Annonsørinnhold

EKSPERT: Branninspektør ved Oslo brann- og redningsetat Sigurd Folgerø Dalen faststlår at det å bytte batterier på røykvarslerene én gang i året, samt teste de jevnlig, kan være forskjellen på liv og død. Foto: Oslo brann- og redningsetat
EKSPERT: Branninspektør ved Oslo brann- og redningsetat Sigurd Folgerø Dalen faststlår at det å bytte batterier på røykvarslerene én gang i året, samt teste de jevnlig, kan være forskjellen på liv og død. Foto: Oslo brann- og redningsetatVis mer

Dette kan du gjøre for å sikre deg mot brann

Visste du at hver natt sover omtrent en halv million nordmenn uten fungerende røykvarsler? Gjelder dette også deg?

Det er faktisk mer enn dobbel så stor fare for å omkomme i brann i disse juletider sammenlignet med resten av året. Komfyren blir brukt kontinuerlig, vi drikker mer alkohol og hjemmene våre fylles med nips og dekorasjoner.

Vi har snakket med Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør ved Oslo brann- og redningsetat for å få noen ekspertråd i forbindelse med røykvarslerens dag den 1. desember.

– Røykvarslerens dag er en dag da vi ønsker å sette fokus på brannsikkerhet og de tiltak hver enkelt kan gjøre for å sikre sitt hjem og sine kjære på en best mulig måte, opplyser branninspektøren.

– Når det gjelder brann er konsekvens ensbetydende med TID. Det vil si at dess lengre tid det går fra brannen starter til vi oppdager den, dess større blir omfanget av skader og faren for å omkomme. Røykvarsleren forhindrer ikke brann, men forteller oss at noe er galt når vi selv ikke er tilstede eller sover, fastslår han.

SERIEKOBLING: Sover familien trygt om natta? Seriekoblede brannvarslere gir deg beskjed om en ulmende brann selv i den etasjen du ikke oppholder deg. Dette er avgjørende for hvor omfattende ulykken blir – hvert sekund teller! Foto: NTB/Scanpix
SERIEKOBLING: Sover familien trygt om natta? Seriekoblede brannvarslere gir deg beskjed om en ulmende brann selv i den etasjen du ikke oppholder deg. Dette er avgjørende for hvor omfattende ulykken blir – hvert sekund teller! Foto: NTB/Scanpix Vis mer

– Vi anbefaler alle å skifte batteri på røykvarsleren én gang i året, og teste varsleren hver måned, sier Folgerø Dalen. Røykvarslere redder 10 til 15 liv hvert eneste år. Foreta en enkel risikovurdering der du bor. Forskriftene i dag krever et minimum av brannsikring, men det kan være smart å oppgradere sikringen både i forhold til menneskeliv og verdier.

Kravet er minst en røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. En brann sprer seg fort og én røykvarsler på hvert soverom i tillegg, kan være en livsviktig investering. Når en brann er i startfasen kan det å spare sekunder forhindre at brannen eskalerer og omfanget bli katastrofalt, forklarer branninspektøren.

LIVSVIKTIG: Bytt batterier og sjekk at brannvarsleren reagerer på røyk minst en gang i året. NTB/Scanpix
LIVSVIKTIG: Bytt batterier og sjekk at brannvarsleren reagerer på røyk minst en gang i året. NTB/Scanpix Vis mer

Batteriskift og sjekking av testknappen på røykvarsleren er en enkel og viktig sikring. Vil du være helt sikker på at røykvarsleren fungerer kan du også bruke røykstikker eller testgass for sjekke om varsleren din reagerer på røyk. I tillegg til dette bør du en gang iblant åpne røykvarsleren og støvsuge den inni for å holde sansene til varsleren ved like. En røykvarsler skal i utgangspunktet holde i 8 til 10 år, men er det mye skitt og forurensning der den står har den kortere levetid. Mange arver nok ioniske røykvarslere når de overtar en eldre bolig, og det anbefales derfor å bytte ut disse med optiske, seriekoblede røykvarslere. Når røykvarslerene er seriekoblet, betyr det at om alarmen utløses i den ene, vil også de andre varslerene reagere. Dermed får du gjort nødvendige tiltak for å stoppe en begynnende brann.

Skulle ulykken være ute og du blir varslet om at det brenner i ditt hjem, kan rask tilgang på brannslukningsutstyr være helt avgjørende for hvordan dette utvikler seg. Ett brannslukningsapparat eller en husbrannslange som rekker til alle rom er påkrevd i følge forskriftene.

– Sørg i tillegg for tilgjengelig slukkemateriell på alle plan, og vurder hvilken type slukkeutstyr som passer best for de som skal bruke det, anbefaler Folgerø Dalen.

Det er viktig å få slukket brannen i en startfase i den etasjen det skjer.

BRANNVERN: Gå gjennom boligen din og sjekk at den er sikret best mulig. Ulykken kan oppstå når du minst venter det. Foto: Clas Ohlson
BRANNVERN: Gå gjennom boligen din og sjekk at den er sikret best mulig. Ulykken kan oppstå når du minst venter det. Foto: Clas Ohlson Vis mer

Her er utstyret som kan redde oss

Gå gjennom din bolig nå og se hvilke behov du har for røykvarslere og brannslukningsutstyr.

Sjekk at produktet er CE-merket. Da er du sikker på at det har europeisk standard og har vært gjennom gode kvalitetskontroller.

Bor du i en liten leilighet kan det være nok med de enkleste brannvarslerne. Har du derimot en bolig over flere plan, kan det være smart å investere i en røykvarsler med seriekobling. Disse vil viderekoble et eventuelt brannvarsel fra den etasjen du ikke oppholder deg til der du befinner deg. En enda mer moderne varsler kan detektere både brann og kullos, og gir deg info og oversikt over hele hjemmet.

Sørg for å ha én brannslukker i din bolig. I tillegg kan det være smart å ha slukkespray og brannteppe tilgjengelig for raskt å kunne slukke småbranner.

Husk at de samme reglene gjelder på hytta eller feriestedet. Er du i utlandet skal du være bevisst på at det er andre forskrifter i andre land. En reise-brannvarsler er en god investering i så måte.

Gå jula i møte med god samvittighet og trygg nattesøvn – test din røykvarsler i dag!

Vil du lese mer om brannsikkerhet i ditt hjem se her.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson