en ideolog, hvis identitet og mentalitet er rotfestet i både Barcelona og Ajax.

Som Barcelona-manager innførte han filosofien og grunntankene fra alt han hadde lært som spiller i to klubber, og kalte det Barcajax-skolen.

DEN NÅDDE IKKE opp over to kamper mot hardtpressende Liverpool. Barcelona sviktet stort tirsdag kveld. Den nådde til slutt ikke opp mot Tottenham heller, selv om Ajax kjempet som løver. Men Ajax mot Real Madrid, Juventus og Tottenham har bevist at man ikke må være rik for å få det til på det desidert øverste nivået, man må ikke ha spillere som tjener noen millioner kroner hver eneste uke for å lykkes i Champions League.

Det holder å være klok, trofast, målrettet og lojal mot en forretningsmodell som handler om å utvikle og selge.

Det handler om, som Johan Cruyff så elegant uttrykte det, å bruke hodet og la beina hjelpe til.

DET VAKRE SPILLETS deilige uforutsigbarhet har gitt oss en engelsk finale i Madrid 1. juni. To herlige fotballag med to vanvittig gode strateger har sørget for det. Og når planene skal klekkes og legges for Liverpool-Tottenham blir det fotballfag på ypperste nivå.

Akkurat slik det var ekstremt godt håndverk som snudde kampen for Tottenham i Amsterdam.

PLUSS NOEN LYDIGE spillere som ikke bare hører hva Pochettino sier, men som også går ut og gjør det de får beskjed om. Alle mann. Før pause var Tottenham, ingenting, tapte dueller og ble utspilt. I andre omgang var de dominerende. Og selv om Lucas Moura som scoret tre og fikk med ballen hjem er den store og synlige helten, er dette først og fremst Mauricio Pochettinos triumf og genistrek.

Derfor gråt han.

Av glede.